Μυοκαρδίτιδα: Συχνό Σύμπτωμα στα Παιδιά με Long COVID Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά της long COVID στα παιδιά είναι σχετικά χαμηλά. Ωστόσο, στο μικρό αυτό ποσοστό των παιδιών που θα εκδηλώσουν την παραπάνω επιπλοκή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί μυοκαρδίτιδα, όπως διαπίστωσε μία νέα μεγάλη ανάλυση.

Εξετάζοντας περισσότερα από 650.000 παιδιά και ενήλικες κάτω των 21 ετών που είχαν θετικές εξετάσεις PCR για την COVID-19, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το 41.9% των παιδιών που είχαν ακόμα θετικές εξετάσεις παρουσίασαν τουλάχιστον 1 συστηματικό σύμπτωμα της long COVID 28-179 ημέρες μετά την εξέταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38.2% στα παιδιά που είχαν αρνητικές εξετάσεις.

Το συχνότερο σύμπτωμα που συνδέθηκε με τη long COVID ήταν η μυοκαρδίτιδα και ακολούθησαν η ανοσμία και η αγευσία, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών χρειάστηκε να λάβει φάρμακα για το βήχα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Η εισαγωγή στη ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, η ηλικία κάτω των 5 ετών και η παρουσία σύνθετων χρονίων νόσων ήταν παράγοντες που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο long COVID, όπως τόνισαν.

«Η συχνότητα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη long COVID είναι σχετικά υψηλή τόσο στην ομάδα που είχε θετικές εξετάσεις όσο και στην ομάδα που είχε αρνητικές εξετάσεις. Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα στις έρευνες που εξετάζουν ενήλικες», εξήγησαν οι συγγραφείς. «Τα ποσοστά της long COVID ενδεχομένως είναι διαφορετικά στα παιδιά καθώς στον πληθυσμό αυτό συχνά υπάρχουν διαφορές τόσο στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διάφορα συμπτώματα της νόσου μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά από τον γιατρό στις εξετάσεις».

Μία άλλη παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά τη λοίμωξη, τα ποσοστά πνευμονίας, αμυγδαλίτιδας και βρογχιολίτιδας ήταν αυξημένα, γεγονός που πιθανώς αντικατοπτρίζει χρόνιες βλάβες στον πνεύμονα ή αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού μετά την COVID-19.

«Αν και στους ενήλικες αυτή τη στιγμή έχουμε κατανοήσει σε κάποιο βαθμό τους μηχανισμούς που ενοχοποιούνται για τα χρόνια συμπτώματα της long COVID, δεν ισχύει το ίδιο για τα παιδιά. Η παθοφυσιολογία του πνεύμονα στα παιδιά διαφέρει σε σχέση με τους ενήλικες αναφορικά με την COVID-19, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μηχανισμούς που προκαλούν συμπτώματα μακροπρόθεσμα. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες μελέτες σε αυτό τον πληθυσμό», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αρχεία από 9 παιδιατρικά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Συνολικά, εξετάστηκαν δεδομένα για 659.286 παιδιά που είχαν θετικές εξετάσεις από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν τα 8.1 χρόνια και το 52.8% ήταν άνδρες.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 151 συμπτώματα της long COVID και έκανε προσαρμογή των αποτελεσμάτων για διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η περιοχή της εξέτασης, το ιστορικό παχυσαρκίας και η νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα παιδιά με θετικές εξετάσεις για τον ιό SARS-CoV-2 είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά ARDS, μυοσίτιδας, οδοντικών βλαβών, διαταραχές των ηλεκτρολυτών και καρδιακά συμπτώματα.

Στην ομάδα αυτή εμφανίστηκαν επίσης και υψηλότερα ποσοστά άλλων συμπτωμάτων όπως ανοσμία, αλωπεκία, ψυχικά συμπτώματα, διαταραχές των ηπατικών ενζύμων, συμπτώματα άγχους, εξανθήματα, αίσθημα κόπωσης, πυρετός, ρίγος, καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα και διάρροια.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι πιθανώς τα ποσοστά της long COVID είναι υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν στην παρούσα μελέτη, καθώς από την ανάλυση εξαιρέθηκαν τα παιδιά που δεν είχαν επισκεφθεί τα νοσοκομεία πριν τις εξετάσεις για την COVID-19.

Φωτογραφία: Gustavo Fring

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα