Long COVID: Τι είναι; Πλήρης Οδηγός

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο όρος “long COVID” ακούγεται όλο και πιο συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Τι περιγράφει αυτός ο όρος και τι μπορείτε να κάνετε αν πάσχετε από long COVID; Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για τον long COVID σήμερα, καθώς και μερικούς τρόπους για να περιορίσετε τα συμπτώματά του.

Τι είναι ο Long COVID;

Όταν λέμε ότι ένας ασθενής πάσχει από long COVID αναφερόμαστε σε έναν ασθενή που νόσησε από COVID-19 και ανάρρωσε (είτε στο σπίτι είτε στο νοσοκομείο), ωστόσο έχει ακόμα συμπτώματα μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Δεδομένα έχουν δείξει ότι ένας στους 10 ασθενείς παρουσιάζει ακόμα συμπτώματα 3 εβδομάδες μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη. Ακόμη, στο 5% των ασθενών τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει πλήρως στην 8η εβδομάδα από την ανάρρωση, ενώ στο 2% ορισμένα συμπτώματα παραμένουν ακόμα και μετά την 12η εβδομάδα.

Στην αρχή της πανδημίας υπήρχε η ευρεία αντίληψη ότι οι ασθενείς που μολύνονται με τον SARS-CoV-2 παρουσιάζουν είτε ήπια νόσηση είτε νοσηλεύονται, ωστόσο μετά την αποδρομή της λοίμωξης μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Όπως έχουμε διαπιστώσει από τα τελευταία δεδομένα ερευνών, ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στην πραγματικότητα.

Τι Σημαίνει Long COVID;

Ο όρος “long COVID” χρησιμοποιείται ευρέως στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο όρος είναι αδόκιμος καθώς δεν μπορεί να περιγράψει όλα τα περιστατικά των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα μετά την αποδρομή της λοίμωξης. Τελευταία δεδομένα δείχνουν μάλιστα ότι ο long COVID μπορεί να διαχωριστεί σε 4 διαφορετικά σύνδρομα, επομένως είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση ενός γενικού όρου και για τα 4 σύνδρομα.

Ποια είναι τα Χρόνια Συμπτώματα του COVID;

Σήμερα, αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα χρόνια συμπτώματα του COVID μπορούν να διαχωριστούν σε 4 κατηγορίες ή σύνδρομα, τα οποία είναι:

 • Το σύνδρομο μετά τη ΜΕΘ
 • Το σύνδρομο μετα-ιικής κόπωσης
 • Το σύνδρομο χρονίου COVID
 • Οι μόνιμες οργανικές βλάβες

Ορισμένα από τα χρόνια συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη νόσηση με COVID-19 περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα κόπωσης
 • Θόλωση της σκέψης
 • Πονόλαιμος
 • Βήχας
 • Ανοσμία ή αγευσία
 • Θωρακικό άλγος
 • Πνευμονικά προβλήματα
 • Εντερικά προβλήματα
 • Αρθραλγία
 • Δύσπνοια
 • Αίσθημα παλμών
 • Νεφρικά προβλήματα
 • Εξανθήματα
 • Αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη

Οι ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν οποιονδήποτε συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων, με διαφορετική σοβαρότητα. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν ακόμα σαφή κριτήρια για τη διάγνωση των ασθενών με long COVID.

Ποιοι Κινδυνεύουν Περισσότερο να Παρουσιάσουν Long COVID;

Αν και σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να γνωρίζουμε τις ευπαθείς ομάδες για το long COVID, πρώιμα δεδομένα από το King’s College London έχουν δείξει ότι μετά τη λοίμωξη με COVID-19 χρόνια συμπτώματα εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα σε:

 • Γυναίκες
 • Ηλικιωμένους
 • Ασθενείς που παρουσίασαν μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών συμπτωμάτων κατά την πρώτη εβδομάδα νόσησης

Ποιες Ενέργειες Πρέπει να Γίνουν για την Αντιμετώπιση των Χρονίων Συμπτωμάτων του COVID-19;

Σε μία πρόσφατη μελέτη, προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με long COVID.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών με χρόνια συμπτώματα από COVID-19. Στις οδηγίες αυτές τονίζεται ότι η διάγνωση μπορεί να τεθεί χωρίς τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων και ο γιατρός πρέπει να εξετάζει όλα τα συμπτώματα του ασθενούς προκειμένου να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τι Μάθαμε από Προηγούμενους Κορονοϊούς

Παρόμοιες επιδημίες που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, όπως αυτές του SARS και του MERS, μας έχουν δώσει ορισμένα σημαντικά δεδομένα σχετικά με την αντιμετώπιση των ασθενών που παρουσιάζουν χρόνια συμπτώματα μετά την αποδρομή της λοίμωξης. Ιδιαίτερα στη διαχείριση των ψυχικών συμπτωμάτων, υπάρχουν αρκετά δεδομένα από τις προηγούμενες επιδημίες κορονοϊών.

Νέες Ειδικές Κλινικές

Ο COVID-19 θεωρείται σήμερα μία πολυσυστηματική νόσος, επομένως η φροντίδα που παρέχεται στους ασθενείς θα πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι και τα χρόνια συμπτώματα του COVID μπορεί να επηρεάσουν αρκετά διαφορετικά οργανικά συστήματα, επομένως οι κλινικές που θα εξετάζουν αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα αυτά στο σύνολό τους.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία κλινικών ειδικά για ασθενείς με long COVID, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τόσο τα φυσικά όσο και τα ψυχικά συμπτώματα της νόσου.

Τι Μπορείτε να Κάνετε αν έχετε Long COVID;

Επικοινωνήστε με τον Γιατρό σας

Αν και δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια για τη διάγνωση του long COVID, ούτε έχει προσδιοριστεί κάποια θεραπεία για τα συμπτώματα της νόσου, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν πιστεύετε ότι παρουσιάζετε χρόνια συμπτώματα μετά τη λοίμωξη με COVID-19. Ο γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Μην Βιαστείτε να Επιστρέψετε στις Καθημερινές Υποχρεώσεις σας

Αρκετοί ασθενείς που νοσούν από long COVID έχουν πει ότι η ανάρρωση μπορεί να χρειαστεί χρόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι κατά τη διαδικασία της ανάρρωσης και να επιτυγχάνονται σταδιακά. Αν νοσήσατε από COVID-19 προσπαθήστε να εστιάσετε στην σταδιακή ανάρρωσή σας και μην βιαστείτε να επιστρέψετε στο άγχος της καθημερινότητας.

Επικοινωνήστε τα Συμπτώματα στα Αγαπημένα σας Πρόσωπα

Μην αμελήσετε να ενημερώσετε τα άτομα στο άμεσο περιβάλλον σας για την κατάσταση της υγεία σας. Ορισμένες μέρες είναι δυσκολότερες από άλλες, επομένως θα χρειαστείτε πιθανώς στήριξη από το στενό σας οικογενειακό περιβάλλον. Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν ότι ένιωσαν καλύτερα αφού ζήτησαν βοήθεια από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα