IgA Αντισώματα: Πώς μας Προστατεύουν από την COVID-19;

Παρά την καθημερινή επαφή τους με ασθενείς COVID-19, ιδιαίτερα στην αρχή της πανδημίας, αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές δεν νόσησαν ποτέ από τον ιό SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg, το φαινόμενο αυτό αποδίδεται σε ένα «αντίδοτο» του ανοσοποιητικού συστήματος, συγκεκριμένα τα αντισώματα IgA για την COVID-19.

Με σκοπό να εξερευνήσουν το μηχανισμό μέσω του οποίου ο οργανισμός αναπτύσσει ανοσία για την COVID-19, η επιστημονική ομάδα εξέτασε 156 γιατρούς και νοσηλευτές από 5 νοσοκομεία του Gothenbug, για ένα διάστημα 6 μηνών.

Ο καθένας από τους παραπάνω επαγγελματίες υγείας ερχόταν καθημερινά σε επαφή με ασθενείς COVID-19, ενώ καθώς η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020, κανένας δεν είχε εμβολιαστεί για την COVID-19.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες της μελέτης, ο λόγος που κανένας από τους εθελοντές δεν μολύνθηκε με τον ιό είναι ότι αρκετοί είχαν IgA αντισώματα στο αναπνευστικό τους σύστημα. Τα αντισώματα αυτά βρίσκονται φυσιολογικά στις εκκρίσεις του βλεννογόνου τόσο στους αεραγωγούς όσο και στο γαστρεντερικό σύστημα και αποτρέπουν την πρόσδεση των ιών ή άλλων παθογόνων στα κύτταρα του οργανισμού.

Ένας στους 10 είχε Επαρκή Ανοσία

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Immunology, έδειξαν ότι το 1/3 περίπου των γιατρών και νοσηλευτών είχε αντισώματα για την COVID-19. Οι παραπάνω εθελοντές ακολούθως διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα, η οποία είχε μόνο IgA αντισώματα, κανένας επαγγελματίας υγείας δεν νόσησε από COVID-19. Στην δεύτερη ομάδα ήταν αυτοί που είχαν IgG αντισώματα, καθώς και Τ λεμφοκύτταρα για τον SARS-CoV-2. Αρκετοί εθελοντές της δεύτερης ομάδας μολύνθηκαν τελικά με τον ιό. Τόσο τα IgG αντισώματα όσο και τα Τ λεμφοκύτταρα αποτελούν κομμάτι της επίκτητης ανοσίας, η οποία αναγνωρίζει και μας προστατεύει από συγκεκριμένα παθογόνα.

«Τα IgA αντισώματα βρίσκονται στις βλεννογόνους μεμβράνες και η COVID-19 είναι μία λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω αυτών των μεμβρανών. Στη μελέτη μας εξερευνήσαμε τι συμβαίνει όταν ένας υγιής εθελοντής εκτίθεται στον ιό. Στο διάστημα που εξετάσαμε δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμα εμβόλια για την COVID-19», αναφέρει η Christine Wennerås, συγγραφέας της μελέτης.

«Από τους εθελοντές που εξετάσαμε, ακόμα και αυτοί που μολύνθηκαν τελικά με τον ιό, δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες είχαν ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα και νοσηλεύτηκαν», πρόσθεσε.

Εστιάζοντας σε Συγκεκριμένα Χαρακτηριστικά

Η παρούσα μελέτη θέλησε να ταυτοποιήσει συγκεκριμένους παράγοντες οι οποίοι προσφέρουν προστασία από την COVID-19. Προκειμένου να επιτύχουν τον παραπάνω στόχο οι επιστήμονες δοκίμασαν διάφορες προσεγγίσεις, όπως ερωτηματολόγια ή εξετάσεις αίματος. Μόλις ένας εθελοντής παρουσίαζε σινική συμφόρηση, βήχα, ερυθρότητα των οφθαλμών, διαταραχές της γεύσης ή της όσφρησης ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που μπορεί να παραπέμπει σε λοίμωξη, έκανε άμεσα εξέταση PCR και ακολούθως απαντούσε σε μία σειρά ερωτήματα στους επιστήμονες της μελέτης.

Ένα εύρημα που διαπιστώθηκε σε όλους τους εθελοντές που δεν είχαν ποτέ θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 ούτε παρουσίασαν ποτέ συμπτώματα, ήταν τα IgA αντισώματα με ικανότητα πρόσδεσης στον ιό. Το γυναικείο φύλο και οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος ήταν δύο ακόμα παράγοντες που συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης.

«Αρκετές μελέτες που ασχολούνται με την ανοσία για τον SARS-CoV-2 έχουν επικεντρωθεί στα IgG αντισώματα και τα Τ λεμφοκύτταρα. Εξετάζοντας σήμερα τα αποτελέσματα αρκετών προηγουμένων μελετών βλέπουμε ότι πράγματι οι ασθενείς που είχαν επαρκή αντισώματα IgA για τον SARS-CoV-2 δεν μολύνθηκαν με τον ιό. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η δική μας μελέτη», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Gustavo Fring

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα