Long COVID: Διαφορετικά τα Συμπτώματα που Προκαλεί το Κάθε Στέλεχος

Το στέλεχος του SARS-CoV-2 από το οποίο μολυνθήκαμε επηρεάζει τα συμπτώματα της long COVID που θα εμφανίσουμε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από την Ιταλία.

Εξετάζοντας περισσότερους από 400 ασθενείς με COVID-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία, οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι το 76% είχε τουλάχιστον ένα χρόνιο σύμπτωμα. Συγκεκριμένα, 53 ημέρες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το 37% των ασθενών αυτών είχε δύσπνοια, το 36% είχε αίσθημα κόπωσης, το 16% είχε αϋπνία, το 13% είχε διαταραχές της όρασης, ενώ το 13% είχε θόλωση της σκέψης.

Όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα, στους ασθενείς με long COVID τα ποσοστά δύσπνοιας, μυαλγίας, κατάθλιψης, άγχους και θόλωσης της σκέψης ήταν συχνότερα σε όσους νοσηλεύτηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2021, όταν κυρίαρχο στέλεχος ήταν το Άλφα, συγκριτικά με αυτούς που νοσηλεύτηκαν από το Μάρτιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, όταν κυκλοφορούσε το αρχικό στέλεχος της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID) το οποίο θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στη Λισαβόνα.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η χρόνια ανοσμία και αγευσία ήταν σπανιότερες στους ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Άλφα.

Μετά από περαιτέρω αναλύσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένοι παράγοντες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων long COVID. Αυτοί ήταν:

  • Η χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων (5.4 φορές αυξημένος κίνδυνος)
  • Το γυναικείο φύλο (80% αυξημένος κίνδυνος)
  • Η χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου (40% αυξημένος κίνδυνος)

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα long COVID.

«Αρκετά από τα συμπτώματα που καταγράψαμε στη μελέτη μας, έχουν αναφερθεί και σε προηγούμενες έρευνες, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που συνδέονται με διαφορετικά στελέχη του ιού. Η μεγάλη διάρκεια των χρονίων συμπτωμάτων μάς υπενθυμίζει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και επομένως θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε αυτούς τους ασθενείς μακροπρόθεσμα», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Michele Spinicci από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Για τη μελέτη τους, ο Spinicci και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από ηλεκτρονικά αρχεία για 428 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 64 χρόνια και το 59% ήταν άνδρες. Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 10 ημέρες.

Το δείγμα που εξετάστηκε είχε διάφορες συννοσηρότητες όπως υπέρταση (43%), συγγενείς καρδιοπάθειες (19%) και διαβήτη (19%). Σύμφωνα με την κλίμακα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO), το 38% των ασθενών παρουσίασε μέτρια συμπτώματα, το 23% σοβαρά, ενώ το 19% νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Πάνω από το 50% των ασθενών χρειάστηκαν εξωτερική χορήγηση οξυγόνου, ενώ το 23% διασωληνώθηκαν. Σχεδόν το 70% των ασθενών έλαβε στεροειδή, το 22% ρεμδεσιβίρη, ενώ το 21% έλαβε υδροξυχλωροκίνη.

Λίγες εβδομάδες μετά το εξιτήριο, οι ασθενείς επισκέφθηκαν ξανά τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύτηκαν και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να εκτιμηθούν τα χρόνια συμπτώματά τους.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι ένας από τους περιορισμούς της μελέτης τους ήταν ότι, λόγω του σχεδιασμού της, δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επιπλέον, δεν ήταν πάντοτε δυνατό να επιβεβαιωθεί από ποιο στέλεχος είχε μολυνθεί ο κάθε ασθενής.

Φωτογραφία: Ron Lach

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα