Γιατί οι Ασθενείς με ΧΑΠ Κινδυνεύουν Περισσότερο από την COVID-19;

Μία επιστημονική ομάδα από την Αυστραλία δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες τα πρώτα δεδομένα που εξηγούν γιατί οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine και ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και φαρμάκων τα οποία θα περιορίσουν τα ποσοστά θανάτου από COVID-19 σε αυτό τον πληθυσμό.

Η ΧΑΠ είναι μία φλεγμονώδης νόσος των πνευμόνων που προκαλεί φραγή των αεραγωγών και δύσπνοια. Επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο σήμερα δεν είναι ακόμα σαφές γιατί αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Θέλοντας να εξερευνήσουν περισσότερο τον παραπάνω μηχανισμό, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης μόλυναν με τον ιό SARS-CoV-2 πνευμονικά κύτταρα ασθενών με ΧΑΠ, καθώς και κύτταρα υγιών εθελοντών. Όπως παρατήρησαν, ο ιός μπορούσε να μολύνει 24 φορές ευκολότερα τα κύτταρα των ασθενών με ΧΑΠ σε σχέση με αυτά της ομάδας ελέγχου.

«Για την έρευνά μας χρησιμοποιήσαμε διάφορα είδη γενετικών αναλύσεων και διαπιστώσαμε ότι 7 ημέρες μετά τη λοίμωξη με τον ιό, οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν 24 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο στους αεραγωγούς συγκριτικά με άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μάλιστα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύτταρα των ασθενών με ΧΑΠ είχαν αυξημένα επίπεδα των ενζύμων TMPRSS2 και CTSB, τα οποία χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα του ανθρώπου.

«Τα αυξημένα επίπεδα των παραπάνω ενζύμων στους ασθενείς με ΧΑΠ διευκολύνουν τη μόλυνση των κυττάρων από τον SARS-CoV-2. Ουσιαστικά, ο ιός μπορεί να μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα των ασθενών με ΧΑΠ, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρότερα συμπτώματα από τη λοίμωξη», εξηγούν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, η έρευνα παρατήρησε και άλλους μηχανισμούς που εξηγούν γιατί οι ασθενείς με ΧΑΠ παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα από την COVID-19.

Ορισμένες σημαντικές αντιιικές πρωτεΐνες (ιντερφερόνες) που προστατεύουν τα κύτταρα από τη μόλυνση, είχαν περιοριστεί σημαντικά στους αεραγωγούς των ασθενών με ΧΑΠ. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε επίσης τον πολλαπλασιασμό του ιού στους παραπάνω ασθενείς.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι ασθενείς με ΧΑΠ είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτταροκινών, οι οποίες έχουν συνδεθεί επίσης με σοβαρότερα συμπτώματα τόσο από την COVID-19 όσο και από τη ΧΑΠ.

«Η ΧΑΠ είναι μία φλεγμονώδης νόσος και οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή έχουν ήδη αυξημένη φλεγμονή σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ο ιός SARS-CoV-2 ενισχύει την προϋπάρχουσα φλεγμονή, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν χειρότερη πρόγνωση», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων με σκοπό να ανασταλεί η λειτουργία των ενζύμων TMPRSS2 και CTSB, καθώς και να περιοριστούν τα επίπεδα της φλεγμονής, κατάφερε να περιορίσει σημαντικά το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στους ασθενείς με ΧΑΠ, κάτι που πρακτικά επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις της μελέτης.

«Από τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι πλέον σαφές ποιοι είναι οι μηχανισμοί που αυξάνουν τον κίνδυνο COVID-19 στους ασθενείς με ΧΑΠ. Πιστεύουμε ότι κατάλληλα φάρμακα που στοχεύουν τα ένζυμα TMPRSS2 και CTSB ή τη φλεγμονή θα μπορούν να περιορίσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19 σε αυτή την ομάδα ασθενών», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: JESSICA TICOZZELLI / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα