Ινστιτούτο Gamaleya: 97.6% η Αποτελεσματικότητα του Εμβολίου Sputnik V στη Ρωσία

Η αποτελεσματικότητα του Ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην πρόληψη της COVID-19 είναι 97.6% σύμφωνα με δεδομένα από την κυκλοφορία του στον πραγματικό κόσμο, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Gamaleya της Ρωσίας. Το παραπάνω ποσοστό βασίστηκε σε δεδομένα από 3.8 εκατομμύρια άτομα που έκαναν και τις 2 δόσεις του Ρωσικού εμβολίου.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φαίνεται ότι είναι, μάλιστα, υψηλότερη σε σχέση με αυτή που είχε αναφερθεί στα δεδομένα της κλινικής δοκιμής του, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet στις αρχές του 2021. Το ποσοστό αυτό είναι επίσης υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό αποτελεσματικότητας άλλων εμβολίων της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gamaleya, τα λεπτομερή αποτελέσματα της μελέτης που εξέτασε το εμβόλιο σε πραγματικές συνθήκες θα δημοσιευτούν τον επόμενο μήνα.

Και οι 3.8 εκατομμύρια ασθενείς που εξετάστηκαν είχαν λάβει και τις 2 δόσεις του εμβολίου Sputnik V στα πλαίσια του προγράμματος εμβολιασμού της Ρωσίας.

«Τα παραπάνω δεδομένα για το εμβόλιο Sputnik V επιβεβαιώνουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας μεταξύ των εμβολίων που κυκλοφορούν σήμερα», υποστήριξε ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF που χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου.

Οι επιστήμονες της έρευνας εξέτασαν τα ποσοστά λοιμώξεων COVID-19 που παρουσιάστηκαν μετά την 35η ημέρα από τη χορήγηση της 1ης δόσης. Όπως διαπίστωσαν, στους ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί, το ποσοστό λοιμώξεων ήταν 0.027%.

Η συχνότητα των λοιμώξεων από COVID-19 σε ανεμβολίαστους ενήλικες της Ρωσίας, μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού της χώρας ήταν 1.1%, όπως υποστήριξη το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιο ήταν το διάστημα στο οποίο αναφέρεται.

Τα δεδομένα της μελέτης προέρχονται από μία βάση δεδομένων από το υπουργείο υγείας της Ρωσίας. Στη βάση αυτή καταγράφονται όλα τα άτομα που κάνουν το εμβόλιο της COVID-19, καθώς και όλα τα περιστατικά ασθενών που μολύνονται με τον ιό SARS-CoV-2 στη Ρωσία.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα