Μπορεί ο SARS-CoV-2 να Προκαλέσει Βλάβες στους Νεφρούς Μακροπρόθεσμα;

Ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει τους νεφρούς και να προκαλέσει βλάβες στα όργανα αυτά, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τη Γερμανία. Οι βλάβες που προκαλεί ο ιός ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία τους και μακροπρόθεσμα, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Σήμερα είναι γνωστό πλέον ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες σε αρεκτά οργανικά συστήματα, ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι ένα από τα όργανα που επηρεάζει είναι και οι νεφροί. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει ο ιός στα τελευταία όργανα. Στη μελέτη από τη Γερμανία, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Stem Cell, οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα νεφρικού ιστού από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ για COVID-19. Όπως διαπίστωσαν οι ασθενείς αυτοί είχαν εκτεταμένες βλάβες στους νεφρούς, κάτι που δεν παρατηρήθηκε σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ για άλλες παθήσεις ή τους ασθενείς μίας ομάδας ελέγχου.

Ακολούθως, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξερευνήσουν σε ποιους μηχανισμούς αποδίδονται οι παραπάνω βλάβες. Το πρώτο ερώτημα που θέλησαν να απαντήσουν ήταν αν οι βλάβες προκαλούνται άμεσα από τον ιό ή αν είναι αποτέλεσμα της συστηματική φλεγμονής. Για το σκοπό αυτό καλλιέργησαν νεφρικά κύτταρα στο εργαστήριο και δημιούργησαν οργανοειδή. Οι οργανοειδείς νεφροί προέρχονται από βλαστοκύτταρα και περιέχουν αρκετά διαφορετικά νεφρικά κύτταρα, όχι όμως κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακολούθως, οι επιστήμονες μόλυναν τα οργανοειδή αυτή τα με τον SARS-CoV-2 και εξέτασαν αν ο ιός μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα νεφρικά κύτταρα, ανεξάρτητα από τη συστηματική φλεγμονή. Όπως παρατήρησαν, και σε αυτό το μοντέλο, ο ιός ήταν ικανός να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης μπορούν να εξηγήσουν σε κάποιο βαθμό τις παρατηρήσεις μίας προηγούμενες μελέτης από τις ΗΠΑ. Η μελέτη αυτή είχε διαπιστώσει ότι περίπου 90.000 ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 παρουσίασαν έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας η οποία παρέμεινε τους επόμενους μήνες μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης.

«Στη μελέτη μας, εξετάσαμε με λεπτομέρεια τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς. Στα οργανοειδή που χρησιμοποιήσαμε, ο ιός προκάλεσε άμεσα βλάβες, ανεξαρτήτως του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τη δουλειά μας αυτή, αποκαλύψαμε ένα ακόμα κομμάτι των καταστροφικών επιδράσεων που προκαλεί η COVID-19 στον οργανισμό», ανέφερε ο Jitske Jansen, ένας επιστήμονας που συμμετείχε στη μελέτη.

«Η νεφρική ίνωση είναι μία σοβαρή χρόνια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί μετά από πραγματικά οποιοσήποτε τραυματισμό των νεφρών και επηρέαζει τη λειτουργία του οργάνου αυτού. Η έρευνά μας έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 έχουν νεφρικές βλάβες, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την έκπτωση της λειτουργίας των νεφρών που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν τις επιδράσεις ου ιού στους νεφρούς μακροπρόθεσμα», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Φωτογραφία: Pixabay

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα