Η Χρήση Μάσκας από Όλους Μπορεί να Αποτρέψει ένα Δεύτερο Κύμα Κρουσμάτων του COVID-19

Η χρήση μάσκας από το σύνολο του πληθυσμού μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του SARS-CoV-2 σε ελεγχόμενα επίπεδα και να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, αν συνδυαστεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων άλλων μέτρων πρόληψης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Greenwitch δείχνει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν θα είναι ικανή να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Αντίθετα, η χρήση μάσκας από όλους σε κάθε έξοδο από το σπίτι μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού.

«Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κάθε έξοδο από το σπίτι είναι ένα απαραίτητο μέτρο», είπε ο Richard Stutt, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Πρόσθεσε επίσης ότι το παραπάνω μέτρο σε συνδυασμό με κοινωνική αποστασιοποίηση και μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι «ένας αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού της πανδημίας και επανεκκίνησης της οικονομίας» μέχρι να κυκλοφορήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society A.

Στην αρχή της πανδημίας, τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μάσκας για τον περιορισμό εξάπλωσης των ιών του αναπνευστικού συστήματος ήταν περιορισμένα, ενώ ειδικά για τον SARS-CoV-2 δεν υπήρχαν δεδομένα, καθώς ήταν ένας νέος ιός.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, βασιζόμενος σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε ότι η χρήση μάσκας από όλους είναι απαραίτητη προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Στην παραπάνω έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού σε συνδυασμό με πληθυσμιακά μοντέλα, με σκοπό να εξετάσουν σε ποιο βαθμό επηρεάζεται ο δείκτης R από τη χρήση μάσκας και τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ο δείκτης R αναφέρεται στο μέσο αριθμό ατόμων που μπορεί να μολύνει ένας φορέας του ιού. Αν ο δείκτης R είναι πάνω από 1, τότε ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται εκθετικά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η χρήση μάσκας από όλους σε κάθε έξοδό τους από το σπίτι είναι 2 φορές πιο αποτελεσματική στον περιορισμό του R σε σχέση με τη χρήση μάσκας μόνο από αυτούς που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Σε κάθε σενάριο που εξετάστηκε από την έρευνα, η χρήση της μάσκας από το 50% του πληθυσμού ή περισσότερο, κατάφερε να περιορίσει τον δείκτη R σε τιμές <1.0, γεγονός που κατέστησε λιγότερο απαραίτητη την εφαρμογή αυστηρών μέτρων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έγιναν δεκτά με ανάμικτα συναισθήματα από την επιστημονική κοινότητα.

Ορισμένοι ειδικοί, όπως η Brooks Pollock, μία λοιμωξιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Bristol, υποστήριξαν ότι οι επιδράσεις από τη χρήση μάσκας είναι λιγότερες απ’ όσο πιστεύουμε. Αντίθετα, η Trish Greenhalgh, μία καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τόνισε ότι τα ευρήματα ήταν ενθαρρυντικά και αναδεικνύουν τη χρήση μάσκας ως «αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης».

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα