Μελατονίνη: Έχει Χρησιμότητα στη Θεραπεία ή Πρόληψη της COVID-19;

Η COVID-19 αποτελεί ακόμα μία σχετικά νέα νόσο, για την οποία ακόμα δεν έχουμε κάποια αποτελεσματική θεραπεία. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology δείχνει ότι η μελατονίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, μπορεί να έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση του ιού.

Η έρευνα εξέτασε δεδομένα από τη βάση δεδομένων της Cleveland Clinic για την COVID-19. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η λήψη μελατονίνης συνδέθηκε με σχεδόν 30% μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί COVID-19, μετά την προσαρμογή για την ηλικία, τη φυλή, το ιστορικό καπνίσματος και τις συννοσηρότητες. Μάλιστα, στους ασθενείς με διαβήτη, ο μειωμένος κίνδυνος από τη λήψη του φαρμάκου ήταν ακόμα χαμηλότερος και προσέγγιζε το 48%.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ακολούθως ηλεκτρονικά αρχεία από ασθενείς της Cleveland Clinic με σκοπό να διαπιστώσουν ομοιότητες ανάμεσα στην COVID-19 και άλλες νόσους. Συγκεκριμένα, εξέτασαν τις ομοιότητες που έχουν τα γονίδια και οι πρωτεΐνες των ασθενών από COVID-19, με αυτά των ασθενών από 64 άλλες νόσους, μεταξύ των οποίων κακοήθειες, αυτοάνοσες, καρδιαγγειακές, μεταβολικές και πνευμονικές παθήσεις.

Όπως διαπίστωσαν, οι πρωτεΐνες που συνδέονται με το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και τη σήψη (δύο κύρια αίτια θανάτου στους ασθενείς με COVID-19) είχαν αρκετές ομοιότητες με πρωτεΐνες του SARS-CoV-2. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων, πιθανώς μπορούν να βοηθήσουν και στη θεραπεία της COVID-19.

Συνολικά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι αυτοάνοσες, οι πνευμονικές και οι νευρολογικές νόσοι ήταν αυτές που είχαν τις περισσότερες ομοιότητες με την COVID-19. Από τη μελέτη τους κατέληξαν τελικά σε 34 φάρμακα, τα οποία θα μπορούσαν πιθανώς να προσφέρουν οφέλη στην αντιμετώπιση του ιού, από τα οποία ξεχώρισε η μελατονίνη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων από το μηδέν είναι τόσο ακριβή όσο και χρονοβόρα, καθώς μπορεί να χρειαστεί 10-15 χρόνια. Αντιθέτως, φάρμακα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί για άλλες νόσους, δεν χρειάζεται να εξεταστούν ως προς την ασφάλειά τους, επομένως είναι ευκολότερο να εξεταστούν ως προς την αποτελεσματικότητα.

Τι είναι η Μελατονίνη;

Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό ως απόκριση στο σκοτάδι και βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού (και του κύκλου ύπνου-αφύπνισης).

Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση των παρακάτω καταστάσεων:

  • Jet lag
  • Διαταραχή καθυστερημένης φάσης ύπνου-εγρήγορσης (DSWPD)
  • Ορισμένες διαταραχές του ύπνου στα παιδιά
  • Άγχος πριν και μετά το χειρουργείο

Αν και η μελατονίνη χρησιμοποιείται συνήθως στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου και του άγχους, έχει και άλλες επιδράσεις στον οργανισμό, οι οποίες ωστόσο ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως.

Πώς Αντιμετωπίζει η Μελατονίνη την COVID-19;

Ένας μηχανισμός που εξετάζεται αυτή τη στιγμή για τη μελατονίνη είναι η ικανότητά της να αυξάνει την ανθεκτικότητα του οργανισμού στον ιό. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιορίσει τις βλάβες που προκαλεί ο τελευταίος, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να εξαπολύσει την κατάλληλη απόκριση που θα εξαλείψει τον ιό.

Προφανώς, ο παραπάνω μηχανισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έχει ήδη αρχίσει να εξετάζεται σε κυτταρικά και προκλινικά μοντέλα.

Μία άλλη θεωρία που μπορεί να εξηγήσει πιθανώς τις θετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν για το φάρμακο είναι ότι οι ασθενείς που παίρνουν μελατονίνη ενδέχεται να μένουν περισσότερο στο σπίτι, επομένως διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Συνολικά, προκειμένου να γνωρίζουμε πραγματικά ποιες είναι οι επιδράσεις του παραπάνω φαρμάκου είναι απαραίτητο να διεξαχθούν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες. Ένας σημαντικός παράγοντας υπέρ της μελατονίνης στην αντιμετώπιση της COVID-19 είναι το χαμηλό κόστος του φαρμάκου, το οποίο είναι μάλιστα πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλα φάρμακα που εξετάζονται για τον ιό.

Αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει 7 κλινικές δοκιμές οι οποίες έχουν ως στόχο να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της μελατονίνης στην COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα