Γιατί ο Φόβος του COVID-19 Δεν Πρέπει να μας Κρατήσει Μακριά από το Νοσοκομείο σε μία Επείγουσα Κατάσταση

Στην εποχή του COVID-19, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν άγνοια σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Αρκετοί, μάλιστα πιστεύουν ότι δουλεύουν σε φρενήρεις ρυθμούς με γιατρούς και νοσηλευτές να κινούνται συνεχώς στους χώρους του νοσοκομείου. Η αντίληψη αυτή έχει δημιουργηθεί μετά τις εικόνες από νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη ή την Ιταλία, δηλαδή τις περιοχές όπου παρατηρήθηκε ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν μειωμένη κίνηση συγκριτικά με την εποχή προ της πανδημίας.

Το φαινόμενο αυτό είναι λογικό αν αναλογιστούμε τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση, εργασία από το σπίτι και περιορισμό των περιττών εξόδων. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι αντίστοιχη μείωση έχει παρατηρηθεί και στους ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων. Αρκετά νοσοκομεία έχουν διαπιστώσει ότι ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται για τα τυπικά ενοχλήματα, δηλαδή το θωρακικό άλγος, το κοιλιακό άλγος και την κεφαλαλγία, έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Γιατί όμως παρατηρείται το φαινόμενο αυτό;

Οι Ασθενείς Φοβούνται το Ενδεχόμενο μίας Μόλυνσης με τον SARS-CoV-2

Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology παρατήρησε σχεδόν 40% μείωση στους καρδιακούς καθετηριασμούς που γίνονται με σκοπό την αντιμετώπιση του εμφράγμτος του μυοκαρδίου. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στην Ιταλία, όπου σημειώθηκε σημαντική μείωση στις εισαγωγές των ασθενών για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αν και η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει σίγουρα επηρεάσει τον αριθμό των τραυματισμών από τις πτώσεις και τα ατυχήματα με το αυτοκίνητο, λογικά ο αριθμός των εμφραγμάτων δεν πρέπει να έχει επηρεαστεί, σωστά;

Μία δημοσκόπηση από το American College of Emergency Physicians μπορεί πιθανώς να εξηγήσει που βρίσκονται οι ασθενείς. Η απάντηση είναι ότι είναι στο σπίτι τους. Σχεδόν 4 στους 5 ενήλικες δήλωσαν ότι φοβούνται το ενδεχόμενο να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο. 3 στους 4 πιστεύουν επίσης ότι μία επίσκεψη στο νοσοκομείο θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας το οποίο ήδη αντιμετωπίζει μεγάλο φόρτο εργασίας.

Αν και το ενδιαφέρον των ασθενών για την κατάσταση του συστήματος υγείας είναι ευπρόσδεκτο, είναι σημαντικό να μην αποφεύγουν την επίσκεψη στο νοσοκομείο όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη. Αν, για παράδειγμα, πιστεύετε ότι έχετε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν λάβετε άμεσα τη θεραπεία που χρειάζεστε, μπορεί να παρουσιαστεί σημαντική επιδείνωση. Παρά το άγχος για τον COVID-19, δεν πρέπει να καθυστερήσετε την επίσκεψη στο νοσοκομείο αν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως θωρακικό άλγος, νευρολογικά σημεία, σοβαρό κοιλιακό άλγος ή άλλα σημαντικά συμπτώματα.

Τα Επείγοντα των Νοσοκομείων Μπορούν να Προστατεύσουν τους Ασθενείς από τη Μόλυνση

Αν χρειαστείτε ασθενοφόρο, καλέστε το 166. Οι επαγγελματίες υγείας που θα έρθουν στο σπίτι σας θα φορούν τον απαραίτητο εξοπλισμό (μάσκες, κλπ) ανεξαρτήτως τον συμπτωμάτων σας με σκοπό να προστατεύσουν τόσο εσάς όσο και τους ιδίους. Αν φτάσετε στο νοσοκομείο με δικά σας μέσα, οι γιατροί θα σας ρωτήσουν αν έχετε συμπτώματα του COVID-19 ή αν έχετε έρθει σε επαφή με ασθενείς, έτσι ώστε να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα. Στα περισσότερα νοσοκομεία, η χρήση μάσκας από το προσωπικό είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς χρησιμοποιούν επιπλέον προστατευτικό εξοπλισμό με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Αρκετά νοσοκομεία λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς δεν διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Ως ασθενείς θα χρειάζεται επίσης να φοράτε μάσκα στο νοσοκομείο. Αν, μάλιστα δεν έρθετε στο νοσοκομείο με μάσκα, θα σας δώσουν μία εκεί. Καθώς πλέον δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο νοσοκομείο συνοδός, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τηλέφωνο και φορτιστή. Η επαφή σας με το προσωπικό του νοσοκομείου θα περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός θα εξετάσει τον ασθενή φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια θα τον ενημερώσει από άλλο δωμάτιο τηλεφωνικά για την κατάστασή του.

Για κάποιους ασθενείς, αρκεί η τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό, επομένως δεν χρειάζεται να έρθουν καν σε επαφή με άλλα άτομα. Τα νοσοκομεία σήμερα είναι πλήρως προετοιμασμένα για να διαχειριστούν τους ασθενείς, ανεξαρτήτως του συμπτώματος για το οποίο προσέρχονται. Αν χρειαστεί να μεταβείτε στο νοσοκομείο, να είστε σίγουροι ότι οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μολυνθείτε με τον ιό. Μετά την εξέταση ενός ασθενούς, το εξεταστικό δωμάτιο απολυμαίνεται πλήρως πριν μπει ο επόμενος ασθενής.

Αν χρειαστεί να νοσηλευθείτε, θα κάνετε εξετάσεις για COVID-19, ακόμα και αν δεν έχετε συμπτώματα. Οι ασθενείς με συμπτώματα που ομοιάζουν COVID-19 μεταβαίνουν συνήθως σε ξεχωριστή πτέρυγα του νοσοκομείου μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις τους. Ωστόσο, ακόμα και στις πτέρυγες που φιλοξενούν ασθενείς χωρίς COVID-19, οι γιατροί και οι νοσηλευτές τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Αν έχετε κάποιο σοβαρό σύμπτωμα, δεν πρέπει να καθυστερήσετε την επίσκεψη στο νοσοκομείο. Οι επαγγελματίες υγείας είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν οποιοδήποτε περιστατικό, ανεξαρτήτως αν είναι φορέας του COVID-19 ή όχι.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα