Ηπιότερα τα Συμπτώματα του COVID-19 στα Παιδιά

Η πλειοψηφία των παιδιών που νόσησαν από COVID-19 κατά τους 4 πρώτους μήνες της πανδημίας είχαν καλύτερη κλινική πορεία σε σχέση με τους ενήλικες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που εξέτασε δεδομένα από 26 χώρες.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο Long School of Medicine από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και αποτελεί τη μεγαλύτερη συστηματική μελέτη για παιδιά και ενήλικες με COVID-19 μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Οι σημαντικότερες παρατηρήσεις των ερευνητών συνοψίζονται παρακάτω:

  • Το 19% των παιδιατρικών ασθενών με COVID-19 δεν παρουσίασε συμπτώματα κορονοϊού.
  • Το 21% παρουσίασε βλάβες στους πνεύμονες κατά την ακτινογραφία.
  • Το 5.6% είχε συνοδές λοιμώξεις, όπως γρίπη, ταυτόχρονα με τον COVID-19.
  • Το 3.3% εισήχθη στη ΜΕΘ.
  • Καταγράφηκαν συνολικά 7 θάνατοι.

«Τα δεδομένα μας προέρχονται από 131 έρευνες οι οποίες εξέτασαν συνολικά 7.780 παιδιά», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Alvaro Moreira, MD, MSc, βοηθός καθηγητή παιδιατρικής στο UT Health San Antonio.

«Στην έρευνά μας αναφέρουμε τα συχνότερα συμπτώματα, ποσοτικοποιούμε τα εργαστηριακά ευρήματα και περιγράφουμε τα παθολογικά ευρήματα στις ακτινογραφίες των παιδιών με COVID-19», είπε ο Dr Moreira. «Επιπλέον, συνοψίζουμε τις θεραπείες που χορηγήθηκαν και δίνουμε τα πρώτα δεδομένα για το νέο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά».

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα ήταν ο πυρετός και ο βήχας, όπως και στους ενήλικες. Το 59% των παιδιών παρουσίασε πυρετό, ενώ το 56% παρουσίασε βήχα.

233 παιδιά είχαν ιστορικό άλλων παθήσεων. Τα 152 είχαν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενες καρδιακές ή αναπνευστικές νόσους.

Ο αριθμός των παιδιών που παρουσίασαν ήπια νόσηση προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές. «Αν και ακούμε συχνά για τις σοβαρές μορφές της νόσου στα παιδιά, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια», τόνισε ο Dr Moreira.

Η πλειοψηφία των ερευνών που εξετάστηκαν από τη μελέτη προέρχονται από την Κίνα. Η μεγαλύτερη έρευνα που εξετάστηκε περιελάμβανε συνολικά δεδομένα για 2.572 παιδιά.

Τα εργαστηριακά ευρήματα που ήταν συνήθως παθολογικά στους ασθενείς με COVID-19 αφορούσαν κυρίως τους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως η κρεατινική κινάση, η ιντερλευκίνη-6 και η προκαλσιτονίνη.

Λίγα Σοβαρά Περιστατικά

Ευτυχώς, μόνο ένας μικρός αριθμός παιδιών παρουσίασε το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλεί ο COVID-19 στα παιδιά. Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού ομοιάζουν αρκετά αυτά της σοβαρής νόσησης από COVID-19 στους ενήλικες.

«Τα παιδιά με συστηματική φλεγμονή παρουσιάζουν σημαντική μείωση στον αριθμό των λεμφοκυττάρων στο αίμα», είπε ο Dr Moreira. «Τα παιδιά με θετικές εξετάσεις για τον COVID-19 που παρουσιάζουν ήπια νόσηση έχουν 42% λεμφοκύτταρα στο αίμα, ενώ τα παιδιά που εκδηλώνουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο έχουν μόλις 11%».

Τα λεμφοκύτταρα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τύπους ανοσιακών κυττάρων του οργανισμού.

9 παιδιά παρουσίασαν νεφρική ανεπάρκεια, 9 ηπατική ανεπάρκεια, ενώ 19 παιδιά παρουσίασαν καταπληξία. 42 παιδιά χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Η έρευνα δεν εξέτασε τα πρόσφατα δεδομένα από τη Νέα Υόρκη, την Αγγλία και την Ιταλία, όπου παρατηρήθηκαν τα νεότερα περιστατικά του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, κατέληξε ο Dr Moreira.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα