Ιματινίμπη: Θετικά τα Πρώτα Δείγματα για τους Ασθενείς με Σοβαρή COVID-19

Η χορήγηση ιματινίμπης σε ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19 μείωσε τα ποσοστά θανάτου κατά 7%, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του American Thoracic Society. Το φάρμακο αυτό χορηγείται τυπικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Αν και το ποσοστό αυτό δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να περιορίσει τα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων σε αυτή τη φάση της πανδημίας, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα προς το παρόν δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό ούτε έχει περάσει από τη διαδικασία του peer-review.

Η ιματινίμπη, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένα αντικαρκινικό φάρμακο το οποίο αναστέλλει διάφορες πρωτεΐνες που εμπλέκονται στον πολλαπλασιασμό των νεοπλασματικών κυττάρων. Μπορεί επίσης να σταματήσει τις διαρροές από τα τριχοειδή αγγεία των πνευμόνων, κάτι που παρατηρείται σε διάφορες καταστάσεις φλεγμονής, όπως για παράδειγμα στα σοβαρά περιστατικά της COVID-19.

«Μία από τις συνέπειες της φλεγμονώδους απόκρισης για την COVID-19 είναι η διακοπή της συνέχειας των αγγείων στους πνεύμονες. Η ιματινίμπη παρεμβαίνει στην παραπάνω διαδικασία και επομένως διασφαλίζει τη συνέχιση της ανταλλαγής αερίων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα Δεδομένα της Έρευνας

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στην Ολλανδία. Η έρευνα ήταν τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo και διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά και λαμβάνουν ιματινίμπη χρειάζονται χαμηλότερες ποσότητες οξυγόνου και διασωλήνωση για μικρότερη διάρκεια σε σχέση με αυτούς που δεν λαμβάνουν το παραπάνω φάρμακο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα παραπάνω οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά, επομένως το φάρμακο ίσως έχει θέση στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 385 ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

90 ημέρες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, το 9% των ασθενών που έλαβαν ιματινίμπη κατέληξε, ενώ στην ομάδα ελέγχου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16%.

Οι ασθενείς της ομάδας που έλαβε το φάρμακο διασωληνώθηκαν για 7 ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ στην ομάδα ελέγχου η διάρκεια ήταν 12 ημέρες.

Πολύ Θετικά Αποτελέσματα

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, αρκετοί γιατροί υποστήριξαν ότι αυτά δημιουργούν αισιοδοξία σχετικά με τη χορήγηση του φαρμάκου.

Μάλιστα, καθώς το φάρμακο χορηγείται για άλλη ένδειξη εδώ και αρκετά χρόνια, γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με την ασφάλειά του, καθώς και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει.

Το γεγονός αυτό μπορεί να επισπεύσει μία πιθανή έγκριση και για αυτή την ένδειξη. Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι κάθε νέο φάρμακο που προσθέτουμε στο οπλοστάσιό μας για την αντιμετώπιση των σοβαρών συμπτωμάτων της COVID-19 είναι πολύτιμο.

Φωτογραφία: Tara Winstead / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα