Μπορεί η Έγκυος να Μεταφέρει Αντισώματα για τον SARS-CoV-2 στο Έμβρυο;

Η Celine Ng-Chan ήταν στη 10η εβδομάδα της κύησης όταν διαγνώστηκε με COVID-19 τον περασμένο Μάρτιο. Την εποχή εκείνη γνωρίζαμε ελάχιστα σχετικά με τις επιδράσεις του SARS-CoV-2 τόσο στις εγκύους όσο και τα έμβρυα.

Στις αρχές του Νοέμβρη, η Ng-Chan γέννησε το γιό της Aldrin, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε, είχε προστατευτικά αντισώματα για τον SARS-CoV-2 χάρη στη λοίμωξη της μητέρας του. Κατά τον τοκετό, η γυναίκα είχε αρνητικές εξετάσεις για τον ιό.

Παρά τη διάγνωση της COVID-19 στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ένα από τα πλέον ασταθή στάδια, η Ng-Chan δεν παρουσίασε κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη με αποτέλεσμα να γεννήσει τον Aldrin μερικούς μήνες αργότερα.

Η ιστορία της παραπάνω γυναίκας ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα που δείχνουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 από τη μητέρα στο έμβρυο είναι κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Δείχνει επίσης ότι τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με ιστορικό λοίμωξης έχουν κάποιου βαθμού προστασία απέναντι στον ιό.

Ορισμένα Αντισώματα για τον SARS-CoV-2 Μπορούν να Διαπεράσουν τον Πλακούντα

Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες που νοσούν από COVID-19 μπορούν να μεταφέρουν IgG αντισώματα για τον ιό στα έμβρυα.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο και είχε εξετάσει 6 εγκύους με θετικές εξετάσεις για τον ιό κατά τον τοκετό, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι 5 από τα βρέφη είχαν αυξημένα επίπεδα IgG αντισωμάτων στο αίμα, αν και κανένα από αυτά δεν είχε θετικές εξετάσεις για τον ιό. Όλες οι γυναίκες φορούσαν μάσκες, γέννησαν με καισαρική σε δωμάτια αρνητικής πίεσης και δεν ήρθαν σε επαφή με το βρέφος αμέσως μετά τον τοκετό, κάτι που σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, δεν είναι πλέον απαραίτητο.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο περιγράφει επίσης το περιστατικό ενός βρέφους που γεννήθηκε από μητέρα με ασυμπτωματικό COVID-19. Το βρέφος αυτό είχε αρνητικές εξετάσεις για τον ιό, ωστόσο είχε IgG αντισώματα για τον SARS-CoV-2, τα οποία σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης μεταφέρθηκαν δια μέσου του πλακούντα.

Σε κάποιο βαθμό, το παραπάνω γεγονός είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο, καθώς τα IgG αντισώματα για άλλους ιούς και βακτήρια μεταδίδονται επίσης μέσω του πλακούντα όπως γνωρίζουμε σήμερα.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετά εμβόλια, όπως αυτά του κοκκύτη και της γρίπης, πρέπει να χορηγούνται κατά την εγκυμοσύνη. Τα IgG αντισώματα αυξάνονται στα έμβρυα ιδιαίτερα μετά την 36η εβδομάδα της κύησης.

Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε πως επηρεάζονται τα επίπεδα των αντισωμάτων από τη σοβαρότητα της νόσησης και το χρόνο της λοίμωξης, καθώς και ποια είναι η διάρκεια της ανοσίας στα βρέφη.

Μία έρευνα από τη Wuhan της Κίνας η οποία εξέτασε 24 εγκύους με θετικές εξετάσεις για COVID-19 έδειξε ότι η ανοσία στα βρέφη φθίνει ταχέως.

Σήμερα δεν γνωρίζουμε επίσης αν το ιστορικό λοίμωξης με COVID-19 πριν την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προσφέρει IgG αντισώματα στα έμβρυα.

Το Μητρικό Γάλα Περιέχει Επίσης Αντισώματα

Το μητρικό γάλα μπορεί επίσης να προσφέρει αντισώματα στο βρέφος, αν η μητέρα έχει πρόσφατο ιστορικό λοίμωξης με COVID-19. Μία προδημοσίευση από το Σεπτέμβρη έδειξε ότι σε 37 δείγματα μητρικού γάλακτος, κανένα δεν είχε σωματίδια του ιού, ωστόσο όλα είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα για τον SARS-CoV-2.

Το γεγονός αυτό επίσης δεν προκαλεί έκπληξη καθώς γνωρίζουμε σήμερα ότι το μητρικό γάλα μπορεί να προστατεύσει τα βρέφη από λοιμώξεις όπως η ιλαρά, πριν κάνουν το εμβόλιο. Ο θηλασμός συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο παθήσεων όπως ο διαβήτης, το άσθμα, το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των νεογνών και ορισμένες γαστρεντερικές νόσοι.

Τα παραπάνω οφέλη υπερβαίνουν τους (μέχρι σήμερα άγνωστους) κινδύνους του θηλασμού από γυναίκες με θετικές εξετάσεις για COVID-19, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, εφόσον οι γυναίκες φορούν μάσκα και πλένουν τα χέρια τους πριν το θηλασμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα