Φλουοξετίνη: Μέσω Ποιου Μηχανισμού Περιορίζει τον Πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2;

Η φλουοξετίνη, ένα κοινό αντικαταθλιπτικό, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 σε καλλιέργειες κυττάρων και δείγμα ιστών από τους πνεύμονες του ανθρώπου. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία επιστημονική ομάδα από τη Γερμανία το καλοκαίρι του 2020. Ωστόσο, οι επιστήμονες συνέχισαν τις μελέτες τους με σκοπό να εξετάσουν περισσότερο το μηχανισμό μέσω του οποίου η φλουοξετίνη μπορεί να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Προκειμένου να επιτύχουν τον παραπάνω στόχο, οι ερευνητές δημιούργησαν το μόριο AKS466, το οποίο ομοιάζει αρκετά με τη φλουοξετίνη και μπορεί επίσης να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2. Οι παρατηρήσεις τους, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cells, αποτυπώνουν το μηχανισμό μέσω του οποίου τόσο η φλουοξετίνη όσο και το μόριο AKS466 αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2.

Οι Κεραμίδες Αναστέλλουν τον SARS-CoV-2

Η φλουοξετίνη, όπως και το μόριο AKS466, παγιδεύουν τους ιούς στα λυσοσώματα του κυττάρου. Τα λυσοσώματα είναι μικρές σφαιρικές δομές στις οποίες λαμβάνουν χώρα διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του κυττάρου. Στις δομές αυτές, τόσο η φλουοξετίνη όσο και το μόριο AKS466, καταστέλλουν επίσης τη δραστηριότητας μίας ομάδας ενζύμων που λέγονται κεραμιδάσες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση μίας ομάδας λιπιδίων του οργανισμού που λέγονται κεραμίδες. Όπως διαπίστωσε η ομάδα, η περίσσεια των κεραμιδών είναι αυτή που παρεμβαίνει και περιορίζει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι κεραμιδάσες αποτελούν ένα νέο στόχο για την ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων.

Τι Σημαίνουν τα Αποτελέσματα της Μελέτης για την Ανάπτυξη Φαρμάκων

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση της παρούσας πανδημίας.

Αρχικά, οι κεραμίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού.

Ακόμη, το μόριο AKS466 πιθανώς είναι ίσως καλύτερο από τη φλουοξετίνη στην αντιμετώπιση της COVID-19. Αυτό συμβαίνει γιατί η φλουοξετίνη αναστέλλει και μία άλλη ομάδα ενζύμων, γεγονός που ενοχοποιείται για αρκετές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου. Το μόριο AKS466 δεν αναστέλλει τα παραπάνω ένζυμα, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί πιθανώς μία πιο ασφαλή επιλογή.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους οι επιστήμονες θα εξερευνήσουν με ποιο τρόπο η φλουοξετίνη και το μόριο AKS466 καταφέρνουν να παγιδέψουν τους κορονοϊούς στα λυσοσώματα.

Φωτογραφία: Etatics Inc.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα