Νέα Δεδομένα από το CDC: Το 10% των Ασθενών που Νοσηλεύονται για COVID-19 Επανεισάγονται στο Νοσοκομείο σε 2 Μήνες

Σχεδόν ένας στους 11 ασθενείς με COVID-19 που παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, νοσηλεύεται ξανά στο ίδιο νοσοκομείο, σύμφωνα με τελευταία δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη ηλικία και το ιστορικό χρονίων νόσων είναι οι παράγοντες που συνδέονται με τον υψηλότερο κίνδυνο νέας νοσηλείας. Οι παρατηρήσεις του CDC δημοσιεύτηκαν στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Προκειμένου να εξετάσουν ποιο ποσοστό ασθενών νοσηλεύεται ξανά στο νοσοκομείο μετά τη νοσηλεία του για COVID-19, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 126.137 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το Premier Healthcare Database, το οποίο περιλαμβάνει 865 νοσοκομεία.

Συνολικά, το 15% των ασθενών με COVID-19 κατέληξε κατά τη νοσηλεία του. Από αυτούς που επιβίωσαν και τελικά πήραν εξιτήριο, το 9% χρειάστηκε να νοσηλευτεί ξανά στο ίδιο νοσοκομείο μέσα σε 2 μήνες από το εξιτήριο. Μάλιστα, το 1.6% των ασθενών χρειάστηκε να νοσηλευτεί 2 ακόμα φορές ή περισσότερο. Η μέση διάρκεια από το εξιτήριο μέχρι την επόμενη εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν οι 8 ημέρες. Η παραπάνω διάρκεια δείχνει ότι πιθανώς η επανεισαγωγή τους δεν αποδίδεται σε υποτροπή της νόσου, αλλά στην επανεμφάνιση ενός σοαβρού συμπτώματος, όπως η δύσπνοια, η οποία ανάγκασε τους γιατρούς να νοσηλεύσουν ξανά τους ασθενείς.

Το 45% των διαγνώσεων στη δεύτερη νοσηλεία ήταν λοιμώδη νοσήματα, με κυρίαρχο τον COVID-19, και ακολούθησαν τα συμπτώματα από το καρδιαγγειακό (11%) και τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό (7%).

Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος νέας νοσηλείας ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (40%), καρδιακή ανεπάρκεια (60%), διαβήτη (20%) ή χρόνια νεφρική νόσο (60%).

Παρατήρησαν επίσης ότι στους ασθενείς που μετά το εξιτήριο πήγαν σε ένα κέντρο φροντίδας τα ποσοστά νέας νοσηλείας ήταν 15%, στους ασθενείς που χρειάστηκαν παρακολούθηση από νοσηλευτή στο σπίτι ήταν 12%, ενώ στους ασθενείς που πήραν εξιτήριο και πήγαν στο σπίτι τους χωρίς να χρειάζονται βοήθεια ήταν 7%.

Μία άλλη διαπίστωση της ανάλυσης ήταν ότι οι ασθενείς που είχαν ιστορικό νοσηλείας τους 3 μήνες πριν τη νοσηλεία τους για COVID-19, είχαν 2.6 φορές αυξημένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ξανά σε σχέση με τους υπολοίπους.

Τέλος, η πιθανότητα νέας νοσηλείας ήταν σημαντικά αυξημένη στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών συγκριτικά με τους ενήλικες 18-39 ετών.

Σύμφωνα με το CDC οι παρατηρήσεις της παρούσας ανάλυσης δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς οι ηλικιωμένοι ασθενείς, ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και αυτοί που έχουν ιστορικό νοσηλειών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι οι ασθενείς της καυκάσιας φυλής ήταν αυτοί που νοσηελυτηκαν συχνότερα για 2η φορά. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να εξερευνηθεί περισσότερο από μελλοντικές μελέτες, καθώς γνωρίζουμε σήμερα ότι ο COVID-19 επηρεάζει περισσότερο ασθενείς που ανήκουν σε άλλες φυλετικές ομάδες.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα