Ιστορικό COVID-19: Πόσο μας Προστατεύει από τα Συμπτώματα του Στελέχους Όμικρον;

Η ανοσία στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης από το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με προηγούμενα στελέχη, ωστόσο μπορεί και πάλι να προστατεύσει από τα σοβαρά συμπτώματα του ιού, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Κατάρ.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης παρατήρησε ότι η ανοσία σε αυτούς τους ασθενείς ήταν ικανή να αποτρέψει το 56% των λοιμώξεων από το στέλεχος Όμικρον. Το ποσοστό αυτό ήταν 90.2% για το στέλεχος Άλφα, 85.7% για το στέλεχος Βήτα και 902% για το στέλεχος Δέλτα, αντίστοιχα.

Μία άλλη σημαντική παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι κανένας ασθενής με ιστορικό COVID-19 δεν κατέληξε όταν μολύνθηκε από το στέλεχος Όμικρον, ενώ μόλις το 12.2% παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα από τον ιό, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα στο New England Journal of Medicine.

Όταν δημοσιεύτηκαν οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος Όμικρον, οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης θέλησαν να εξετάσουν αν αυτές μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της ανοσίας στην πρόληψη των λοιμώξεων από το στέλεχος αυτό.

Η μέση ηλικία των εθελοντών της έρευνας ήταν τα 33 χρόνια, ενώ υπήρχε και ομάδα ελέγχου. Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, το δείγμα που εξετάστηκε ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού της χώρας.

«Στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 εμφανίζονται συνήθως ήπια συμπτώματα όταν μολυνθούν ξανά με τον ιό. Ωστόσο, ο πολλαπλασιασμός του ιού ενδέχεται να μην επηρεάζεται, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να σχηματίσουμε μία σαφή επιδημιολογική εικόνα», εξήγησαν οι επιστήμονες, με βάση τις παρατηρήσεις τους από προηγούμενες μελέτες.

Οι συγγραφείς έκαναν μία σειρά αναλύσεων στις οποίες εξέτασαν την επίδραση διαφόρων παραγόντων, όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, η περίοδος που έγινε η μόλυνση με τον ιό, καθώς και το στέλεχος από το οποίο μολύνθηκε ο κάθε ασθενής (εξετάστηκαν τα στελέχη Άλφα, Βήτα, Δέλτα και Όμικρον). Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν οι ασθενείς που είχαν κάνει κάποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια της COVID-19.

Όπως διαπιστώθηκε τελικά, το ιστορικό COVID-19 μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης με το στέλεχος Όμικρον κατά 61.9%.

Συνολικά, από το σύνολο των ασθενών με ιστορικό COVID-19, μόλις ένας από αυτούς που μολύνθηκαν ξανά με το στέλεχος Άλφα παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα. Αντίστοιχα, δύο ασθενείς νόσησαν σοβαρά μετά από λοίμωξη με το στέλεχος Βήτα, ενώ ίδιος αριθμός ασθενών παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα μετά τη λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον. Κανένας ασθενής με ιστορικό COVID-19 δεν νόσησε σοβαρά όταν μολύνθηκε με το στέλεχος Δέλτα.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι η μέση ηλικία του δείγματος που εξετάστηκε ήταν σχετικά χαμηλή. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι το ιστορικό COVID-19 μπορεί να προστατεύσει από τα σοβαρά συμπτώματα στις επαναμολύνσεις, ανεξαρτήτως στελέχους.

Φωτογραφία: Luciann Photography / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα