Μελέτη του WHO: Από τα Ζώα Μεταπήδησε στον Άνθρωπο ο SARS-CoV-2

Ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε και μεταπήδησε στον άνθρωπο από τα ζώα, όπως υποστήριξε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) πριν από λίγες ημέρες. Η ίδια ομάδα απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ο ιός να «ξέφυγε» από κάποιο εργαστήριο στη Wuhan της Κίνας.

Οι επιστήμονες βρίσκονται στη Wuhan τον τελευταίο μήνα με σκοπό να εξετάσουν την προέλευση του ιού που έχει οδηγήσει στην παρούσα πανδημία.

«Οι παρατηρήσεις μας αλλάζουν την αρχική εκτίμηση για την προέλευση της πανδημίας από το Δεκέμβριο του 2019; Μάλλον όχι», είπε ο Peter Ben Embarek, επικεφαλής της ομάδας από τον WHO, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Ωστόσο, καταφέραμε να αναδείξουμε αρκετά νέα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του ιού», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε η ομάδα, ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στα άνθρωπο, ωστόσο προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο είναι το είδος που εμπλέκεται. Οι επιστήμονες τόνισαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν ορισμένα είδη ζώων τα οποία εξετάζουν περισσότερο και σύντομα θα γνωρίζουμε ποιο είναι αυτό που ενοχοποιείται.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες του WHO επισκέφθηκαν νοσοκομεία, εργαστήρια και αγορές στην επαρχία της Wuhan, μεταξύ των οποίων η αγορά θαλασσινών της Huanan, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan και το εργαστήριο του CDC στην περιοχή αυτή. Όπως διαπίστωσαν, δεν υπήρχαν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο ιός προκάλεσε επιδημίες στη Wuhan πριν το Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο αυτό το μήνα υπήρχε μεγάλη διασπορά του ιού στην αγορά της Huanan.

Προκειμένου να εξερευνηθούν καλύτερα τα αίτια της πανδημίας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ανιχνευθούν τα πρώτα περιστατικά της λοίμωξης, κάτι που ωστόσο θα χρειαστεί χρόνο. Για παράδειγμα, χρειαστήκαμε περισσότερο από 10 χρόνια για να εξακριβώσουμε την προέλευση του SARS, ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε πως εμφανίστηκε ο ιός Ebola, παρά το γεγονός ότι κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1970.

Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, οι ερευνητές του WHO μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο ιός δεν προέρχεται από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan. Η ομάδα έκανε πολύ λεπτομερείς έρευνες στο συγκεκριμένο εργαστήριο και αποφάνθηκε ότι ο ιός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προέρχεται από εκεί.

«Η θεωρία ότι ο ιός προέρχεται από αυτό το εργαστήριο είναι εντελώς αβάσιμη και δεν μπορεί να εξηγήσει την εισαγωγή του ιού στον πληθυσμό. Επομένως, συνιστούμε στις μελλοντικές έρευνες να μην εξερευνήσουν περαιτέρω αυτή τη θεωρία», υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Οι επόμενες μελέτες της επιστημονικής ομάδας θα επικεντρωθούν στον τρόπο που κυκλοφόρησε ο ιός στα ζώα πριν μεταπηδήσει στον άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι νυχτερίδες και τα pangolin, ωστόσο οι ιοί στα δείγματα που έλαβαν οι επιστήμονες από τα ζώα αυτά δεν μοιάζουν αρκετά με τον SARS-CoV-2, όπως υποστήριξαν. Καθώς γνωρίζουμε σήμερα ότι οι γάτες και τα μινκ είναι δυνατό να μολυνθούν με τον ιό, οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξετάσουν περισσότερο τα ζώα αυτά, ωστόσο προς το παρόν τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα.

Ο WHO είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι ο SARS-CoV-2 ξεκίνησε από τις νυχτερίδες και μεταπήδησε στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου. Αρκετά από τα πρώτα περιστατικά του ιού εμφανίστηκαν στην αγορά της Huanan, επομένως η αρχική θεωρία ήταν ότι ο ιός έφτασε στον άνθρωπο από τα ζώα που βρίσκονται εκεί.

Ωστόσο, το CDC της Κίνας είχε υποστηρίξει ότι τα δείγματα που έλαβαν από τα ζώα στην αγορά δείχνουν ότι ο ιός ναι μεν εξαπλώθηκε εκεί, αλλά μεταπήδησε στον άνθρωπο σε άλλο περιβάλλον. Στην ανακοίνωσή τους, οι επιστήμονες του WHO επιβεβαίωσαν ότι η πρώτη επιδημία εμφανίστηκε σε αυτή την αγορά, ωστόσο δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν πως έφτασε εκεί ο ιός.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα