Long COVID: Συχνά Συνυπάρχουν Ψυχιατρικά και Γαστρεντερικά Συμπτώματα στους Ασθενείς

Τα ψυχικά συμπτώματα στους ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 συνδέονται επίσης με την εμφάνιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης.

Η τελευταία εξέτασε σχεδόν 750 ασθενείς με ιστορικό COVID-19 και διαπίστωσε ότι αυτοί που είχαν ψυχιατρικά συμπτώματα πριν ή μετά τη λοίμωξη, είχαν 16 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επίσης συμπτώματα κορονοϊού από το γαστρεντερικό μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό.

Η εμφάνιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων μετά την COVID-19 συνδέθηκε επίσης με 6 φορές αυξημένο κίνδυνο νέων ψυχιατρικών συμπτωμάτων, όπως διαπίστωσε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης συμφωνούν με αυτά προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι η ψυχική επιβάρυνση από τη λοίμωξη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών. Όπως τόνισαν οι συγγραφείς, οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ποσοστά των νέων γαστρεντερικών διαταραχών στους ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 είναι πολύ υψηλά και συχνά συνυπάρχουν με διάφορες ψυχικές νόσους.

Υποστήριξαν επίσης ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατεύθυνση της σύνδεσης ανάμεσα στα ψυχικά και τα γαστρεντερικά συμπτώματα, ωστόσο ενδέχεται να είναι αμφίδρομη.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, το 29% περίπου των ασθενών με ιστορικό COVID-19 παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό 6 μήνες μετά τη λοίμωξη με τον ιό, όπως για παράδειγμα καούρες (16%), δυσκοιλιότητα (11%), διάρροια (9.6%), κοιλιακό άλγος (9.4%) και ναυτία ή έμετο (7%). Μάλιστα, το 11% των ασθενών ανέφερε ότι τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό ήταν αυτά που τους προκαλούσαν τη μεγαλύτερη δυσφορία.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν διπλάσια σε συχνότητα στους ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19 (51%) συγκριτικά με αυτούς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία (26%), γεγονός που δείχνει ότι η σοβαρότητα της λοίμωξης αυξάνει τον κίνδυνο των παραπάνω συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς με ιστορικό ψυχιατρικών συμπτωμάτων είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν γαστρεντερικές διαταραχές μετά την COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν ιστορικό (49% έναντι 28%). Αυτοί που ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης μετά τη λοίμωξη είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σε σχέση με τους υπολοίπους (55% έναντι 14%).

Όπως τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης, από τα αποτελέσματά τους είναι προφανές ότι οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν τους ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19, τόσο για την εμφάνιση γαστρεντερικών όσο και ψυχιατρικών συμπτωμάτων.

Σήμερα, αρκετές γαστρεντερικές κλινικές έχουν παρατηρήσει αύξηση στα περιστατικά των ασθενών με ιστορικό COVID-19, με αρκετούς από αυτούς να παρουσιάζουν και συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους. Προς το παρόν δεν μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε που αποδίδεται η αύξηση αυτή, ωστόσο η παρούσα μελέτη προσέφερε ορισμένες πληροφορίες αναφορικά με τα αίτια του παραπάνω φαινομένου.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι συγγραφείς εξέτασαν 1.783 ασθενείς που είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19 στο διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο του 2020. Από αυτούς οι 749 δέχτηκαν να λάβουν μέρος στην έρευνα. Το 15% είχε νοσηλευτεί για την COVID-19, ενώ το 1.7% είχε διασωληνωθεί.

Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν καυκάσιοι (61%), ενώ τα 2/3 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 43. Από το σύνολο 220 ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, το 27.7% είχε ήπια συμπτώματα, το 14.6% είχε μέτρια, το 11.4% είχε σοβαρά, ενώ το 7.7% είχε πολύ σοβαρά.

Τα ψυχιατρικά συμπτώματα ήταν σπανιότερα πριν παρά μετά τη διάγνωση της COVID-19 (5% έναντι 37%). Τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης ήταν αυτά που εμφανίστηκαν συχνότερα και στις δύο περιπτώσεις.

Από το σύνολο 33 εθελοντών που ανέφεραν κοιλιακό άλγος, οι 13 πληρούσαν τα κριτήρια για τη διάγνωση συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε σχετικά μικρό αριθμό εθελοντών, ενώ δεν κατάφερε να αποδείξει σαφή σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα γαστρεντερικά και τα ψυχικά συμπτώματα.

Στις επόμενες μελέτες τους, οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξετάσουν τη συχνότητα των γαστρεντερικών συμπτωμάτων στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 συγκριτικά με ασθενείς που είχαν αρνητικές εξετάσεις για τον ιό στο ίδιο διάστημα (ομάδα ελέγχου).

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα