Ηπιότερα τα Νέα Στελέχη του SARS-CoV-2: Τι Δείχνει Νέα Μελέτη για τις Υποπαραλλαγές του ΒΑ.2

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που εξέτασε την παραλλαγή ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον, η οποία επανεμφανίστηκε φέτος το φθινόπωρο, μία ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι όλα τα στελέχη που προέρχονται από την παραλλαγή αυτή προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα από το στέλεχος Δέλτα, αλλά και από το στέλεχος Όμικρον.

Το συμπέρασμα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, επομένως είναι ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του SARS-CoV-2 μάλλον φθίνει σταδιακά.

Προκειμένου να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων από τα διάφορα στελέχη του SARS-CoV-2, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία μέθοδο που λέγεται “entropy balancing” μέσω της οποίας είναι δυνατό να γίνει προσαρμογή για διάφορους παράγοντες όπως το ιστορικό λοιμώξεων, εμβολιασμών, φαρμάκων και χρονίων νόσων. Η ομάδα της έρευνας χρησιμοποίησε την τεχνική αυτή για την ανάλυση μίας βάσης δεδομένων υγείας από το σύστημα Mass General Brigham.

Από τα συνολικά 102.315 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, 20.770 αποδόθηκαν στο στέλεχος Δέλτα, 52.605 σε παραλλαγές του στελέχους Όμικρον Β.1.1529 (αρχικό στέλεχος της Όμικρον) και 28.940 σε παραλλαγές του στελέχους Όμικρον ΒΑ.2.

Τα ποσοστά θνητότητας ήταν 0.7% για το στέλεχος Δέλτα, 0.4% για το αρχικό στέλεχος Όμικρον και 0.3% για τις παραλλαγές ΒΑ.2. Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για διάφορους παράγοντες, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου από το στέλεχος Δέλτα και το αρχικό στέλεχος Όμικρον ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις παραλλαγές ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον. Οι ασθενείς που νόσησαν από το στέλεχος Δέλτα και το αρχικό στέλεχος Όμικρον είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και εισαγωγής στη ΜΕΘ.

«Αν και πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιαστεί μία μετάλλαξη με υψηλότερη θνητότητα, αν κοιτάξουμε την πορεία του στελέχους Δέλτα, καθώς και των παραλλαγών ΒΑ.1 και ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον, φαίνεται ότι ο ιός γίνεται λιγότερο επικίνδυνος. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στις νεότερες παραλλαγές», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η ομάδα μας θα συνεχίσει τις έρευνες με σκοπό να απαντήσει και άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ποια είναι τα εμβόλια που μειώνουν περισσότερο τον κίνδυνο long COVID, καθώς και ποιες θεραπείες μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της νόσου», καταλήγει η έρευνα.

Φωτογραφία: NastyaSensei

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα