Νέα Αρνητικά Δεδομένα για την Ιβερμεκτίνη: Καμία Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της COVID-19

Η ιβερμεκτίνη, ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο που είχε διαφημιστεί αρκετά ως εναλλακτική θεραπεία για την COVID-19, δεν προσφέρει οφέλη στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου, ούτε μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας των ασθενών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μεγάλης κλινικής μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς της παραπάνω μελέτης, το φάρμακο θα πρέπει πλέον να αποκλειστεί ως θεραπεία για την COVID-19. Τα πρώιμα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής είχαν παρουσιαστεί τον Αύγουστο του 2021.

«Τώρα που οι γιατροί έχουν πλέον πρόσβαση στα δεδομένα των κλινικών δοκιμών για την ιβερμεκτίνη ελπίζουμε ότι θα σταματήσουν να χορηγούν το φάρμακο στην αντιμετώπιση ή πρόληψη της COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η κλινική μελέτη εξέτασε συνολικά περίπου 1.350 ασθενείς από τη Βραζιλία. Οι επιστήμονες χώρισαν τους παραπάνω εθελοντές σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έλαβε ιβερμεκτίνη, ενώ η άλλη έλαβε placebo και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.

Από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 2021 συνολικά 679 ασθενείς έλαβαν ιβερμεκτίνη καθημερινά για 3 ημέρες. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η ιβερμεκτίνη δεν μείωνε τον κίνδυνο νοσηλείας από COVID-19 για 28 ημέρες από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες εξέτασαν διαφορετικά σχήματα χορήγησης του φαρμάκου προκειμένου να εξετάσουν αν υπάρχουν οφέλη. Για παράδειγμα, σε ορισμένους ασθενείς το φάρμακο χορηγήθηκε άμεσα μετά τις θετικές εξετάσεις για την COVID-19. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές της τελευταίας ομάδας είχαν χειρότερη πρόγνωση συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, ενώ η ιβερμεκτίνη δεν μείωσε ούτε τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε καμία από τις ομάδες που έλαβαν το φάρμακο.

Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η χορήγηση της ιβερμεκτίνης δεν μπορεί να μειώσει ούτε τη διάρκεια νοσηλείας, ούτε τη διάρκεια διασωλήνωσης, αλλά ούτε και τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Η ιβερμεκτίνη διαφημίστηκε αρκετά ως θαυματουργό φάρμακο για την αντιμετώπιση της COVID-19 και αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαραθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εδώ και δεκαετίες, το φάρμακο χορηγείται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των παρασιτικών λοιμώξεων. Στην αρχή της πανδημίας, η επιστημονική κοινότητα αποφάσισε να δοκιμάσει αρκετά φάρμακα που είχαν εγκριθεί για άλλες ενδείξεις ως προς την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Εργαστηριακά πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων είχαν δείξει ότι η ιβερμεκτίνη πιθανώς έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι η δόση που εξετάστηκε στο εργαστήριο ήταν πολύ υψηλότερη από αυτή που μπορεί να χορηγηθεί στον άνθρωπο. Αγνοώντας τον παραπάνω κίνδυνο αρκετοί γιατροί άρχισαν να χορηγούν ιβερμεκτίνη στους ασθενείς τους για την αντιμετώπιση της COVID-19. Μάλιστα, ορισμένοι ασθενείς αγόρασαν σκευάσματα ιβερμεκτίνης τα οποία ενδείκνυνται για κτηνιατρική χρήση.

Μικρές μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Στα τέλη του 2020, ο Andrew Hill, ένας λοιμωξιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Liverpool στην Αγγλία εξέτασε τα αποτελέσματα 23 κλινικών δοκιμών για το φάρμακο και κατέληξε ότι η ιβερμεκτίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Τα αποτελέσματα της ανάλυσής του δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο του 2021, ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε ότι αρκετές από τις έρευνες που είχε εξετάσει ήταν χαμηλής ποιότητας, ενώ μία από αυτές είχε ψευδή δεδομένα.

Ο Hill απέσυρε την ανάλυσή του και ξεκίνησε μία νέα ανάλυση στην οποία εξέτασε μόνο έρευνες υψηλής ποιότητας. Η ανάλυση αυτή δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022 και κατέληξε ότι η ιβερμεκτίνη πράγματι δεν μπορεί να προσφέρει οφέλη για την COVID-19.

Η ίδια επιστημονική ομάδα εξέτασε και τα δεδομένα της παρούσας μελέτης από τη Βραζιλία και για άλλη μία φορά παρατήρησε ότι η ιβερμεκτίνη δεν έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται αρκετές μελέτες που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης στην αντιμετώπιση της COVID-19, οι οποίες θα δημοσιευτούν τους επόμενους μήνες.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, πάντως, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχίσουμε να εξετάζουμε ένα αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό φάρμακο.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα