Long COVID: Μπορεί ο Εμβολιασμός να Προστατεύσει από τα Συμπτώματα της Νόσου;

Η χορήγηση των εμβολίων της COVID-19 μετά τη λοίμωξη από τον ιό μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων long COVID, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από τη Μεγάλη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα της μελέτης παρατήρησε ότι όσοι έκαναν 1 δόση είχαν 12.8% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με long COVID, ενώ ο κίνδυνος ήταν 8.8% χαμηλότερος με τις 2 δόσεις. Μάλιστα, για τις επόμενες 9 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης, ο κίνδυνος συνέχισε να παρουσιάζει μείωση κατά 0.8% κάθε εβδομάδα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Το Φεβρουάριο, το υπουργείο υγείας της Μεγάλης Βρετανίας δημοσίευσε δεδομένα που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα long COVID, ενώ το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του εμβολιασμού στον κίνδυνο long COVID, έτσι ώστε οι ασθενείς να γνωρίζουν αν θα πρέπει να εμβολιαστούν όταν έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό.

Ωστόσο, σε ένα άρθρο που συνόδευσε την παρούσα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία υποστήριξαν ότι η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα εμβόλια και τα συμπτώματα της long COVID. Προς το παρόν, ο μόνος λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος που έχει ήδη νοσήσει από τον ιό είναι να περιορίσει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

«Οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα long COVID θα πρέπει να επισκεφθούν ειδικές κλινικές για τη νόσο, στις οποίες εξετάζονται συνήθως οι καρδιακές επιπλοκές που προκαλεί η λοίμωξη μακροπρόθεσμα. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει γιατί και αν τα εμβόλια περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης των συστηματικών επιπλοκών της long COVID», εξηγούν.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξέτασε δεδομένα για 28.356 ενήλικες 18-69 ετών που συμμετείχαν στη βάση δεδομένων COVID-19 Infection Survey. Οι παραπάνω εθελοντές είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση των εμβολίων mRNA ή των εμβολίων με αδενοϊό για την COVID-19 μετά τη λοίμωξή τους με τον ιό.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 46 χρόνια, το 56% ήταν γυναίκες, ενώ το 89% ήταν καυκάσιοι. Περίπου το 1/4 των εθελοντών παρουσίασε συμπτώματα long COVID, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς. Το 84% του συνολικού δείγματος έκανε και τις 2 δόσεις των εμβολίων πριν το Σεπτέμβριο του 2021.

Περίπου το 17% των εθελοντών παρουσίασε συμπτώματα τα οποία επηρέαζαν την καθημερινότητά του. Η χορήγηση μίας δόσης των εμβολίων συνδέθηκε με 12.3% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων, ενώ η δεύτερη δόση περιόριζε κατά 9.1% επιπλέον το παραπάνω ποσοστό.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν mRNA εμβόλια και αυτούς που έκαναν εμβόλια με αδενοϊούς-φορείς.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, επομένως δεν αποκλείεται η βελτίωση των συμπτωμάτων της long COVID μετά τη χορήγηση του εμβολίου να αποδίδεται σε άλλους παράγοντες.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να εξερευνηθεί περισσότερο ο ρόλος των εμβολίων στην πρόληψη ή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της long COVID.

Φωτογραφία: Gustavo Fring / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα