Φλουβοξαμίνη: Έχει Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της COVID-19;

Η φλουβοξαμίνη, ένα φάρμακο που χορηγείται τυπικά στην αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, μπορεί να έχει χρησιμότητα και στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Το φάρμακο αυτό ανήκει στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μετα-ανάλυσης από τον Καναδά, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας όταν χορηγείται σε ασθενείς που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων με COVID-19.

Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, η χορήγηση του φαρμάκου στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων κατά 25%.

Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με την αποτελεσματικότητα άλλων θεραπειών για την αντιμετώπιση της COVID-19, όπως για παράδειγμα το αντιιικό χάπι της Pfizer (Paxlovid), το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 κατά 89% αν χορηγηθεί εντός 3 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, η φλουβοξαμίνη θα μπορεί ίσως να αποτελέσει μία εναλλακτική επιλογή για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε μονοκλωνικά αντισώματα ή πιο αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα, τόνισαν οι συγγραφείς.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η φλουβοξαμίνη είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές φάρμακο καθώς έχει εγκριθεί και χορηγείται από το 1994.

Μηχανισμός Δράσης

Πώς μπορεί όμως ένα φάρμακο για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή να αντιμετωπίσει την COVID-19; Αν και η φλουβοξαμίνη τυπικά ανήκει στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, πρακτικά η χημική της δομή διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα φάρμακα αυτής της κατηγορίας.

Στο δοκιμαστικό σωλήνα, η φλουβοξαμίνη ενεργοποιεί τον σίγμα-1 υποδοχέα στο εσωτερικό των κυττάρων. Η δράση αυτή γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό του ιού SARS-CoV-2. Επιπλέον, η ενεργοποίηση του σίγμα-1 μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονώδη απόκριση που ενοχοποιείται για αρκετά από τα σοβαρά συμπτώματα του ιού.

Ένα Φάρμακο με Περιορισμένη Χρησιμότητα

Η φλουβοξαμίνη έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της COVID-19, επομένως σύμφωνα με τους συγγραφείς της μετα-ανάλυσης, δεν θα διαφοροποιήσει σημαντικά την προσέγγιση που εφαρμόζουμε σήμερα για την αντιμετώπιση του ιού.

Στο παρελθόν και άλλα φάρμακα είχαν δείξει καλά δείγματα στις αρχικές δοκιμές, ωστόσο αργότερα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Αν και προς το παρόν δεν έχουν γίνει ακόμα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για τη φλουβοξαμίνη, άλλα φάρμακα όπως η υδροξυχλωροκίνη, η αζιθρομυκίνη, η ιβερμεκτίνη, η βιταμίνη D διαφημίστηκαν ως θαυματουργά στην αρχή της πανδημίας, ωστόσο αργότερα αποδείχθηκε ότι έχουν περιορισμένη χρησιμότητα.

Η παρούσα μετα-ανάλυση για τη φλουβοξαμίνη εξέτασε 3 διαφορετικές μελέτες που είχαν δείξει θετικά δείγματα για το φάρμακο στην αντιμετώπιση της COVID-19, ωστόσο δεν αποδεικνύει ότι το φάρμακο πράγματι είναι αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μεγαλύτερη από τις 3 μελέτες ήταν η τρίτη, επομένως τα θετικά αποτελέσματα προέρχονται επί το πλείστον από αυτή την έρευνα. Η μελέτη αυτή είχε διοργανωθεί από το NIH, ωστόσο ο οργανισμός υποστήριξε ότι τα αποτελέσματά της δεν επαρκούν για να αποδείξουν ότι το φάρμακο έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι και οι τρεις έρευνες που εξετάστηκαν στη μετα-ανάλυση έγιναν πριν την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον, επομένως η αποτελεσματικότητα της φλουβοξαμίνης ενδέχεται να είναι χαμηλότερη αυτή τη στιγμή.

«Η αποτελεσματικότητα 25% μπορεί να φαινόταν σημαντική όταν δημοσιεύτηκαν οι έρευνες, ωστόσο σήμερα έχουμε πλέον πολύ πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Αν και η φλουβοξαμίνη είναι ένα φτηνό και ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο, έχει πολύ χαμηλότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα ή το χάπι Paxlovid», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: cottonbro / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα