Η Υπέρταση και ο Διαβήτης Τύπου 2 Αυξάνουν τον Κίνδυνο Νευρολογικών Επιπλοκών της COVID-19

Ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών επιπλοκών, όπως η εγκεφαλική αιμορραγία και το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Radiological Society of North America (RSNA). Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της έρευνας, οι παραπάνω δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές εμφανίστηκαν με αυξημένη συχνότητα τους ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο ιός που προκαλεί COVID-19 προσβάλλει αρχικά τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος προκαλώντας φλεγμονή στους πνεύμονες η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία. Ωστόσο, στη συνέχεια μπορεί να επηρεάσει και άλλα οργανικά συστήματα.

«Ο SARS-CoV-2 δεν περιορίζεται στους πνεύμονες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Colbey W. Freeman, MD, διευθυντής στο τμήμα ακτινολογίας του Penn Medicine στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. «Αν και οι επιπλοκές από τον εγκέφαλο είναι σχετικά σπάνιες, αποτελούν ένα σημαντικό κίνδυνο για τους ασθενείς με COVID-19».

Θέλοντας να εξετάσουν περισσότερο το παραπάνω φαινόμενο, ο Dr Freeman και οι συνεργάτες του από το Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Pennsylvania εξέτασαν ασθενείς με COVID-19 που είχαν κάνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Από τους 1.357 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε αυτό το διάστημα 4 μηνών, μόλις 81 είχαν κάνει απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου. Τα συχνότερα αίτια για τις παραπάνω εξετάσεις ήταν η διαταραχή της νοητικής κατάστασης και τα εστιακά νευρολογικά ευρήματα όπως οι διαταραχές της ομιλίας ή της όρασης.

Από τους παραπάνω 81 ασθενείς, οι 18 είχαν ευρήματα που παραπέμπουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία ή αποφράξεις αγγείων. Τουλάχιστον το 50% των παραπάνω ασθενών είχε ιστορικό υπέρτασης ή/και διαβήτη τύπου 2. 3 από τους ασθενείς με σοβαρά ευρήματα στις απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου κατέληξαν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

«Η COVID-19 συνδέεται με αρκετές νευρολογικές εκδηλώσεις. Ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση είναι αρκετά συχνά στους ασθενείς που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα», εξήγησε ο Dr Freeman. «Οι παραπάνω ασθενείς θεωρούνται ευπαθής ομάδα για τις νευρολογικές επιπλοκές και θα πρέπει να παρακολουθούνται πιο προσεκτικά».

Οι ακριβείς μηχανισμοί των νευρολογικών επιδράσεων της COVID-19 δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί και μπορεί να επηρεάζονται από αρκετούς παράγοντες, ωστόσο μία από τις επικρατέστερες θεωρίες έχει αναδείξει τη φλεγμονή ως κυριότερο αίτιο. Στην παρούσα μελέτη, οι σοβαρότερες επιπλοκές από τον εγκέφαλο εμφανίστηκαν σε ασθενείς με τους υψηλότερους δείκτες φλεγμονής.

«Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε μία υπερφλεγμονώδη κατάσταση, παράγει κυτταροκίνες οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτελέσει το έργο του», εξήγησε ο Dr Freeman. «Δυστυχώς, η υπερβολική παραγωγή κυτταροκινών, κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να προκαλεί βλάβες».

Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και, όπως υποστήριξε ο Dr Freeman, καθώς προστίθενται νέα δεδομένα, η ομάδα του θα συνεχίσει να δημοσιεύει αποτελέσματα. Σκοπεύει επίσης να εξετάσει τη συχνότητα των νευρολογικών επιπλοκών στους ασθενείς που διασωληνώθηκαν εξ’ αιτίας της COVID-19.

«Τέλος, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε σύντομα μία μεγάλη μελέτη παρατήρησης που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και θα εξετάσει τις χρόνιες νευρολογικές επιπλοκές που δεν είναι ακόμα γνωστές σε αυτό το στάδιο της πανδημίας», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα