Μάσκες και COVID-19: Οδηγίες Σωστής Χρήσης και Είδη

Ποιος Πρέπει να Φοράει Μάσκα;

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από φορείς του ιού SARS-CoV-2 ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και το τακτικό πλύσιμο των χεριών αποτελούν σήμερα τις δύο καλύτερες μεθόδους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ωστόσο η χρήση της μάσκας μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, κυρίως σε χώρους με αρκετά άτομα (όπως για παράδειγμα τα φαρμακεία ή τα σουπερ-μάρκετ). Το σημαντικότερο όφελος από τη χρήση της μάσκας είναι ότι προλαμβάνει τη μετάδοση του ιού από άτομα που γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Οι μάσκες υπενθυμίζουν επίσης στους άλλους ανθρώπους στο περιβάλλον μας ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης. Πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι οι μάσκες (χειρουργικές ή μη) δεν μπορούν να προστατεύσουν πάντοτε το άτομο που τις φορά από τη μόλυνση με τον ιό. Επίσης, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, καθώς και τα άτομα που δεν μπορούν να απομακρύνουν τις μάσκες μόνα τους εφόσον χρειαστεί, δεν πρέπει να φοράνε μάσκες.

Τι Μάσκα Πρέπει να Φοράμε;

Αν δεν νοσείτε από COVID-19 ή δεν είστε επαγγελματίας υγείας δεν είναι απαραίτητο να φοράτε χειρουργική μάσκα ή τη μάσκα Ν95. Καθώς υπάρχει σήμερα έλλειψη στα παραπάνω είδη μάσκας, αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα από γιατρούς και νοσηλευτές. Αντί για τις παραπάνω μάσκες μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μάσκες στο σπίτι χρησιμοποιώντας δύο στιβάδες υφάσματα  (από ρούχα ή σεντόνια). Οι μάσκες που θα φτιάξετε πρέπει οπωσδήποτε να έχουν κορδόνια ή λαστιχάκια για να εφαρμόζουν σωστά στα αυτιά ή πίσω από το κεφάλι. Ανεξαρτήτως του υλικού που θα χρησιμοποιήσετε είναι σημαντικό η μάσκα να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο και να καλύπτει το στόμα και τη μύτη. Πρέπει επίσης να μην εμποδίζει την αναπνοή.

Πώς Φοράμε Σωστά τη Μάσκα;

Πριν φορέσετε τη μάσκα, πλύνετε προσεκτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήσετε αλκοολικό διάλυμα με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Χωρίς να αγγίξετε το εξωτερικό μέρος της μάσκας, δέστε τα κορδόνια πίσω από το κεφάλι ή βάλτε τα λαστιχάκια πίσω από τα αυτιά. Όσο φοράτε τη μάσκα, μην αγγίζετε τα τη μάσκα ή το πρόσωπό σας. Κατά την απομάκρυνση της μάσκας, λύστε πρώτα τα κορδόνια ή βγάλτε τα λαστιχάκια από τα αυτιά χωρίς αγγίξετε το πρόσωπό σας ή την εξωτερική επιφάνεια της μάσκας. Μόλις αφαιρέσετε τη μάσκα πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα (ή χρησιμοποιήστε αντισηπτικό). Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να πλένονται τακτικά με σαπούνι και νερό ή απορρυπαντικό με σκοπό να απομακρυνθούν τα σωματίδια του ιού. Το γεγονός ότι φοράτε μάσκα δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τηρείτε τις αποστάσεις από τα άλλα άτομα ή να αμελείτε την καλή υγιεινή των χεριών.

Βιβλιογραφία: JAMA

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα