Κοινωνική Αποστασιοποίηση: Νέα Δεδομένα για την Αποτελεσματικότητα στην Πρόληψη της COVID-19

Στις αρχές της πανδημίας, καθώς μαθαίναμε όλο και περισσότερα για την COVID-19, τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες των ειδικών άλλαζαν συνεχώς. Ωστόσο, σύντομα διαπιστώσαμε ότι ορισμένα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα. Αυτά είναι το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η τελευταία έχει αναδειχθεί σήμερα ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2. Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, επιβεβαιώνει το παραπάνω γεγονός.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 2000 εθελοντές και οι επιστήμονες παρακολούθησαν σε αυτούς την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης τόσο στο περιβάλλον της έρευνας, όσο και στην καθημερινότητά τους. Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που εφάρμοζαν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης τόσο στην έρευνα όσο και στην καθημερινή τους ζωή, είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες της έρευνας είχαν παρατηρήσει από την αρχή της πανδημίας ότι έρευνες αυτού του είδους δεν είναι δυνατό να βασιστούν αποκλειστικά σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις με τους εθελοντές, κυρίως για λόγους ειλικρίνειας. Για το λόγο αυτό δημιούργησαν ένα περιβάλλον που εκθέτει τους εθελοντές σε συγκεκριμένες καταστάσεις με σκοπό να παρατηρήσουν ποια θα είναι η αντίδρασή τους σε κάθε σενάριο.

Η έρευνα είχε ως στόχο να εξετάσει τη συμμόρφωση με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ως προγνωστικό παράγοντα για την πιθανότητα μόλυνσης με τον SARS-CoV-2.

Οι Επιστήμονες Παρακολούθησαν τις Αντιδράσεις των Εθελοντών στο Πλήθος

Την άνοιξη του 2020, η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε προσομοιώσεις για διάφορους δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα ένα μανάβικο, μία παραλία ή μία διασταύρωση. Ακολούθως, ζήτησαν από τους εθελοντές να τοποθετήσουν τον εαυτό τους (ή άλλα άτομα) σε μία συγκεκριμένη κατάσταση, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους στην κοινωνική αποστασιοποίηση.

Οι εθελοντές ενημερώθηκαν ότι η έρευνα είχε ως στόχο να διαπιστώσει πως διαφοροποιήθηκε η συμπεριφορά τους σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες από την πανδημία της COVID-19.

Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να απαντήσουν ποια θα ήταν η συμπεριφορά τους σε διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα το περπάτημα στο πεζοδρόμο, σε ένα πάρκο ή σε μία βιβλιοθήκη, καθώς και σε ποια θέση θα προτιμούσαν να κάτσουν σε μία καφετέρια.

Στους εθελοντές δόθηκαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην καθημερινότητά τους. Εξετάστηκε επίσης αν οι εθελοντές είχαν χρόνια νοσήματα ή αν έπρεπε να βγουν από το σπίτι για την εργασία τους.

4 μήνες αργότερα, οι επιστήμονες εξέτασαν αν οι εθελοντές είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο τηρούσε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ένας εθελοντής είτε στο περιβάλλον της έρευνας είτε στην καθημερινότητά του, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα να έχει μολυνθεί με τον ιό.

Η Κοινωνική Αποστασιοποίηση είναι Αποτελεσματική

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζαμε για την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, περιλαμβάνει πρακτικά τη διατήρηση της απόστασης των 2 μέτρων από άλλα άτομα τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους και αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2020 είχε διαπιστώσει επίσης ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν επιτρέπουν την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως για παράδειγμα η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή η επίσκεψη στους ναούς, συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2. Η ίδια έρευνα είχε δείξει ότι αυτοί που τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό.

Καθώς σήμερα περιμένουμε τη σειρά μας για να κάνουμε το εμβόλιο της COVID-19, η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας για να προστατευτούμε από μία μόλυνση με τον ιό. Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του παραπάνω μέτρου και δείχνει ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε την εφαρμογή του, τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστούμε.

Φωτογραφία: Markus Spiske

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα