Γιατί η Θνησιμότητα του COVID-19 είναι Υψηλότερη στους Άνδρες; Νέα Δεδομένα

Είναι γεγονός ότι τα ποσοστά θνησιμότητας του COVID-19 στους άνδρες είναι πολύ υψηλότερα απ’ ότι στις γυναίκες και αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες θεωρίες που μπορεί να εξηγήσουν το παραπάνω φαινόμενο, από τη βιολογία μέχρι τις συνήθειες του τρόπου ζωής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το 68% των θανάτων από COVID-19  στην Ευρώπη αφορούν άνδρες.

Μία έρευνα από το Higher Health Institute στη Ρώμη διαπίστωσε ότι στην Ιταλία, η θνησιμότητα του COVID-19 για τους άνδρες ήταν 8% ενώ για τις γυναίκες 5%.

Αντίστοιχα στη Νέα Υόρκη, τα ποσοστά θνησιμότητας από το νέο κορονοϊό είναι σχεδόν διπλάσια στους άνδρες. Δεδομένα από τα νοσοκομεία  της πόλης δείχνουν έχουν αναφέρει 43 θανάτους από COVID-19 για κάθε 100.000 χιλιάδες άνδρες, ενώ μόλις 23 για κάθε 100.000 γυναίκες.

«Ένας λόγος που μπορεί πιθανώς να εξηγήσει γιατί τα ποσοστά του COVID-19 είναι υψηλότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες είναι ότι η καρδιαγγειακή νόσος εμφανίζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους άνδρες παρά στις γυναίκες», είπε ο Dr Stephen Berger, ένας ειδικός λοιμωξιολόγος από το Global Infectious Diseases and Epidemiology Network (GIDEON). «Αρκετές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η υπέρταση και οι ηπατοπάθειες εμφανίζονται επίσης συχνότερα στους άνδρες. Οι παραπάνω παράγοντες έχουν συνδεθεί με αυξημένη θνησιμότητα από τον COVID-19».

«Η γενετική παίζει επίσης μεγάλο ρόλο», πρόσθεσε ο επιστήμονας. «Οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και ικανότερη απόκριση στις λοιμώξεις σε σχέση με τους άνδρες, χάρη στο 2ο Χ χρωμόσωμα που έχουν».

Οι Άνδρες είναι Τελικά το «Αδύναμο Φύλο»

«Αναφορικά με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων και το ανοσοποιητικό σύστημα, μάλλον οι άνδρες είναι το ‘αδύναμο φύλο’», είπε ο Salvatore J. Giorgianni, ένας φαρμακοποιός και επιστημονικός συνεργάτης του Men’s Health Network.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο ίδιος, οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά για τα 9 από τα 10 συχνότερα αίτια θανάτου σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στους άνδρες οι παθήσεις που αυξάνουν τη θνησιμότητα από τον COVID-19, εμφανίζονται συχνότερα.

Διάφορες συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία των πνευμόνων, όπως το κάπνισμα, μπορεί επίσης να ενοχοποιούνται για τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας της νόσου στους άνδρες.

«Στην Κίνα, για παράδειγμα, το κάπνισμα αποτελεί συνήθεια μόνο των ανδρών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά ΧΑΠ στους άνδρες», είπε ο Berger. «Αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου μετά από μία λοίμωξη με COVID-19».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WHO, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σχεδόν 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και αυξάνει τα ποσοστά παθήσεων όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα, οι πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, καθώς και οι αλλεργίες.

Μία πρόσφατη έρευνα από το Harvard T.H. Chan School of Public Health ανέφερε ότι οι ασθενείς που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον COVID-19.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί επομένως επίσης να παίζει ρόλο για τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον COVID-19 στους άνδρες.

«Στις περισσότερες κοινωνίες, οι άνδρες εργάζονται συχνότερα σε εξωτερικές δουλειές, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από παθήσεις που σχετίζονται με τις καιρικές σνθήκες και την ατμοσφαιρική ρύπανση», είπε ο Berger. «Αυτό πιθανώς επηρεάζει και την ανοσιακή τους απόκριση σε λοιμώξεις όπως ο COVID-19».

Άλλα επαγγέλματα που θεωρούνται «απαραίτητα» για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας, όπως οι ομάδες επείγουσας αντιμετώπισης στελεχώνονται επίσης σε υψηλότερα ποσοστά απο άνδρες, όπως είπε ο Derek M. Griffith, PhD, διευθυντής του Institute for Research on Men’s Health at Vanderbilt University.

Σε προηγούμενες πανδημίες έχουν επίσης παρατηρηθεί υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στους άνδρες.

Συγκεκριμένα, στην πανδημία της γρίπης του 1918 οι άνδρες είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς ο πληθυσμός αυτός είχε ιστορικό φυματίωσης.

Συμπεριφορικοί Παράγοντες

Η συμπεριφορά των ανδρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί επίσης να αυξάνει την πιθανότητα έκθεσής τους στον ιό.

Μία δημοσκόπηση που έγινε από τις 2 μέχρι τις 13 Μαρτίου διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ανησυχούν 62% περισσότερο για τον COVID-19 σε σχέση με τους άνδρες.

«Οι άνδρες πιθανώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό καθώς συμμετέχουν περισσότερο σε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες, όπου υπάρχει επαφή με αρκετά άτομα», είπε ο Berger.

«Αρκετοί άνδρες πιστεύουν λανθασμένα ότι δεν πρόκειται να νοσήσουν από τον ιό και ως αποτέλεσμα αγνοούν τα μέτρα ατομικής προστασίας», συμφώνησε ο Giorgianni.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να προσαρμοστούν στο παραδοσιακό μοντέλο του άνδρα, είπε ο επιστήμονας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε εκατομμύρια χρόνια βιολογίας και φυσικής επιλογής».

«Οι περισσότεροι άνδρες νοιάζονται για την οικογένειά τους, επομένως πρέπει να τους ωθήσουμε να εφαρμόσουν τα μέτρα όχι για τον εαυτό τους, αλλά για να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ακόμα κι αν οι ίδιοι νιώθουν απρόσβλητοι από τον ιό, μπορεί να τον μεταδώσουν στη σύζυγο, την κόρη ή τον υπερήλικα πατέρα τους», εξήγησε ο Giorgianni.

Ο Griffith προειδοποίησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε για τον COVID-19, επομένως δεν πρέπει να βιαστούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα αναφορικά με τις επιδράσεις του ιού στους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι Άνδρες Συχνά Αγνοούν τα Συμπτώματά τους

Αρκετές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες συχνά αγνοούν τα συμπτώματά τους, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να αναζητήσουν βοήθεια από γιατρό.

«Αρκετοί άνδρες θεωρούν ότι το να απευθυνθούν στον γιατρό είναι ένδειξη αδυναμίας», είπε ο David Ezell, επικεφαλής στο Darien Wellness. «Μαθαίνουμε από μικρή ηλικία να είμαστε αυτάρκεις και να στηρίζουμε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό μας. Αυτό μας οδηγεί συχνά να αγνοούμε τα συμπτώματα όχι μόνο του COVID-19, αλλά και άλλων δυνητικά απειλητικών για τη ζωή νόσων».

Από το σύνολο των ανδρών που έχουν εξεταστεί σήμερα στο Δυτικό κόσμο, το 23% των ανδρών ήταν θετικοί για τον COVID-19, ενώ το ίδιο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 16%.

«Αυτό μας δείχνει ότι οι άνδρες δεν προσέρχονται στα νοσοκομεία μέχρι να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα», είπε η Dr Deborah Brix, συντονίστρια της αντιμετώπισης του COVID-19 στις ΗΠΑ. «Αν είστε άνδρας και παρουσιάζετε συμπτώματα COVID-19, μην καθυστερήσετε τις εξετάσεις σας», κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα