Ιβερμεκτίνη: Νέα Δεδομένα Δείχνουν ότι είναι Επικίνδυνη στην Αντιμετώπιση/Πρόληψη της COVID-19

Η ιβερμεκτίνη όταν χορηγείται για την πρόληψη ή θεραπεία της COVID-19 μπορεί να προκαλέσει τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως για παράδειγμα σύγχυση, αταξία, σπασμούς ή υπόταση, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Από τους 21 ασθενείς που κάλεσαν το κέντρο δηλητηριάσεων του Όρεγκον των ΗΠΑ, οι 11 είχαν πάρει ιβερμεκτίνη προληπτικά, ενώ οι 10 πήραν το φάρμακο για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της COVID-19.

Από τους παραπάνω 21 ασθενείς, οι 6 χρειάστηκαν νοσηλεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου. Οι 4 εισήχθησαν τελικά στη ΜΕΘ, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν κατέληξε. Και οι 6 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είχαν λάβει το φάρμακο προληπτικά, εκ των οποίων μάλιστα οι 3 είχαν και συνταγή γιατρού για ιβερμεκτίνη.

4 από τους νοσηλευόμενους ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, 3 παρουσίασαν σύγχυση, 2 είχαν αταξία και αίσθημα αδυναμίας, 2 είχαν υπόταση και ένας παρουσίασε σπασμούς.

Σήμερα, η ιβερμεκτίνη έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα η οποία ακόμα δεν έχει καταλήξει αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό ή όχι στην αντιμετώπιση ή πρόληψη της COVID-19. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το φάρμακο είναι αρκετά τοξικό, ιδιαίτερα όταν χορηγείται για διαφορετικές ενδείξεις από αυτή που έχει εγκριθεί.

Η ιβερμεκτίνη χορηγείται συνήθως για την αντιμετώπιση λοιμώξεων που προκαλούνται από παράσιτα στον άνθρωπο. Οι συνταγογραφήσεις του φαρμάκου αυτού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση τους τελευταίους μήνες, καθώς πρώιμα δεδομένα είχαν δείξει ότι μπορεί να έχει χρησιμότητα στην πρόληψη ή θεραπεία της COVID-19.

Ωστόσο, ακόμα και για τις ενδείξεις που έχει εγκριθεί σήμερα το φάρμακο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Για παράδειγμα, η ιβερμεκτίνη απομακρύνεται από τον εγκέφαλο με την P-γλυκοπρωτεΐνη, επομένως αν κάποιος παίρνει φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση της τελευταίας, τότε διατρέχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο τοξικών αντιδράσεων από την ιβερμεκτίνη.

Το κέντρο δηλητηριάσεων στο Όρεγκον των ΗΠΑ δέχεται περίπου 0.25 κλήσεις το μήνα για δηλητηριάσεις από ιβερμεκτίνη. Μόνο τον Αύγουστο του 2021, το κέντρο είχε συνολικά 21 κλήσεις, όπως προαναφέρθηκε. Από τους 21 αυτούς ασθενείς, οι 3 είχαν πάρει το φάρμακο μετά από συνταγογράφηση σε συνεννόηση με το γιατρό τους, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αγοράσει το φάρμακο που περιέχει ιβερμεκτίνη και ενδείκνυται για κτηνιατρική χρήση.

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα εμφανίστηκαν 2 ώρες μετά την 1η μεγάλη δόση εκκίνησης. Σε 6 από τους ασθενείς, τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σταδιακά μετά από λίγες ημέρες/εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο έπαιρναν το φάρμακο ανά 2 μέρες ή 2 φορές την εβδομάδα.

Οι ασθενείς που έλαβαν το κτηνιατρικό φάρμακο πήραν από 6.8 mg μέχρι 125 mg ανά δόση (1.87% περιεκτικότητα). Στις ταμπλέτες του φαρμάκου που χορηγούνται στον άνθρωπο, η κάθε μία περιέχει 21 mg ιβερμεκτίνης και λαμβάνεται δις εβδομαδιαίως.

Από τους 15 ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν, οι περισσότεροι παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ναυτία, σύγχυση, διαταραχές της όρασης ή εξανθήματα.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι αρκετοί ασθενείς έχουν πάρει λάθος μηνύματα για την ιβερμεκτίνη. Αν και πρώιμα κλινικά δεδομένα είχαν δείξει ότι το φάρμακο μπορεί να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο εργαστήριο, οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που έγιναν αργότερα δεν διαπίστωσαν κλινικά οφέλη από τη χορήγηση του φαρμάκου για την πρόληψη ή θεραπεία της COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα