Νέα Θετική Εισήγηση του CDC για τα Εμβόλια της COVID-19 στις Εγκύους

Το CDC των ΗΠΑ συνιστά ότι το εμβόλιο της COVID-19 θα πρέπει να χορηγείται και στις εγκύους, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που εξέτασε τα οποία αποδεικνύουν την ασφάλειά του και σε αυτό τον πληθυσμό.

Μάλιστα, η νέα οδηγία του οργανισμού υποστηρίζει ότι το εμβόλιο «θα πρέπει να χορηγείται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι έγκυες, οι θηλάζουσες, καθώς και οι γυναίκες που σκοπεύουν να κυοφορήσουν στο μέλλον».

«Το CDC συνιστά ότι όλες οι έγκυες, θηλάζουσες, καθώς και οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες στο μέλλον, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της COVID-19 προκειμένου να προστατευτούν από τον ιό. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και υπάρχει πλέον επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα», δήλωσε η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky.

Η νέα ανάλυση του CDC για την ασφάλεια  έχει αναρτηθεί προς το παρόν ως προδημοσίευση στην ιστοσελίδα Research Square. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν περίπου 2.456 έγκυες που είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση των mRNA εμβολίων της COVID-19.

Η ανάλυση δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο αποβολής στις γυναίκες που είχαν κάνει το εμβόλιο. Ο κίνδυνος αποβολής στις γυναίκες αυτές ήταν 14.1%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες του γενικού πληθυσμού κυμαίνεται από 11% μέχρι 16% στις χώρες του Δυτικού κόσμου.

Καθώς η μέση ηλικία των γυναικών της μελέτης ήταν υψηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες έρευνες, οι επιστήμονες του CDC έκαναν προσαρμογή των αποτελεσμάτων τους, καθώς η ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα αποβολής. Μετά την προσαρμογή αυτή ο κίνδυνος μειώθηκε το 12.8%.

«Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα mRNA εμβόλια της COVID-19 είναι ασφαλή στις εγκύους», αναφέρουν επιστήμονες του CDC.

Περιορισμοί της έρευνας ήταν η απουσία ομάδας ελέγχου, το γεγονός ότι τα δεδομένα συνελέχθησαν σε διαφορετικούς χρόνους, καθώς και η σχετική ανομοιογένεια του δείγματος που εξετάστηκε (89% επαγγελματίες υγείας, 78% καυκάσιες γυναίκες).

Επιπλέον, η έρευνα δεν εξέτασε εγκύους που είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς εγκρίθηκε αργότερα από τα mRNA εμβόλια και δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα.

Ωστόσο, το CDC υποστήριξε ότι και αυτό το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε εγκύους, εφόσον δεν έχουν πρόσβαση ή δεν επιθυμούν να κάνουν για οποιοδήποτε λόγο κάποιο από τα mRNA εμβόλια. Στην ανακοίνωσή του, αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο θρομβώσεων από το τελευταίο εμβόλιο.

Οι επιστήμονες του CDC αναφέρθηκαν επίσης σε 3 μελέτες οι οποίες δεν διαπίστωσαν κινδύνους από τη χορήγηση του εμβολίου στο 3ο τρίμηνο της κύησης.

Οι τελευταίες οδηγίες του οργανισμού συμφωνούν με αυτές του American College of Obstetricians and Gynecologists, οι οποίες συνιστούν ότι το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε εγκύους.

Τελευταία δεδομένα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι αυξάνονται οι λοιμώξεις από COVID-19 και στις εγκύους τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η εδραίωση του στελέχους Δέλτα, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις εγκύους, καθώς και ο αυξημένος κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών της κύησης στο ενδεχόμενο μίας λοίμωξης COVID-19 καθιστούν απαραίτητο τον εμβολιασμό αυτού του πληθυσμού», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το CDC.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα