Μάσκες ΚΝ95: Πού, Πώς, Πότε και Γιατί;

Είναι γνωστό σήμερα ότι οι μάσκες αποτελούν ένα από τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε σήμερα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Οι μάσκες, εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά, μπορεί να περιορίσουν τα σταγονίδια ή αερολύματα που απελευθερώνουμε κατά την αναπνοή, το βήχα ή το φτέρνισμα, περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο, όλες οι μάσκες δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές στην επίτευξη του παραπάνω στόχου. Μία από τις πλέον αποτελεσματικές μάσκες σήμερα στην πρόληψη της COVID-19 είναι η ΚΝ95. Γιατί λοιπόν πρέπει να προτιμούμε τις μάσκες αυτές, πώς και πότε πρέπει να τις φοράμε;

Τι είναι οι Μάσκες ΚΝ95;

Οι μάσκες ΚΝ95 είναι ένα είδος μάσκας που μπορεί να αποκλείσει περισσότερο από το 95% των σωματιδίων του αέρα.

Όπως προαναφέρθηκε, όταν βήχουμε, φτερνιζόμαστε ή ομιλούμε, απελευθερώνουμε σωματίδια του ιού στον αέρα σε μορφή σταγονιδίων ή αερολυμάτων. Οι μάσκες ΚΝ95 έχουν την ικανότητα να αποκλείουν τα παραπάνω σωματίδια που προέρχονται από ασθενείς με COVID-19 αποτρέποντας έτσι μία λοίμωξη με τον ιό.

Δεδομένα έχουν δείξει ότι οι μάσκες ΚΝ95 έχουν πάνω από 95% αποτελεσματικότητα στο φιλτράρισμα σωματιδίων μεγέθους 0.1-0.3 μικρόνια.

Οι μάσκες ΚΝ95 αν και μοιάζουν αρκετά με τις Ν95, έχουν ορισμένες διαφορές με τις τελευταίες.

Οι μάσκες Ν95 προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σωστά θα πρέπει να προσαρμοστούν στο πρόσωπό μας για να διασφαλιστεί ότι έχουν εφαρμόσει σωστά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, όταν έχουμε επιλογή θα πρέπει να προτιμούμε τις ΚΝ95 μάσκες καθώς οι Ν95 χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία και δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικές σε σχέση με τις ΚΝ95.

Γιατί οι ΚΝ95 είναι Καλύτερες από τα Υπόλοιπα Είδη Μάσκας;

Οι ΚΝ95 είναι πιο αποτελεσματικές από τις υπόλοιπες μάσκες για 2 λόγους.

Πρώτον, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται (νάιλον, βαμβάκι, πολυεστέρες και προπυλένιο) τους επιτρέπουν να φιλτράρουν μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρουν τον SARS-CoV-2, όπως για παράδειγμα τα σταγονίδια που απελευθερώνονται με το βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία.

Δεύτερον, οι μάσκες αυτές έχουν καλύτερη εφαρμογή στο στόμα και τη ρίνα. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν διαρροές μέσω των οποίων τα σωματίδια του ιού εισέρχονται στο εσωτερικό της μάσκας.

Αν και η παρατεταμένη χρήση μίας μάσκας ΚΝ59 μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι η πιο αποτελεσματική μάσκα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Πού και Πότε Πρέπει να Φοράμε τη Μάσκα ΚΝ95;

Αν γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε σε χώρους με συνωστισμό για παρατεταμένη διάρκεια, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ΚΝ95 παρά χειρουργική ή πάνινη μάσκα. Η σημαντικά αυξημένη μολυσματικότητα του στελέχους Όμικρον έχει αλλάξει τις οδηγίες για την πρόληψη της COVID-19 σε αρκετές χώρες οι οποίες πλέον συνιστούν μόνο μάσκες ΚΝ95 για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Πως να Χρησιμοποιήσετε Σωστά τη Μάσκα ΚΝ95

Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη μέγιστη προστασία από τη μάσκα ΚΝ95 θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό μας.

Όταν θέλετε να φορέσετε τη μάσκα θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν πιάσετε τη μάσκα έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα τη μολύνετε.
  • Τοποθετήστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας με το κάτω μέρος στο πηγούνι σας.
  • Δέστε τη μάσκα πίσω από το κεφάλι σας.
  • Πιέστε το μεταλλικό κομμάτι που βρίσκεται πάνω από τη ρίνα προκειμένου να εφαρμόσει καλά σε αυτή.
  • Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα έχει εφαρμόσει καλά και καλύπτει πλήρως τη ρίνα και το στόμα σας.

Αν έχετε σκοπό να βάλετε και άλλη μάσκα μαζί με την ΚΝ95, τότε αυτή θα πρέπει να μπει απ’ έξω. Ιδανικά, όταν φοράμε δύο μάσκες, αυτή που έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα θα πρέπει να είναι αυτή που φοράμε από μέσα.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μάσκα ΚΝ95 για ενήλικες, καθώς οι μάσκες ΚΝ95 για παιδιά συνήθως είναι μικρότερες και δεν εφαρμόζουν σωστά.

Φωτογραφία: Markus Winkler / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα