Long COVID: Ποιο Ποσοστό Ασθενών έχει Ακόμα Συμπτώματα μετά από 2 Χρόνια;

Πάνω από το 50% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 κατά το 1ο κύμα της πανδημίας στη Wuhan της Κίνας έχουν ακόμα κάποιο σύμπτωμα από τη λοίμωξη 2 χρόνια μετά τη νοσηλεία τους. Τα συχνότερα συμπτώματα στους ασθενείς αυτούς είναι το αίσθημα κόπωσης και η μυϊκή αδυναμία, ενώ το 12% αναφέρει επίσης συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Respiratory Medicine.

«Ανεξαρτήτως της σοβαρότητας των συμπτωμάτων κατά την οξεία λοίμωξη, όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας εντός 2 ετών, ενώ οι περισσότεροι επέστρεψαν κανονικά στην εργασία τους. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν σοβαρά χρόνια συμπτώματα τα οποία παρέμειναν μακροπρόθεσμα», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Μετά από 2 χρόνια, η κατάσταση της υγείας των ασθενών με ιστορικό COVID-19 ήταν χειρότερη σε σχέση με αυτή του γενικοί πληθυσμού».

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 1.192 ασθενείς που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Jinyintan της Wuhan από τις 7 Ιανουαρίου μέχρι τις 29 Μαΐου του 2020. Από αυτούς, το 94% επέστρεψε στο νοσοκομείο και έκανε εξετάσεις ξανά μετά από 2 χρόνια. Η μέση ηλικία των ασθενών όταν πήραν εξιτήριο ήταν τα 57 χρόνια, ενώ το 54% ήταν άνδρες. Περίπου το 70% των ασθενών είχαν λάβει οξυγόνο κατά τη νοσηλεία τους, το 8% έλαβε «υποστήριξη του αναπνευστικού», ενώ το 4% νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ. Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν οι 18 ημέρες.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που παρακολούθησε ασθενείς με ιστορικό COVID-19 και προσφέρει σημαντικά δεδομένα για την πορεία της υγείας τους 2 χρόνια μετά τη νοσηλεία τους για τον ιό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, το ποσοστό των ασθενών που ανέφεραν τουλάχιστον 1 σύμπτωμα long COVID μειώθηκε από 68% στους 6 μήνες σε 55% 2 χρόνια αργότερα.

Το 89% των ασθενών που είχαν εργασία πριν την πανδημία κατάφεραν να επανέλθουν στη δουλειά τους ανεξαρτήτως συμπτωμάτων. Αυτοί που δεν επέστρεψαν ανέφεραν ότι είχαν σημαντικά συμπτώματα.

Αναλύοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ασθενείς με long COVID είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διάφορα συμπτώματα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα είχαν:

  • 46 φορές αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ή άγχους
  • 42 φορές αυξημένο κίνδυνο άλγους
  • 82 φορές αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές της κινητικότητας

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι συγγραφείς εξέτασαν και μία ομάδα ελέγχου ίδιου μεγέθους η οποία είχε ασθενείς χωρίς ιστορικό COVID-19. Όπως παρατήρησαν, οι ασθενείς που είχαν νοσήσει από COVID-19 είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, υψηλότερα επίπεδα άλγους και χειρότερη ποιότητα ζωής.

Από τις αναλύσεις αυτές διαπιστώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά μυϊκής αδυναμίας και κόπωσης, καθώς και άγχους ή κατάθλιψης. Η θεραπεία με κορτικοστεροειδή συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο μυαλγίας και κόπωσης.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν εξέτασε και ομάδα ελέγχου με ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για άλλες παθήσεις του αναπνευστικού, επομένως δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι παραπάνω παρατηρήσεις περιορίζονται μόνο στην COVID-19. Τέλος, τα δεδομένα προέρχονται από 1 μόνο νοσοκομείο, επομένως τα αποτελέσματα της μελέτης ενδεχομένως δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Φωτογραφία: David Garrison / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα