Φυσική Άσκηση: Μπορεί να Μειώσει τον Κίνδυνο Σοβαρών Συμπτωμάτων από την COVID-19;

Η τακτική φυσική άσκηση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων, νοσηλείας και θανάτου από COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας ανάλυσης της βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine.

Συγκεκριμένα, από τα δεδομένα που εξετάστηκαν, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή τα 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα προσφέρουν τη μέγιστη προστασία από τη λοίμωξη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η φυσική άσκηση μπορεί να περιορίσει τόσο τον κίνδυνο μόλυνσης, όσο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, καθώς ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ειδικά για την COVID-19, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη σύνδεση ανάμεσα στη φυσική άσκηση και τη σοβαρότητα της νόσου, ωστόσο σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα πιθανώς αποδίδονται στα οφέλη της άσκησης στο μεταβολισμό.

Στα πλαίσια της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν 3 μεγάλες βάσεις δεδομένων για έρευνες που είχαν ασχοληθεί με τη σύνδεση ανάμεσα στη φυσική άσκηση και την COVID-19. Για το διάστημα από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι το Μάρτιο του 2022 βρήκαν συνολικά 291 έρευνες, εκ των οποίων στην ανάλυσή τους χρησιμοποίησαν τις 16.

Στις έρευνες αυτές είχαν λάβει μέρος συνολικά 1.853.610 ενήλικες, εκ των οποίων το 54% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 53 χρόνια.

Οι περισσότερες από τις έρευνες ήταν μελέτες παρατήρησης και είχαν διεξαχθεί στη Νότια Κορέα, την Αγγλία, το Ιράν, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τη Σουηδία.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έκαναν τακτική άσκηση είχαν 11% μειωμένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί COVID-19.

Οι εθελοντές αυτοί είχαν επίσης 36% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας, 44% μειωμένο κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων και 43% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που έκαναν καθιστική ζωή.

Τα μέγιστα οφέλη είχαν αυτοί που κάνουν 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Η μεγαλύτερη διάρκεια άσκησης δεν φάνηκε να προσφέρει περαιτέρω οφέλη αναφορικά με τη μείωση του κινδύνου για την COVID-19.

Ένας περιορισμός της ανάλυσης ήταν ότι οι περισσότερες από τις μελέτης που εξετάστηκαν είχαν διεξαχθεί στην περίοδο που κυκλοφορούσαν τα στελέχη Βήτα και Δέλτα, επομένως οι παρατηρήσεις τους πιθανώς δεν αφορούν τα νεότερα στελέχη της πανδημίας. Επιπλέον, οι μελέτες παρατήρησης γενικά δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα, υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί που μπορεί να εξηγήσουν τις παρατηρήσεις τους. Η φυσική άσκηση ενισχύει τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, καθώς και την καρδιοαναπνευστική και μυϊκή υγεία, παράγοντες που στο σύνολό τους περιορίζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19.

«Από τις παρατηρήσεις μας είναι σαφές ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να αυξηθούν τα επίπεδα της άσκησης στο γενικό πληθυσμό, καθώς έτσι θα περιορίσουμε ακόμα περισσότερο τις αρνητικές επιδράσεις τόσο της COVID-19, όσο και άλλων παθήσεων», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Ketut Subiyanto

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα