Μπορούν τα Εμβόλια που Εξετάζονται Σήμερα να Σταματήσουν τη Μετάδοση του Ιού;

Παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19 που έχουν αναφέρει οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρίες σήμερα, ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί είναι αν τα εμβόλια αυτά μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2.

Σε μία συνέντευξη που έδωσε η Margaret Hamburg, MD, πρώην επικεφαλής του FDA των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οι εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκαν τα παραπάνω εμβόλια παρουσιάζουν λοίμωξη, επομένως είναι άγνωστο αν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.

Κατά συνέπεια, μέχρι να γνωρίζουμε την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα και να ακολουθούμε τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης, ακόμα κι αν έχουμε εμβολιαστεί.

Προκειμένου να μάθουμε τελικά αν τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από 1 έτος, υποστήριξε ο Larry Corey, MD, ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη των εμβολίων για λογαριασμό του NIH’s COVID-19 Prevention Network των ΗΠΑ. Μετά τον εμβολιασμό τους, αρκετοί άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να πηγαίνουν ξανά σε εστιατόρια, σε παραστάσεις ή στο γήπεδο χωρίς μάσκες.

Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, σύμφωνα με τον Corey. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα εμβολιασμένα άτομα να μεταδίδουν τον ιό παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι είναι ασυμπτωματικοί. Όπως υποστήριξε ο επιστήμονας, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γνωστοποιηθεί άμεσα στο κοινό.

«Ένα Σημαντικό Ερώτημα»

Τα δεδομένα για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech που έχουν δημοσιευτεί σήμερα «αναφέρονται αποκλειστικά σε προστασία από συμπτωματική λοίμωξη», υποστήριξε η Hilary Marston, MD, MPH, διευθύντρια του τμήματος απόκρισης σε πανδημίες του NIAIDS των ΗΠΑ.

Η Marston αναφέρθηκε στο παραπάνω θέμα σε μία συνέντευξη που έδωσε για το Association of Health Care Journalists (AHCJ) τονίζοντας ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να διαπιστώσουμε αν τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από τη μετάδοση του ιού.

Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν τη διάρκεια παραμονής και την ποσότητα του ιού στα ρινοφαρυγγικά δείγματα με την πάροδο του χρόνου. «Έτσι θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα σε σχέση με το ιικό φορτίο των εθελοντών που έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε η Marston.

Η Pfizer έχει αναφέρει σήμερα δεδομένα για 170 λοιμώξεις (162 στην ομάδα που έπαιρνε placebo) από ένα δείγμα 41.000 εθελοντών. Η Moderna έχει αναφέρει δεδομένα για 95 περιστατικά (90 στην ομάδα του placebo) από συνολικά 30.000 εθελοντές.

Τα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών για 5 εμβόλια COVID-19 που εξετάζονται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων αυτά της Pfizer και της Moderna) τελικά θα εξετάσουν και την πιθανότητα ασυμπτωματικής μετάδοσης στους εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο, εξήγησε η Marston. Οι επιστήμονες λαμβάνουν επίσης τακτικά δείγματα αίματος με σκοπό να εξετάσουν αν υπάρχουν αντιγόνα τα οποία δεν περιέχονται στο εμβόλιο (ένδειξη λοίμωξης).

Ο Corey δήλωσε ότι οι παραπάνω κλινικές δοκιμές στην παρούσα μορφή τους δεν έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν να αποφανθούν σχετικά με τη μετάδοση του ιού.

«Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε ούτε ποιο είναι το ιικό φορτίο στη ρίνα που απαιτείται προκειμένου να προκληθεί λοίμωξη, ούτε τη διάρκεια που παραμένει εκεί ο ιός, αλλά ούτε και τις επιδράσεις των εμβολίων στους παραπάνω δύο παράγοντες», τόνισε. Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την επιφυλακτικότητα που έχει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού απέναντι στα νέα εμβόλια.

Ο διευθυντής του NIH, Francis Collins, MD, υποστήριξε ότι θα χρειαστεί εμβολιασμός τουλάχιστον στο 80% του πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, κάτι που ‘σε ένα ιδανικό σενάριο’ θα συμβεί στις ΗΠΑ μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

«Ένα καταστροφικό σενάριο είναι να έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να μην καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον ιό γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν θα κάνει το εμβόλιο», κατέληξε ο Collins.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: olia danilevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα