Μπορεί η Βιταμίνη D να Περιορίσει τη Φλεγμονή της COVID-19;

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Immunology, ένας ενεργός μεταβολίτης της βιταμίνης D (ο οποίος δεν βρίσκεται στα συμπληρώματα που αγοράζουμε χωρίς συνταγή) μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της φλεγμονής από διάφορες λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η COVID-19.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανεξέλεγκτη φλεγμονή αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια θανάτου στα σοβαρά περιστατικά COVID-19. Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν περισσότερο τι συμβαίνει στα πνευμονικά κύτταρα των ασθενών με COVID-19 προκειμένου να κατανοήσουν τη σύνδεση με τη βιταμίνη D.

Η Βιταμίνη D στη Ρύθμιση της Φλεγμονής

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν πνευμονικά κύτταρα από 8 ασθενείς με COVID-19.

Τα κύτταρα αυτά, τα οποία αποτελούν κομμάτι της ανοσιακής απόκριση για την COVID-19, επιδείνωναν τη φλεγμονή των πνευμόνων.

Όταν οι επιστήμονες εξέθεσαν τα κύτταρα αυτά σε βιταμίνη D στο εργαστήριο, παρατήρησαν ότι η φλεγμονή περιορίστηκε.

Στο επόμενο κομμάτι της έρευνάς τους, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν καλύτερα τον παραπάνω μηχανισμό.

Για το σκοπό αυτό επικεντρώθηκαν στα Τ βοηθητικά κύτταρα (γνωστά και ως CD4+) ένα είδος ανοσιακών κυττάρων που ενεργοποιούν τα υπόλοιπα Τ λεμφοκύτταρα και άλλα λευκά αιμοσφαίρια.

Τα Τ λεμφοκύτταρα γνωρίζουμε σήμερα ότι ενοχοποιούνται για ορισμένα σοβαρά περιστατικά COVID-19, καθώς μπορεί να προκαλέσουν καταιγίδα κυτταροκινών.

COVID-19 και Άλλες Λοιμώξεις

Στις άλλες λοιμώξεις, τα Th1 λεμφοκύτταρα, τα οποία αποτελούν υποκατηγορία των Τ βοηθητικών κυττάρων, περνούν από μία προ-φλεγμονώδη φάση. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας, ο οργανισμός καταφέρνει να αντιμετωπίσει πλήρως τη λοίμωξη.

Ακολούθως, τα παραπάνω κύτταρα περνούν στην επόμενη φάση η οποία είναι αντι-φλεγμονώδης.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην παραπάνω μετάβαση.

«Παρατηρήσαμε ότι στα υγιή Τ λεμφοκύτταρα, η ενεργοποίηση του συστήματος της φλεγμονής συμπίπτει χρονικά με την ενεργοποίηση του συστήματος της βιταμίνης D σε αυτά τα κύτταρα. Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε πως δουλεύει το σύστημα της βιταμίνης D και πως επηρεάζει τη λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων πριν εξετάσουμε το ρόλο του στην COVID-19», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Στους ασθενείς με COVID-19, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η προ-φλεγμονώδης φάση των Th1 κυττάρων δεν σταμάτησε. Το φαινόμενο αυτό αποδόθηκε σε ανεπάρκεια βιταμίνης D ή σε παθολογική απόκριση των κυττάρων σε αυτή τη βιταμίνη.

Η ανακάλυψη του ενδοκυτταρικού συστήματος της βιταμίνης D προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες. Τυπικά, η βιταμίνη D ενεργοποιείται στους νεφρούς προκειμένου να γίνει λειτουργική. Όπως διαπίστωσαν, τα Τ λεμφοκύτταρα είχαν ένα δικό τους μηχανισμό απόκρισης στη βιταμίνη D, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος από τους νεφρούς.

Καταλήγοντας, τόνισαν ότι η προσθήκη ενός μεταβολίτη της βιταμίνης D στις θεραπείες που χορηγούνται σήμερα για την COVID-19, θα βοηθήσει την ανάρρωση των ασθενών, ωστόσο δεν έχουν εξετάσει ακόμα αυτή τη θεωρία σε κλινικές δοκιμές.

Οι Μεγάλες Δόσεις Βιταμίνης D Μπορεί να είναι Επικίνδυνες

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να περιορίσει τόσο τη φλεγμονή από τα Τ λεμφοκύτταρα, όσο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19.

Ωστόσο, οι επιστήμονες της έρευνας υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματά τους σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο φαρμακείο για να αγοράσουμε συμπληρώματα βιταμίνης D.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η έρευνά μας δεν εξέτασε τη βιταμίνη D ως θεραπεία. Εξετάσαμε μόνο πνευμονικά κύτταρα από 8 ασθενείς με σοβαρή COVID-19», αναφέρουν στη μελέτη τους.

«Τα αποτελέσματά μας, αν και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, δεν αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D έχει χρησιμότητα στην πρόληψη ή θεραπεία της COVID-19. Επίσης τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν αποτελούν εναλλακτική άλλων μέτρων πρόληψης για την COVID-19, όπως τα εμβόλια, οι μάσκες και η κοινωνική αποστασιοποίηση», πρόσθεσαν.

Σήμερα αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορεί να προσφέρουν οφέλη τόσο πριν όσο και μετά τη διάγνωση με την COVID-19. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει ακόμα επαρκείς μελέτες ενώ δεν υπάρχουν και κλινικές δοκιμές που εξέτασαν τη βιταμίνη D ως θεραπεία για την COVID-19.

Αν και η βιταμίνη D γνωρίζουμε ότι έχει ανοσορυθμιστική δράση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως θεραπεία πρόληψης για την COVID-19, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοούμε τα μέσα ατομικής προστασίας, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ακόμη, οι υψηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (στις οποίες ανήκει και η D) μπορεί να είναι επικίνδυνες για ορισμένους ασθενείς.

Νέες Θεραπείες για τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού

Η έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη D μπορεί να αποτελεί θεραπευτική επιλογή για την COVID-19, χάρη στο ρόλο της για τη ρύθμιση της φλεγμονής.

«Η έρευνα αποκάλυψε το ρόλο της βιταμίνης D στην ρύθμιση της φλεγμονής για την COVID-19. Αν κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το μηχανισμό, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων θεραπειών», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Προφανώς, θα πρέπει να περιμένουμε τις κλινικές δοκιμές για να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα των παραπάνω θεραπειών.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται διάφορες μελέτες που εξετάζουν τη βιταμίνη D ως συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της COVID-19. Όταν δημοσιευτούν τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, θα γνωρίζουμε αν η βιταμίνη D έχει χρησιμότητα στον περιορισμό της φλεγμονής που προκαλεί η COVID-19», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η βιταμίνη D και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα