Ιταλία: Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Ευθύνονται Περισσότερο για το Δεύτερο Κύμα του COVID-19

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ιταλία αναδεικνύονται τις τελευταίες ημέρες από αρκετούς ειδικούς ως ένας χώρος με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πλέον μία νέα αύξηση των περιστατικών.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, Giuseppe Conte, ανακοίνωσε την εφαρμογή νέων μέτρων στα μπαρ, στα σχολεία και τα εστιατόρια, ωστόσο αρκετοί ειδικοί στην Ιταλία υποστήριξαν ότι ο συνωστισμός στα λεωφορεία και το μετρό κατά τις ώρες αιχμής αποτελεί σημαντικότερη απειλή.

Το καλοκαίρι, όταν τα ποσοστά νέων λοιμώξεων ήταν σχετικά χαμηλά, η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε θέσει όριο πληρότητας 80% στα λεωφορεία και το μετρό. Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου αυτού δεν έγινε ποτέ, παρά το γεγονός ότι το όριο είχε θεωρηθεί ανεπαρκές από αρκετούς ειδικούς.

«Το όριο του 80% είναι εξαιρετικά υψηλό. Είναι αδύνατο να διατηρηθεί ακόμα και η απόσταση του ενός μέτρου ανάμεσα στους επιβάτες», υποστήριξε ο Massimo Andreoni, καθηγητής λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης.

Η Ιταλία ήταν μία από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών COVID-19 την άνοιξη, ωστόσο κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα εφαρμόζοντας ένα αυστηρό lockdown 2 μηνών. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχει εμφανιστεί ξανά ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, η οποία κατέγραψε νέο ρεκόρ με 22.000 νέα περιστατικά την Τρίτη.

Στις 6 το απόγευμα υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αρκετοί άνθρωποι αναγκάζονται να πάρουν αυτό το ρίσκο, καθώς πρέπει να πάνε στην εργασία τους. Φορούν μάσκα και παίρνουν μαζί τους αντισηπτικό. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για τους Ιταλούς και όχι μόνο.

Ο Conte αναγνώρισε πριν λίγες ημέρες ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν τον κύριο χώρο μετάδοσης του ιού.

Ωστόσο, δεν θέλησε να αντιμετωπίσει άμεσα το παραπάνω πρόβλημα και υποστήριξε ότι οι περιορισμοί στα μπαρ, στα εστιατόρια και τα γυμναστήρια θα οδηγήσουν σε μείωση των συνωστισμών στα λεωφορεία και στο μετρό.

Το «δεύτερο κύμα» της επιδημίας στην Ιταλία εντοπίζεται κυρίως σε μεγαλουπόλεις, όπως το Μιλάνο και η Νάπολη.

«Στα μεγάλα αστικά κέντρα η συμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελεί προφανώς μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις μικρές πόλεις», κατέληξε ο Andreoni.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα