Καιρικές Συνθήκες: Πώς Επηρεάζουν τη Μετάδοση του SARS-CoV-2;

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Infectious Diseases, η μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι δυσκολότερη σε ορισμένες καιρικές συνθήκες.

Οι επιστήμονες της έρευνας εξέτασαν τον αριθμό των νέων περιστατικών σε διάφορες επαρχίες των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας επίσης δεδομένα για τον καιρό σε αυτές τις περιοχές. Η θεωρία που διατύπωσαν οι επιστήμονες ήταν ότι η μειωμένη ταχύτητα του αέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού στους εξωτερικούς χώρους.

Τα Αποτελέσματα της Έρευνας

Όπως διαπίστωσε η έρευνα, η μεγαλύτερη ταχύτητα του αέρα σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες συνδέεται με 45% μειωμένο κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2 στις κοινωνικές συναθροίσεις.

Καθώς ο ιός μεταδίδεται συνήθως με μέσω αερολυμάτων, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα σωματίδια αυτά διασπείρονται όταν υπάρχει αέρας με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνο μόλυνσης.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι αυτό συμβαίνει γιατί ότι έχει κρύο περνάμε συνήθως περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι υψηλότερος.

Στις περισσότερες επαρχίες που εξετάστηκαν στη μελέτη, τα περιστατικά κορυφώθηκαν τους μήνες Μάρτιο-Μάιο, ωστόσο παρουσίασαν κατακόρυφη μείωση όταν εφαρμόστηκαν μέτρα lockdown.

Τα περιστατικά παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα όλο το καλοκαίρι του 2020 και παρουσίασαν ξανά κατακόρυφη αύξηση τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.

Άλλοι Παράγοντες (εκτός του Αέρα)

Η θερμοκρασία και ο άερας, αν και σίγουρα είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού, δεν είναι οι μοναδικοί. Η χρήση της μάσκας και ο εμβολιασμός παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, επομένως πάντοτε θα πρέπει να γίνεται προσαρμογή και για αυτούς τους παράγοντες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η μετάδοση του ιού συμβαίνει συνήθως σε κλειστούς χώρους, επομένως τα μέτρα πρόληψης θα πρέπει να εφαρμόζονται πιο αυστηρά εκεί. Τελευταία δεδομένα έχουν δείξει ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό, ακόμα και σε κλειστούς χώρους.

Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι σε κάθε συνάθροιση που γίνεται είτε σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς χώρους είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης της COVID-19. Ιδιαίτερα σε αθλητικές εκδηλώσεις, στον κινηματογράφο ή στα εστιατόρια, τόνισαν ότι θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο άτομα με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Απαραίτητη η Εφαρμογή Πολλαπλών Μέτρων

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, σήμερα δεν γνωρίζουμε την προέλευση αρκετών περιστατικών COVID-19. Από τα αποτελέσματά τους προκύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό μετάδοσης του ιού συμβαίνει σε εξωτερικούς χώρους όταν η ταχύτητα του αέρα είναι χαμηλή.

«Η μετάδοση του ιού αυξάνεται στους εξωτερικούς χώρους όταν η ταχύτητα του αέρα είναι χαμηλή, η θερμοκρασία υψηλή και οι άνθρωποι περνούν αρκετό χρόνο έξω από το σπίτι. Ωστόσο, όταν η θερμοκρασία μειωθεί υπερβολικά, τότε οι συναθροίσεις γίνονται σε εσωτερικούς χώρους και επομένως δεν παρατηρείται πλέον σύνδεση ανάμεσα στην ταχύτητα του αέρα και τον κίνδυνο μετάδοσης» ανέφεραν οι επιστήμονες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας ουσιαστικά υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα των μέτρων για την πρόληψη της COVID-19, όπως ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και ο καλός εξαερισμός των κτιρίων», καταλήγουν.

Φωτογραφία: Alexandr Podvalny / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα