Ηλεκτροκαρδιογράφημα: Τι Δείχνει για τους Ασθενείς με COVID-19;

Ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να δείξει ποιοι ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα από τη λοίμωξη. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο EHRA 2022, το ετήσιο συνέδριο του European Society of Cardiology. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η επιμήκυνση του διαστήματος QT στο ηλεκτροκαρδιογράφημα αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου τόσο για τις βλάβες του μυοκαρδίου όσο και για τον θάνατο εντός ενός έτους.

«Το ηλεκτροκαρδιογράφημα αποτελεί μία φτηνή, μη επεμβατική και προσβάσιμη εξέταση που μπορεί να γίνει σε όλους σχεδόν τους ασθενείς που νοσηλεύονται. Η έρευνά μας έδειξε ότι ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα κατά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο μπορεί να δείξει ποιοι από αυτούς θα χρειαστούν αργότερα νοσηλεία στη ΜΕΘ», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα παρακολουθεί την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς την οποία και αναπαριστά σε ένα γράφημα. Το διάστημα QT αναπαριστά τη χρονική διάρκεια από τη σύσπαση των κοιλιών μέχρι τη χαλάρωσή τους. Οι ασθενείς με επιμήκυνση του παραπάνω διαστήματος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή αρρυθμιών και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η έρευνα εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στην επιμήκυνση του διαστήματος QT και τον κίνδυνο θανάτου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου σε ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 335 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19. Όλοι είχαν κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οι ασθενείς είχαν βλάβες στο μυοκάρδιο αν είχαν μειωμένη λειτουργικότητα στο ηχοκαρδιογράφημα ή τροπονίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Η τροπονίνη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα της καρδιάς. Όταν η καρδιά επηρεάζεται από κάποια νόσο, απελευθερώνεται τροπονίνη στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 2 ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του διαστήματος QT: 109 ασθενείς παρουσίασαν επιμήκυνση του διαστήματος, ενώ 226 ασθενείς είχαν φυσιολογικό QT. Συγκριτικά με τους ασθενείς της δεύτερης ομάδας, οι ασθενείς με επιμήκυνση του διαστήματος QT είχαν μεγαλύτερη ηλικία (70 έναντι 63 ετών), περισσότερα χρόνια νοσήματα (υπέρταση, διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια), ενώ και τα συμπτώματα που παρουσίαζαν από την COVID-19 ήταν σοβαρότερα.

78 ασθενείς (71.6%) από την πρώτη ομάδα είχαν βλάβες του μυοκαρδίου, ενώ στη δεύτερη ομάδα το ποσοστό αυτό ήταν 48.7% (110 ασθενείς). Η επιμήκυνση του διαστήματος QT συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο μυοκαρδιακών βλαβών μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, τα χρόνια νοσήματα και η σοβαρότητα της COVID-19. «Μεταξύ των ασθενών που είχαν βλάβες του μυοκαρδίου το 50% περίπου δεν είχε τροπονίνη στο αίμα, γεγονός που δείχνει ότι με τις εξετάσεις αίματος μπορεί να μείνουν αδιάγνωστα αρκετά περιστατικά ασθενών με αυτή την παθολογία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μέσα σε 1 χρόνο, το 41% των ασθενών της πρώτης ομάδας κατέληξαν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δεύτερη ομάδα ήταν μόλις 17%. Η επιμήκυνση του διαστήματος QT συνδέθηκε με 1.85 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου εντός 1 έτους μετά την προσαρμογή για την ηλικία, τις συνυπάρχουσες παθήσεις και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19.

Όταν οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με την παρουσία ή όχι βλαβών στο μυοκάρδιο και την επιμήκυνση ή όχι του διαστήματος QT, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που είχαν και τις δύο παραπάνω παθολογίες είχαν 6.6 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου τους επόμενους 12 μήνες συγκριτικά με αυτούς της ομάδας ελέγχου.

«Στην έρευνά μας, το 1/3 των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19 είχε επιμήκυνση του διαστήματος QT. Οι ασθενείς αυτοί ήταν συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν περισσότερα χρόνια νοσήματα, ωστόσο ακόμα και μετά από την προσαρμογή για τους παραπάνω παράγοντες, η επιμήκυνση του διαστήματος QT συνδέθηκε ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Προφανώς, οι παρατηρήσεις μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, ωστόσο μέχρι τότε οι γιατροί θα πρέπει ίσως να χρησιμοποιούν το ηλεκτροκαρδιογράφημα κατά τη διαλογή των ασθενών», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Towfiqu barbhuiya

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα