Η Απώλεια Βάρους Μειώνει τον Κίνδυνο COVID-19 στους Παχύσαρκους Ασθενείς

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, η σημαντική απώλεια βάρους μέσω του βαριατρικού χειρουργείου στους παχύσαρκους ασθενείς μπορεί να μειώσει κατά 60% τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από την COVID-19.

Σήμερα, αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Η παχυσαρκία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργεί χρόνια φλεγμονή, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, θρομβώσεων και παθήσεων του αναπνευστικού. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών από την COVID-19.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει αν η απώλεια βάρους στους ασθενείς με παχυσαρκία πριν τη μόλυνσή τους με COVID-19 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία που καταφέρουν να χάσουν ένα σημαντικό ποσοστό του σωματικού τους βάρους μέσω ενός βαριατρικού χειρουργείου έχουν περίπου 60% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που δεν έχασαν βάρος. Η έρευνά μας προσφέρει ισχυρά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την COVID-19 ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω των παρεμβάσεων για την απώλεια βάρους», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στην έρευνα παρατήρησης συμμετείχαν 20.212 παχύσαρκοι ενήλικες εθελοντές. Μία ομάδα 5.053 ασθενών με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 35 που έκαναν βαριατρικό χειρουργείο στο διάστημα από 2004 μέχρι 2017 αντιστοιχήθηκαν με αναλογία 1:3 με 3 παχύσαρκους ασθενείς που δεν έκαναν την παραπάνω επέμβαση. Δημιουργήθηκε έτσι μία ομάδα ελέγχου με 15.159 άτομα. Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, οι ασθενείς που έκαναν βαριατρικό χειρουργείο έχασαν περίπου το 19% του σωματικού τους βάρους πριν την 1η Μαρτίου του 2020 (έναρξη της πανδημίας στην πολιτεία που διεξήχθη η έρευνα).

Μετά την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες εξέτασαν 4 τελικά σημεία για τις 2 ομάδες εθελοντών: τον κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2, τον κίνδυνο νοσηλείας, την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης (εισαγωγή στη ΜΕΘ, διασωλήνωση ή θάνατος).

Αν και τα ποσοστά μόλυνσης ήταν παρόμοια ανάμεσα στις δύο ομάδες (9.1% στους ασθενείς που είχαν κάνει βαριατρικό χειρουγείο και 8.7% στην ομάδα ελέγχου), οι εθελοντές τις πρώτης ομάδας είχαν πολύ καλύτερη πρόγνωση από την COVID-19 σε σχέση με αυτούς της δεύτερης ομάδας. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που είχαν κάνει βαριατρικό χειρουργείο είχαν 49% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας, 63% μειωμένη πιθανότητα να χρειαστούν εξωτερική χορήγηση οξυγόνου και 60% μειωμένο κίνδυνο σοβαρής COVID-19.

Αν και οι μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν τα παραπάνω αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι ασθενείς που έχασαν βάρος ήταν πιο υγιείς όταν μολύνθηκαν με τον ιό, γεγονός που τους προστάτευσε από τη σοβαρή λοίμωξη.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υπογραμμίζουν τις αρνητικές επιδράσεις της παχυσαρκίας στους ασθενείς με COVID-19. Δείχνουν επίσης ότι οι παρεμβάσεις για την απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή σε μελλοντικές πανδημίας από παρόμοια παθογόνα. Η παρατήρηση αυτή αφορά κυρίως τις χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, όπως οι ΗΠΑ», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Vidal Balielo Jr. / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα