Long COVID: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα για τη Διάρκεια των Συμπτωμάτων;

Αν και στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα της COVID-19 υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ορισμένοι αντιμετωπίζουν ακόμα συμπτώματα για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά την ανάρρωσή τους από την οξεία λοίμωξη. Το παραπάνω φαινόμενο περιγράφεται σήμερα με τον όρο long COVID.

Τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το 7.5% των ασθενών που νοσούν από COVID-19 θα παρουσιάσουν συμπτώματα long COVID για τουλάχιστον 3 μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό.

Τι Γνωρίζουμε Σήμερα

Καθώς ο ιός SARS-CoV-2 έχει μολύνει σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, υπάρχει πλέον πληθώρα βάσεων δεδομένων που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις της νόσου τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα.

Στους περισσότερους ασθενείς, τα συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό υποχωρούν μέσα σε 2 εβδομάδες, ωστόσο σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για εβδομάδες ή ακόμα και χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να εμφανιστούν και νέα συμπτώματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά που δεν υπήρχαν πριν την COVID-19 λοίμωξη.

Αν και σήμερα δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα που αποδίδονται στη long COVID, ορισμένες από τις συχνότερες εκδηλώσεις της νόσου είναι το αίσθημα κόπωσης, η θόλωση της σκέψης, ο βήχας, το άλγος στο θώρακα και οι διαταραχές του ύπνου.

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να παρουσιάσει μάλιστα και λειτουργικές αναπηρίες, οι οποίες εμποδίζουν την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Μία έρευνα που εξέτασε 219 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στην Ιταλία διαπίστωσε ότι το 53% είχε ακόμα κάποια λειτουργική αναπηρία 4 μήνες μετά τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2.

Ψυχολογικά και Νευρολογικά Συμπτώματα

Τους τελευταίους μήνες, ανιχνεύονται όλοι και πιο συχνά διάφορα ψυχιατρικά και νευρολογικά συμπτώματα στους ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 στο παρελθόν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν θόλωση της σκέψης, άνοια, επιληψία ή σπασμούς.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο Journal of Medical Virology έδειξε ότι το 24% που παίρνουν εξιτήριο μετά τη νοσηλεία τους για COVID-19 παρουσιάζουν PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες), το 18% έχει επιδείνωση της μνήμης, ενώ το 16% έχει και διαταραχές της συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης έχουν αυξηθεί κατά 25% παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας.

Αντίστοιχα, σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Psychiatry, οι επιστήμονες εξέτασαν την πορεία 1.25 εκατομμυρίου ασθενών 2 χρόνια μετά τη λοίμωξή τους με τον SARS-CoV-2, χρησιμοποιώντας και μία ομάδα ίδιου μεγέθους με εθελοντές που είχαν νοσήσει από άλλα παθογόνα του ανώτερου αναπνευστικού. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είχαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους τους πρώτους 2 μήνες μετά την COVID-19, ωστόσο στη συνέχεια ο κίνδυνος των παραπάνω παθήσεων επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, 2 χρόνια μετά την ανάρρωση από τον ιό, ο κίνδυνος άνοιας, σπασμών και θόλωσης της σκέψης ήταν ακόμα αυξημένος σε αυτό τον πληθυσμό.

Σήμερα δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων, ενώ δεν είναι επίσης σαφές γιατί σε ορισμένους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν εντός λίγων μηνών, ενώ σε άλλους παραμένουν για χρόνια.

Ποιοι Κινδυνεύουν Περισσότερο από τη Long COVID;

Η long COVID μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε ασθενή, ωστόσο δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε αυτούς που νόσησαν σοβαρά από τον ιό, καθώς στους ανεμβολίαστους.

Επίσης, τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα της long COVID έχει μειωθεί σημαντικά μετά την εμφάνιση των νεότερων στελεχών της νόσου, ωστόσο νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται καθημερινά, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα κίνδυνος long COVID με το στέλεχος Όμικρον.

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, η εμφάνιση της long COVID αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες και όχι σε ένα συγκεκριμένο μηχανισμό. Ο ιός SARS-CoV-2 ενεργοποιεί αρκετές διαδικασίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μετα-ιικά σύνδρομα.

Αν και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιοι ασθενείς θα παρουσιάσουν long COVID, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης της επιπλοκής αυτής είναι ο εμβολιασμός.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα