Γάτες και COVID-19: Πρέπει να Ανησυχήσουμε;

Οι γάτες είναι δυνατό να μολυνθούν με τον ιό που προκαλεί τον COVID-19 και να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία ερευνητική ομάδα από το Harbin Veterinary Research Institute της Κίνας που διεπίστωσε επίσης ότι οι σκύλοι δεν παρουσιάζουν λοίμωξη από τον ιό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις κότες, τους χοίρους και τις πάπιες.

Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες, προς το παρόν οι παρατηρήσεις τους δεν πρέπει να ανησυχήσουν αυτούς που έχουν σπίτι τους γάτες. Τα πειράματά τους βασίστηκαν σε εργαστηριακά πειράματα με ένα μικρό αριθμό ζώων τα οποία μολύνθηκαν εσκεμμένα με υψηλές δόσεις του ιού, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις τυπικές αλληλεπιδράσεις ανθρώπων και ζώων. Δεν υπάρχουν επίσης δεδομένα που να δείχνουν ότι οι γάτες μπορούν να απελευθερώσουν επαρκείς ποσότητες του ιού για να μολύνουν ανθρώπους.

Κατοικίδια Ζώα και Άνθρωπος

Καθώς τα περιστατικά του κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, αρκετοί έχουν αναρωτηθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα κατοικίδια ζώα στον άνθρωπο. Προς το παρόν, έχουμε μόνο 3 αναφορές κατοικιδίων που μολύνθηκαν από τον ιό και συγκεκριμένα μία γάτα στο Βέλγιο και δύο σκύλοι στο Χονγκ Κονγκ. «Οι γάτες και οι σκύλοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους, επομένως είναι σημαντικό να εξετάσουμε αν μπορούν να μεταφέρουν τον SARS-CoV-2», είπαν οι συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv στις 31 Μαρτίου.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο ιολόγος Bu Zhigao. Οι επιστήμονες μόλυναν 5 οικόσιτες γάτες με τον ιό SARS-CoV-2 διαμέσου της ρινός. 6 ημέρες αργότερα έκαναν ευθανασία στις 2 από τις γάτες και ανακάλυψαν RNA του ιού, καθώς και άλλα λοιμώδη σωματίδια στον ανώτερο αναπνευστικό τους σωλήνα.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες τοποθέτησαν τις 3 υπόλοιπες γάτες σε κλουβιά, δίπλα σε γάτες που δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό. Όπως παρατήρησαν, λίγες ημέρες αργότερα μία από τις τελευταίες γάτες είχε επίσης RNA του ιού, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. Όλες οι γάτες ανέπτυξαν επίσης αντισώματα για τον SARS-CoV-2. Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η μετάδοση της νόσου από τις γάτες προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του COVID-19.

Απουσία Συμπτωμάτων

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η ιολόγος Linda Saif από το Ohio State University, υποστήριξε ότι καμία γάτα δεν παρουσίασε συμπτώματα νόσησης, ενώ από τις 3 γάτες που ήρθαν σε επαφή με τις αρχικές γάτες, μόλις μία μολύνθηκε με τον ιό. «Αυτό μας δείχνει ότι ο ιός πιθανώς δεν μεταδίδεται το ίδιο εύκολα στις γάτες», είπε η επιστήμονας. Επιπλέον, η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η μετάδοση έγινε μέσω σταγονιδίων της αναπνοής, καθώς οι γάτες είχαν έρθει σε επαφή και με άλλα υγρά από τις αρχικές γάτες.

Όπως τόνισε η επιστήμονας, θα πρέπει σίγουρα να γίνουν και άλλες έρευνες για να προσδιοριστεί αν οι γάτες που έχουν έρθει σε επαφή με μικρότερες δόσεις του ιού, μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες.

Η μετάδοση από τις γάτες πρέπει  σίγουρα να εξεταστεί στις προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας, αν και δεν ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τα περιστατικά της νόσου, όπως υποστήριξε ο Dirk Pfeiffer, ένας επιδημιολόγος από το City University στο Χονγκ Κονγκ. «Προφανώς οι προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας πρέπει να επικεντρωθούν στον περιορισμό της μετάδοσης από τον ένα άνθρωπο στον άλλο».

Προηγούμενες έρευνες που είχαν εξετάσει τον ιό που ευθύνεται για τον SARS, είχαν επιβεβαιώσει ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με τον ιό SARS-CoV και να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες. Ωστόσο, «δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS, υπήρχαν περιστατικά μετάδοσης του ιού από τις γάτες στον άνθρωπο», υποστήριξε η Saif.

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, οι ασθενείς που έχουν επιβεβαιωμένη λοίμωξη με COVID-19 πρέπει να περιορίσουν την επαφή με τα κατοικίδιά τους προληπτικά.

Άλλα Ζώα

Η επιστημονική ομάδα παρατήρησε επίσης ότι τα κουνάβια είναι ιδιαίτερα ευπαθή στη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, γεγονός που καθιστά τα ζώα αυτά ιδανικά για τις δοκιμές εμβολίων και φαρμάκων. Ορισμένα εργαστήρια έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζουν θεραπείες σε αυτά τα πειραματόζωα.

Οι σκύλοι δεν κινδυνεύουν από τον ιό, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Στα πειράματά τους, μόλυναν 5 σκύλους νεαρής ηλικίας με τον ιό και παρατήρησαν ότι μόνο οι 2 από αυτούς είχαν RNA του ιού στα κόπρανά τους. Κανένας από τους σκύλους δεν είχε λοιμώδη σωματίδια του ιού.

Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα για τους χοίρους, τις κότες και τις πάπιες, γεγονός που δείχνει ότι κανένα από τα παραπάνω ζώα δεν επηρεάζει την πανδημία του COVID-19.

Βιβλιογραφία: Scientific American

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα