Γιατί Πρέπει να Φοράμε Μάσκες;

Η χρήση μάσκας είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα όπλα στη μάχη που δίνουμε ενάντια στην πανδημία του COVID-19. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν γίνεται καθολικά στο περιβάλλον της κοινότητας, μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Αν και αρκετοί έχουν αντιμετωπίσει με σκεπτικότητα την παραπάνω πληροφορία, συνεχώς έρχονται στο φως όλο και περισσότερα δεδομένα που στηρίζουν την παραπάνω οδηγία. Πώς εξηγείται όμως επιστημονικά η χρησιμότητα της μάσκας στον περιορισμό της πανδημίας;

Γιατί οι Μάσκες είναι Αποτελεσματικές;

Η μετάδοση του SARS-CoV-2 συμβαίνει κυρίως μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται κατά την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα. Αν τα σταγονίδια αυτά φτάσουν στο στόμα ή τη ρίνα ενός άλλου ατόμου και φτάσουν στους πνεύμονες, τότε εμφανίζεται μόλυνση.

Οι μάσκες αποτελούν ένα φυσικό φραγμό που παγιδεύει ένα μεγάλο ποσοστό των σταγονιδίων αυτών και εμποδίζει την εξάπλωσή τους στο περιβάλλον.

Οι μάσκες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για λοιμώξεις όπως ο COVID-19, οι οποίες είναι δυνατό να μεταδοθούν από ασυμπτωματικούς φορείς. Όπως γνωρίζουμε σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που μολύνονται με τον SARS-CoV-2 παρουσιάζουν συμπτώματα μετά από λίγες ημέρες ή παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Ωστόσο, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι παραπάνω ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα του περιβάλλοντός τους.

Δεδομένα ερευνών έχουν δείξει επίσης ότι οι μάσκες μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού από ασυμπτωματικά ή προσυμπτωματικά άτομα.

Τα Τελευταία Δεδομένα για τις Μάσκες

Τον Ιούλιο δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο JAMA που υποστήριξε ότι η χρήση μάσκας πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους. Οι συγγραφείς αναφέρθηκαν μάλιστα σε δύο συγκεκριμένες έρευνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες.

Η πρώτη έρευνα έδειξε ότι η χρήση μάσκας από όλους σε ένα νοσοκομείο της Βοστόνης περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού.

Πριν την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, τα περιστατικά στο νοσοκομείο παρουσίαζαν εκθετική αύξηση. Ωστόσο, μετά την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, τα περιστατικά του COVID-19 στους επαγγελματίες υγείας παρουσίασαν σταθερή μείωση.

Το άρθρο αναφέρθηκε επίσης σε μία μελέτη του CDC των ΗΠΑ σχετικά με δύο κομμωτές. Οι δύο επαγγελματίες μολύνθηκαν με τον ιό και συνέχισαν να εργάζονται για αρκετές ημέρες και ενώ είχαν ήδη εμφανίσει συμπτώματα. Ωστόσο, φορούσαν συνεχώς μάσκες, ενώ το ίδιο έκανε και το 98% των πελατών τους.

Από τους 139 πελάτες που επισκέφθηκαν το κατάστημα, κανένας δεν παρουσίασε συμπτώματα COVID-19 στη διάρκεια της μελέτης. Επιπλέον, οι 67 πελάτες που δέχτηκαν να κάνουν εξετάσεις για τον ιό είχαν όλοι αρνητικές εξετάσεις.

Απαντήσεις στα Επιχειρήματα των Αρνητών της Μάσκας

Παρά την πληθώρα επιστημονικών δεδομένων που υποστηρίζουν τη χρήση της μάσκας δεν είναι λίγοι αυτοί που αρνούνται τη χρησιμότητά της και προβάλλουν μία σειρά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τη θέση τους. Τα 4 συχνότερα από αυτά περιλαμβάνουν:

1. Η Μάσκες Δεν είναι Αποτελεσματικές

Οι μάσκες έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές και μπορούν να προστατεύσουν από τον ιό τόσο αυτόν που τις φοράει όσο και τα άτομα που έρχονται σε επαφή με αυτόν.

Η οδηγία για τη χρήση της μάσκας στηρίζεται πλέον από πληθώρα επιστημονικών δεδομένων. Στην επιστημονική κοινότητα, η ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις αποτελεί εργαλείο για την έκδοση οδηγιών οι οποίες έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της υγείας όλων μας.

2. Οι Μάσκες είναι Ενοχλητικές

Αυτοί που χρησιμοποιούν το παραπάνω επιχείρημα συνήθως χρησιμοποίησαν ένα είδος μάσκας και δεν εξερεύνησαν εναλλακτικές επιλογές. Αν και είναι αλήθεια ότι ορισμένες μάσκες μπορεί να δημιουργήσουν υγρασία, οι πάνινες μάσκες δεν εμποδίζουν την αναπνοή εξίσου με τον πολυεστέρα.

Αν οι μάσκες ερεθίζουν τα αυτιά, μπορούμε να αγοράσουμε μάσκες με πιο απαλό ελαστικό επίδεσμο ή να δοκιμάσουμε άλλες μάσκες μέχρι να βρούμε αυτή που μας ταιριάζει.

Ορισμένοι άνθρωποι που φορούν γυαλιά, παραπονιούνται συχνά ότι η μάσκα θολώνει τα τελευταία. Για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος, προσπαθήστε να φοράτε τα γυαλιά πάνω από τη μάσκα, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι η μάσκα παραμένει στη θέση της, περιορίζοντας παράλληλα το βαθμό που θολώνουν τα γυαλιά.

3. Η Μάσκα Αυξάνει το Διοξείδιο του Άνθρακα που Εισπνέω

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι η μάσκα αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Αρκετοί επαγγελματίες υγείας, όπως οι χειρουργοί και οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν μάσκες εδώ και δεκαετίες και μπορούν να αναπνεύσουν κανονικά σε όλη τη διάρκεια που φορούν τις μάσκες.

Οι μάσκες επιτρέπουν τόσο την είσοδο του οξυγόνου όσο και την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα.

4. Δεν Ανήκω σε Ευπαθή Ομάδα

Είναι αλήθεια ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Ωστόσο, ακόμα και οι άνθρωποι που είναι σχετικά υγιείς πρέπει να φορούν μάσκες καθώς μπορεί να έχουν μολυνθεί και εν αγνοία τους να μεταδίδουν τον ιό.

Είναι ευθύνη όλως μας να προστατεύσουμε την υγεία της κοινότητας στην οποία ζούμε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα