Μονοκλωνικά Αντισώματα Regeneron και Eli Lilly: Εξαιρετικά Χαμηλή η Αποτελεσματικότητά τους για το Στέλεχος Όμικρον

Οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων της Eli Lilly και της Regeneron για την COVID-19 δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το στέλεχος Όμικρον, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις δύο νέων ερευνών από τη Γερμανία.

Δύο διαφορετικά εργαστήρια από τη χώρα αυτή εξέτασαν όλες τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων προκειμένου να διαπιστώσουν ποιες από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση του νέου στελέχους. Όπως διαπίστωσαν, η θεραπεία των GlaxoSmithKline και Vir ήταν ικανή να εξουδετερώσει τον ιό στα εργαστηριακά πειράματα, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων της Eli Lilly και της Regeneron.

«Η εξουδετερωτική ικανότητα ορισμένων θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έχει περιοριστεί σημαντικά μετά την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον, γεγονός που μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου στελέχους», ανέφερε η μία από τις παραπάνω επιστημονικές ομάδες την Τρίτη.

Η άλλη ομάδα ερευνητών παρατήρησε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της Lilly δεν μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση των κυττάρων του ανθρώπου από το στέλεχος Όμικρον, ενώ και τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron δεν πέτυχαν τον παραπάνω στόχο. Αντιθέτως, το sotrovimab, το μονοκλωνικό αντίσωμα της GlaxoSmithKline ήταν αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του στελέχους Όμικρον.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε κάποιο περιοδικό με peer review.

Μειωμένη Αποτελεσματικότητα

Προηγούμενες μελέτες στο εργαστήριο είχαν παρατηρήσει ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στο στέλεχος Όμικρον, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε τι ισχύει με τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Σύμφωνα με μία μελέτη από το Νότια Αφρική που χρησιμοποίησε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο και δημοσιεύτηκε την Τρίτη, το εμβόλιο της Pfizer έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των νοσηλειών από το στέλεχος Όμικρον.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας της, η Eli Lilly απάντησε ότι πράγματι όπως όλα δείχνουν αυτή θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό μετά την εδραίωση του στελέχους Όμικρον.

«Οι πολλαπλές αλλαγές που φέρει το στέλεχος Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μας» ανέφερε ένας αντιπρόσωπος της εταιρείας.

Η εταιρία έχει ξεκινήσει ήδη μία μελέτη για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων ενάντια στο νέο στέλεχος και δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει άμεσα τις παρατηρήσεις της μελέτης.

Η Regeneron επίσης δήλωσε ότι το φάρμακό της θα έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στο στέλεχος Όμικρον, ωστόσο δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα επίσημα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες της εταιρείας αναπτύσσουν ήδη νέες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων ειδικά για το παραπάνω στέλεχος.

Μονοκλωνικά Αντισώματα

Την περασμένη εβδομάδα, μία μελέτη από επιστήμονες στη Γερμανία διαπίστωσε ότι το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron πράγματι έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στο στέλεχος Όμικρον.

Η Regeneron υποστήριξε στις 30 Νοεμβρίου ότι τα εργαστηριακά πειράματα και τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι η θεραπεία της πιθανώς δεν θα μπορεί να εξουδετερώσει το στέλεχος Όμικρον.

Η GlaxoSmithKline και η Vir τόνισαν ότι στα εργαστηριακά πειράματα που έκαναν με ιούς που ομοιάζουν το στέλεχος Όμικρον, το κοκτέιλ αντισωμάτων τους είχε υψηλή αποτελεσματικότητα.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τεχνητά αντισώματα σχεδιασμένα ειδικά έτσι ώστε να προσδένονται στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2. Ωστόσο, το στέλεχος Όμικρον φέρει αρκετές μεταλλάξεις στη συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που επηρεάζει τη συγγένεια των αντισωμάτων αυτών με την πρωτεΐνη ακίδα.

Φωτογραφία: Stephen Andrews / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα