Μπορούν οι Μάσκες να Περιορίσουν τον Κίνδυνο Σοβαρής Νόσησης από COVID-19;

Η χρήση μάσκας μπορεί να αυξήσει την υγρασία του αέρα που αναπνέουμε. Το γεγονός αυτό συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biophysical Journal.

Μπορούν οι Μάσκες να Προστατεύσουν από τη Σοβαρότερη Νόσηση;

Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι μάσκες αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19. Όπως έχει αποδειχθεί, οι μάσκες περιορίζουν τόσο την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, όσο και τον κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2.

Καθώς σήμερα τα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις των εμβολίων στη μετάδοση του ιού είναι περιορισμένα, αυτή τη στιγμή ακόμα και αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας.

Πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στα Journal of General Internal Medicine και New England Journal of Medicine διαπίστωσαν ότι οι μάσκες μπορούν να περιορίσουν τόσο την εξάπλωση του SARS-COV-2 όσο και τη σοβαρότητα της νόσησης από την COVID-19.

Οι επιστήμονες των παραπάνω ερευνών υποστήριξαν ότι τα οφέλη από τις μάσκες αποδίδονται στον περιορισμό του ιικού φορτίου στο οποίο εκτίθεται ο χρήστης. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αμφισβητούν τη θεωρία αυτή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Biophysical Journal, ο μειωμένος κίνδυνος σοβαρής νόσησης από COVID-19 σε αυτούς που φορούν μάσκες δεν αποδίδεται στο χαμηλότερο ιικό φορτίο που εισπνέουν, αλλά στην υγρασία που δημιουργείται από τη χρήση της μάσκας.

Υγρασία και Σοβαρότητα Νόσησης

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ορισμένοι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως για παράδειγμα ο ιός της γρίπης, παρουσιάζουν εποχικότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα περιστατικά τους αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες και μειώνονται το καλοκαίρι. Περιορισμένα δεδομένα έχουν δείξει ότι αυτό συμβαίνει και με τον SARS-CoV-2.

Το παραπάνω φαινόμενο αποδίδεται πιθανώς σε αρκετούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως:

  • Το γεγονός ότι το χειμώνα περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που διευκολύνει τη μετάδοση του ιού.
  • Τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλότερα το χειμώνα.
  • Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου (η οποία πιθανώς εξουδετερώνει τον ιό) είναι χαμηλότερη το χειμώνα.
  • Ο ιός επιβιώνει ευκολότερα σε ψυχρό αέρα με χαμηλή υγρασία.

Ο ψυχρός αέρας με χαμηλή υγρασία μπορεί να επηρεάσει επίσης τη φυσιολογία των οργανισμών που μολύνει ο ιός, οδηγώντας σε σοβαρότερες λοιμώξεις. Στη γρίπη, για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι η μόλυνση πειραματοζώων σε περιβάλλον με χαμηλότερη υγρασία οδήγησε σε σοβαρότερη νόσηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η υγρασία που δημιουργούν οι μάσκες μπορεί να περιορίσει την αφυδάτωση των πνευμόνων κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, η αυξημένη υγρασία διευκολύνει την απομάκρυνση βλέννης και επιβλαβών σωματιδίων από τους πνεύμονες.

Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν στο σύνολό τους να επηρεάσουν τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19.

Κατά συνέπεια, στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν ο μειωμένος κίνδυνος σοβαρής νόσησης που έχει παρατηρηθεί από τη χρήση της μάσκας, αποδίδεται στην υγρασία που δημιουργούν οι τελευταίες ή σε άλλους παράγοντες.

Ποιες Μάσκες Εξετάστηκαν

Προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι μάσκες αυξάνουν την υγρασία του αέρα που εισπνέει και εκπνέει  ο χρήστης, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να αναπνεύσουν σε ένα μεταλλικό κουτί, χρησιμοποιώντας μία από τις 4 παρακάτω μάσκες:

  • Ν-95
  • Χειρουργική
  • Πάνινη/πολυεστέρα
  • Χοντρή πάνινη

Ακολούθως εξετάστηκε η υγρασία στο μεταλλικό κουτί, συγκριτικά με την υγρασία που παρατηρήθηκε όταν οι εθελοντές δεν φορούσαν μάσκα.

Το γεγονός αυτό βοήθησε τους επιστήμονες να ποσοτικοποιήσουν την υγρασία που παγιδεύεται στη μάσκα και επομένως εισέρχεται στους πνεύμονες κατά την εισπνοή.

Το πείραμα αυτό διεξήχθη 3 φορές, κάθε φορά σε διαφορετική θερμοκρασία.

Αυξημένη Υγρασία

Όπως διαπιστώθηκε, όλες οι μάσκες αύξαναν την υγρασία του αέρα που εισπνέουν οι εθελοντές, ιδιαίτερα στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η μάσκα που αύξανε περισσότερο την υγρασία ήταν η χοντρή πάνινη.

Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες της έρευνας, σε κάθε εθελοντή είχε διασφαλιστεί ότι η μάσκα εφαρμόζει ιδανικά στο πρόσωπο και όποια κενά στην εφαρμογή της μάσκας είχαν φραγεί με τη χρήση ενός υγρού υψηλής πυκνότητας.

Ωστόσο, σε πραγματικές συνθήκες, οι μάσκες Ν95 είναι αυτές που εφαρμόζουν καλύτερα στο πρόσωπο και επομένως προσφέρουν την υψηλότερη υγρασία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr Adriaan Bax από το National Institutes of Health των ΗΠΑ, «οι μάσκες αυξάνουν σημαντικά την υγρασία του εισπνεόμενου αέρα. Η αυξημένη υγρασία του αναπνευστικού συστήματος μπορεί πιθανώς να εξηγήσει τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης που έχει παρατηρηθεί σε αυτούς που φορούν μάσκες».

«Τα υψηλότερα επίπεδα της υγρασίας έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με ηπιότερη νόσηση από γρίπη, επομένως πιθανώς ένας ίδιος μηχανισμός παρατηρείται και στην COVID-19», καταλήγει ο επιστήμονας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα