Μπορεί η Ώρα του Εμβολιασμού να Επηρεάσει την Απόκριση Αντισωμάτων;

Το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι ρυθμίζει μία σειρά λειτουργίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων η απόκριση στα λοιμώδη νοσήματα και τα εμβόλια. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Rhythms, τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι υψηλότερα σε αυτούς που κάνουν τα εμβόλια της COVID-19 το απόγευμα.

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η ανοσιακή απόκριση μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα της ημέρας, γεγονός που μπορεί να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνουμε τα εμβόλια της COVID-19, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η δραστηριότητα ορισμένων νόσων, καθώς και η αποτελεσματικότητα αρκετών φαρμάκων διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Για παράδειγμα, αρκετοί ασθενείς με παθήσεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν επιδείνωση της νόσου σε συγκεκριμένες ώρες

Αντίστοιχα, μία έρευνα που εξέτασε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης σε ηλικιωμένους άνδρες, διαπίστωσε ότι αυτοί που έκαναν το εμβόλιο το πρωί είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που το έκαναν τις απογευματινές ώρες.

Ακόμη, κλινικές μελέτες για τις χημειοθεραπείες έχουν δείξει ότι η χορήγησή τους σε συγκεκριμένες ώρες μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους και να περιορίσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να εξετάσουν αν η ώρα που χορηγείται το εμβόλιο της COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά του.

Στα πλαίσια της μελέτης τους οι επιστήμονες εκτίμησαν την απόκριση αντισωμάτων από τα εμβόλια της COVID-19 σε 2.190 επαγγελματίες υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Η απόκριση των αντισωμάτων εξετάστηκε σε συνάρτηση με παράγοντες όπως η ώρα του εμβολιασμού, το είδος του εμβολίου (Pfizer ή AstraZeneca), η ηλικία και το φύλο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η απόκριση αντισωμάτων ήταν ισχυρότερη σε όσους εμβολιάστηκαν τις απογευματινές ώρες. Υψηλότερα αντισώματα είχαν επίσης όσοι έκαναν το εμβόλιο της Pfizer, οι γυναίκες και τα άτομα νεαρής ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης διαφωνούν με αυτά της προαναφερθείσας έρευνας για το εμβόλιο της γρίπης που είχε παρατηρήσει υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων σε όσους εμβολιάζονται το πρωί. «Το εμβόλιο της γρίπης και τα εμβόλια της COVID-19 χρησιμοποιούν διαφορετικούς μηχανισμούς, ενώ η αποτελεσματικότητα μπορεί να επηρεάζεται και από το ιστορικό λοίμωξης στους ασθενείς. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νοσήσει στο παρελθόν από γρίπη, ενώ δεν ισχύει το ίδιο και για την COVID-19», εξήγησαν οι επιστήμονες.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι δεν είχε δεδομένα για το πρόγραμμα ύπνου των εθελοντών και το ιατρικό τους ιστορικό, γεγονός που μπορεί επίσης να επηρέασε την απόκριση αντισωμάτων.

«Θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματά μας σε μεγαλύτερες μελέτες και να εξετάσουμε καλύτερα την ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια της COVID-19 προκειμένου να μπορούμε να δώσουμε σαφείς οδηγίες για τον εμβολιασμό. Προς το παρόν δεν μπορούμε ακόμα να πούμε στους ασθενείς ότι είναι προτιμότερο να εμβολιάζονται κατά τις απογευματινές ώρες», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης δείχνουν επίσης ότι θα πρέπει να καταγράφουμε την ώρα του εμβολιασμού ή της χορήγησης ενός φαρμάκου προκειμένου να διευκολύνουμε αντίστοιχες έρευνες στο μέλλον.

Η επιστημονική ομάδα έχει ξεκινήσει μία νέα μελέτη με σκοπό να εξετάσει αν η ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση που παρατηρείται από τη χορήγηση του εμβολίου το απόγευμα συνοδεύεται και από σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα