Μπορεί το Αλκοόλ να Επηρεάσει την Αποτελεσματικότητα των Εμβολίων της COVID-19;

Η κατανάλωση αλκοοόλ μετά τη χορήγηση του εμβολίου της COVID-19 μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο, σύμφωνα με επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας. Υποστήριξαν, μάλιστα ότι το γεγονός αυτό ισχύει και για άλλα εμβόλια της COVID-19.

Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις του αλκοόλ στο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση της παραπάνω ουσίας μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στις λοιμώξεις. Έχει διαπιστωθεί σήμερα ότι ο αλκοολισμός συνδέεται με μία σειρά αρνητικές επιδράσεις για την υγεία, μία από τις οποίες είναι και η μειωμένη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας, το 10% των εθελοντών δεν παρουσίασαν ανοσία μετά τη λήψη του εμβολίου. Παρόμοια ήταν και τα ποσοστά στις κλινικές δοκιμές άλλων εμβολίων. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε γιατί οι εθελοντές αυτοί δεν παρουσιάζουν την επιθυμητή ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο και δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να έχει εξετάσει αν το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την παραπάνω απόκριση.

Μία έρευνα του 2012 από τη Σουηδία είχε παρατηρήσει ότι η χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονώδη απόκριση που προκαλείται από ένα εμβόλιο για τη βακτηριακή πνευμονία, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την ανοσιακή απόκριση. Η παραπάνω ποσότητα αλκοόλ αντιστοιχεί σύμφωνα με τους επιστήμονες της παραπάνω έρευνας σε λιγότερο από 30γρ την ημέρα.

Σύμφωνα με τον Alexander Gintsburg, επικεφαλής του Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology της Μόσχας, η κατανάλωση 120γρ αλκοόλ είναι ικανή να καταστείλει την παραγωγή αντισωμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Anna Popova, η υπουργός προστασίας του πολίτη της Ρωσίας, συνέστησε ότι όσοι λαμβάνουν το εμβόλιο της COVID-19 θα πρέπει να σταματούν την κατανάλωση αλκοόλ 2 εβδομάδες πριν τη χορήγηση της 1ης δόσης μέχρι 3 εβδομάδες μετά τη λήψη της 2ης δόσης, δηλαδή για σχεδόν 8 εβδομάδες.

Ο Gintsburg, ο οποίος είχε λάβει μέρος στην ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V, υποστήριξε ότι η παραπάνω οδηγία ήταν πολύ αυστηρή. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι συνετό να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ μέχρι παραχθούν τα απαραίτητα αντισώματα. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ανοσία και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το εμβόλιο Sputnik V, αλλά για κάθε εμβόλιο», δήλωσε ο ίδιος.

Άλλοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Paul Klenerman, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμφώνησαν τονίζοντας ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά αρκετούς μηχανισμούς της ανοσίας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Κατά συνέπεια, όπως υποστήριξε ο ίδιος, είναι προτιμότερο να είμαστε επιφυλακτικοί και να αποφύγουμε το αλκοόλ αν σκοπεύουμε να εμβολιαστούμε στο άμεσο μέλλον.

Εθελοντές που έλαβαν μέρος στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca υποστήριξαν ότι δεν είχαν λάβει οδηγία να αποφύγουν το αλκοόλ πριν ή μετά τον εμβολιασμό τους με το σχετικό εμβόλιο.

Η Pfizer υποστήριξε επίσης ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της μπορούσαν να συνεχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς το τελευταίο δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα