Γιατί είναι Ηπιότερα τα Συμπτώματα του Στελέχους Όμικρον;

Το στέλεχος Όμικρον γνωρίζουμε σήμερα ότι προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας και αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη συμπεριφορά του ιού μετά την είσοδό του στον οργανισμό μας.

Το φαινόμενο αυτό θέλησε να εξερευνήσει μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ η οποία διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που νοσούν για πρώτη φορά με COVID-19 από το στέλεχος Όμικρον παρουσιάζουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με αυτούς που νοσούν για πρώτη φορά από το στέλεχος Δέλτα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που νοσούν με το στέλεχος Όμικρον έχουν 56% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας, 66% μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ και 84% μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης συγκριτικά με αυτούς που μολύνονται με το προηγούμενο στέλεχος Δέλτα.

«Είναι βέβαιο πλέον ότι το ποσοστό των νοσηλειών στους ασθενείς με το στέλεχος Όμικρον είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που παρατηρήσαμε στο στέλεχος Δέλτα», αναφέρει η Pamela B. Davis, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Ο μειωμένος κίνδυνος σοβαρής νόσου κατά τη μόλυνση με το στέλεχος Όμικρον παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως τόνισε η επιστήμονας, από τα ανεμβολίαστα παιδιά μικρής ηλικίας μέχρι τους ηλικιωμένους που θεωρούνται γενικά ευπαθής ομάδα για τη σοβαρή COVID-19.

«Το στέλεχος Όμικρον πολλαπλασιάζεται 7 φορές ταχύτερα στους ανώτερους αεραγωγούς, ωστόσο σπάνια επεκτείνεται στους πνεύμονες. Αυτό εξηγεί τόσο την αυξημένη μολυσματικότητα του στελέχους όσο και το γεγονός ότι προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα», αναφέρει η μελέτη.

Τα Αποτελέσματα της Έρευνας

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 500.000 ασθενείς που νόσησαν με COVID-19 από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, μεταξύ των οποίων και 14.000 ασθενείς που μολύνθηκαν με το στέλεχος Όμικρον στα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης επιβεβαιώθηκαν και από μία άλλη έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο, σε μία περίοδο δηλαδή όπου πάνω από το 90% των νέων περιστατικών αποδίδονται στο στέλεχος Όμικρον.

Και οι δύο μελέτες παρατήρησαν ότι μετά την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον, τα ποσοστά νοσηλειών παρουσίασαν σημαντική μείωση, γεγονός που πρακτικά επιβεβαιώνει ότι το στέλεχος αυτό προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα.

Μάλιστα, ακόμα και σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για την COVID-19, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι μεταμοσχεύσεις, τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα σε σχέση με αυτά που εμφανίζονται σε μία λοίμωξη με το στέλεχος Δέλτα.

Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξαν και άλλες μελέτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Γιατί Αυξήθηκε ο Συνολικός Αριθμός Νοσηλειών;

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε ότι οι νοσηλείες ως απόλυτος αριθμός παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν αποδίδεται στη νοσηρότητα του στελέχους Όμικρον, αλλά στην εξαιρετικά υψηλή μολυσματικότητα που έχει. Η τελευταία έχει οδηγήσει σε ευρεία εξάπλωση του στελέχους στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι ή πάσχουν από διάφορα υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο COVID-19. Οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι συνήθως ασθενείς με διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο.

Φωτογραφία: SHVETS production / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα