Μέτρα για τον Περιορισμό της COVID-19: Πώς Επηρέασαν την Ψυχική μας Υγεία;

Μία διεθνής μελέτη που εξέτασε δεδομένα από αρκετές διαφορετικές χώρες διαπίστωσε ότι οι χώρες που προσπάθησαν να περιορίσουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2 με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων εντός των συνόρων, όπως ο Καναδάς, είχαν περισσότερες νέες διαγνώσεις ψυχιατρικών νόσων, συγκριτικά με τις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα άμεσα, προσπαθώντας έτσι να εξαλείψουν εντελώς τον ιό. Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Public Health.

Οι επιστήμονες της μελέτης συνδύασαν δεδομένα από διάφορες βάσεις δεδομένων προκειμένου να εξετάσουν την ψυχική υγεία του πληθυσμού μίας χώρας σε συνάρτηση με τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνησή της για τον περιορισμό της πανδημίας.

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά δεδομένα από 15 χώρες για το διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Οι χώρες, όπως προαναφέρθηκε, χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το είδος των μέτρων που εφάρμοσαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

  • Χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους άμεσα προσπαθώντας να επιτύχουν την εξάλειψη του ιού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα)
  • Χώρες που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα με σκοπό να περιορίσουν την κυκλοφορία του ιού ενός των συνόρων (Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία)

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι χώρες της πρώτης κατηγορίας είχαν τελικά πολύ χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων και θανάτων από τον ιό, με αποτέλεσμα η ψυχική υγεία του πληθυσμού τους να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα συγκριτικά με τις χώρες της δεύτερης κατηγορίας.

Στις τελευταίες, ο περιορισμός του ιού βασίστηκε περισσότερο στην κοινωνική αποστασιοποίηση, τον περιορισμό των συναθροίσεων και την καραντίνα. Τα παραπάνω μέτρα συνδέθηκαν με επιδείνωση της ψυχικής υγείας, χειρότερη ποιότητα ζωής και αρνητική αντίληψη για την κυβέρνηση της χώρας.

«Τα μέτρα που εφάρμοσε κάθε χώρα για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν αποτελέσει το αντικείμενο αρκετών αντιπαραθέσεων. Αρχικά, το κλείσιμο των συνόρων είχε θεωρηθεί πολύ αυστηρό μέτρο, ωστόσο όπως αποδείχθηκε στο εσωτερικό των συνόρων η ψυχική υγεία των κατοίκων περιορίστηκε πολύ λιγότερο σε σχέση με τους πληθυσμούς άλλων χωρών που δεν εφάρμοσαν το μέτρο αυτό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μαθήματα για το Μέλλον

Όπως τόνισε η επιστημονική ομάδα, στο μέλλον κάθε μέτρο που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας θα πρέπει να σταθμίζεται αναφορικά με τις επιδράσεις του στην ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Στο μέλλον, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο σε μέτρα που περιορίζουν την εξάπλωση του ιού, χωρίς ωστόσο να παρεμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα των κατοίκων, καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα