Moderna: Ξεκινά την Ανάπτυξη Εμβολίων για 15 Διαφορετικά Παθογόνα

Η Moderna ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι έχει θέσει ως στόχο να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές εμβολίων για 15 διαφορετικά παθογόνα μέχρι το 2025, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να άρει την πατέντα για το εμβόλιο της COVID-19 σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η εταιρεία υποστήριξε επίσης ότι θα προσφέρει την τεχνολογία του mRNA σε άλλους ερευνητές που αναπτύσσουν εμβόλια μέσω ενός προγράμματος που ονόμασε mRNA Access.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις έγιναν λίγες ημέρες πριν το συνέδριο Global Pandemic Preparedness Summit και το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), μία διεθνή προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια με σκοπό να προετοιμάσει την επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση νέων παθογόνων.

Η Moderna συνεργάζεται ήδη με άλλες εταιρείες με σκοπό να αναπτύξει εμβόλια για τα παραπάνω 15 παθογόνα, στα οποία περιλαμβάνονται ο ιός Chikungunya, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό, Ο δάγγειος πυρετός, ο ιός Ebola, η ελονοσία, ο ιός Marburg, ο ιός Lassa, o MERS και η COVID-19.

Σε μία από τις παραπάνω συνεργασίες, επιστήμονες της Moderna και επιστήμονες του NIH των ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα εμβόλιο για τον ιό Nipah. Για τα υπόλοιπα παθογόνα, η εταιρεία υποστήριξε ότι είτε θα συνεργαστεί με άλλες εταιρείες ή θα αναπτύξει εμβόλια μόνη της.

Όπως τόνισε ο CEO της Moderna, Stephane Bancel, καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν ασχολείται σήμερα με ορισμένα από τα 15 πιο επικίνδυνα παθογόνα για τον άνθρωπο. Η πανδημία της COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει ήδη σχεδόν 6 εκατομμύρια θανάτους έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει σύντομα να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα νέα παθογόνα, υποστήριξε ο ίδιος.

Στην αρχή της πανδημίας, η Moderna είχε υποστηρίξει ότι θα μοιραστεί την πατέντα του εμβολίου της με σκοπό να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων σε μία κρίσιμη φάση της πανδημίας.

Λίγο αργότερα, υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, ξεκίνησε η κατασκευή ενός τεράστιου εργοστασίου παραγωγής εμβολίων στην Αφρική με σκοπό να βελτιωθεί η πρόσβαση των Αφρικανικών χωρών στα εμβόλια της COVID-19.

Όπως τόνισε η Moderna, έχει σκοπό να μοιραστεί την πατέντα του εμβολίου της σύντομα με τις 92 αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COVAX.

Τη Δευτέρα, αντιπρόσωποι της Moderna υποστήριξαν ότι έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή ενός εργοστασίου για την παραγωγή εμβολίων στην Κένυα. Το εργοστάσιο αυτό θα μπορεί να παρασκευάσει διάφορα εμβόλια της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και το γνωστό εμβόλιο mRNA για την COVID-19.

Στο μέλλον, η Moderna έχει ως στόχο να μοιραστεί την τεχνολογία του mRNA με διάφορα εργαστήρια ανά τον κόσμο θέλοντας έτσι να εξετάσει και νέες προσεγγίσεις με σκοπό να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το εμβόλιό της.

Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει αρχικά με λίγα εργαστήρια, ωστόσο στη συνέχεια θα επεκταθεί περισσότερο, καταλήγει η εταιρεία.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα