Fauci: Η Ρεμδεσιβίρη Αποτελεί Πλέον ‘Standard of Care’ για τον COVID-19

Οι ασθενείς με COVID-19 που παίρνουν το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη αναρρώνουν 31% ταχύτερα σε σχέση με αυτούς που παίρνουν placebo, όπως διαπίστωσε μία μεγάλη κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φάρμακο μπορεί να προσφέρει οφέλη.

Αν και ακόμα δεν θεωρείται θεραπεία, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένα φάρμακο μπορεί να βελτιώσει την πορεία των ασθενών που πάσχουν από COVID-19, μία νόσο που έχει κοστίσει ήδη τη ζωή σε περισσότερα από 200.000 άτομα και έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του US National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), το οποίο είχε επιβλέψει την έρευνα, οι ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο, ανάρρωσαν 31% ταχύτερα σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν placebo.

«Συγκεκριμένα, ο μέσος χρόνος ανάρρωσης ήταν 11 ημέρες για τους ασθενείς που έπαιρναν ρεμδεσιβίρη και 15 ημέρες γι’ αυτούς που έπαιρναν placebo», όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες στην ανακοίνωση.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ρεμδεσιβίρη έχει σαφείς, θετικές επιδράσεις στο χρόνο ανάρρωσης από COVID-19», δήλωσε ο Anthony Fauci, επικεφαλής του NIAID των ΗΠΑ.

«Αν και το 31% δεν φαίνεται εντυπωσιακό ποσοστό, στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό καθώς αποδεικνύει ότι το φάρμακο μπορεί να ανακόψει τον πολλαπλασιασμό του ιού», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι ασθενείς που έπαιρναν ρεμδεσιβίρη είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου, αν και η διαφορά ήταν σχετικά μικρή. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 8.0% στην ομάδα που έπαιρνε ρεμδεσιβίρη και 11.6% στην ομάδα ελέγχου.

Η έρευνα ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου και εξέτασε 1.063 ασθενείς από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Ο πρώτος ασθενής που εξετάστηκε ήταν ένας Αμερικανός που επαναπατρίστηκε μετά το τέλος της καραντίνας στο Diamond Princess και στη συνέχεια έλαβε θεραπεία στο University of Nebraska Medical Center.

Η κλινική μελέτη ήταν διπλά τυφλή, δηλαδή ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί τους γνώριζαν σε ποια ομάδα ανήκουν.

Ο Peter Horby, ένας επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι: «πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα ολοκληρωμένα, ωστόσο αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα δεδομένα τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά του COVID-19».

Αναστέλλει τον Πολλαπλασιασμό του Ιού

Η ρεμδεσιβίρη, ένα φάρμακο που είχε δοκιμαστεί ανεπιτυχώς στην αντιμετώπιση του ιού Ebola, ανήκει σε μία κατηγορία φαρμάκων που επηρεάζουν άμεσα τον ιό και όχι την παθολογική και συχνά απειλητική για τη ζωή ανοσιακή απόκριση που προκαλεί.

Η ρεμδεσιβίρη μιμείται ένα από τα 4 δομικά συστατικά του RNA και του DNA με αποτέλεσμα να απορροφάται στο γονιδίωμα του ιού και να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του.

Όπως δήλωσε ο Fauci, η επιτυχία της προσέγγισης αυτής ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη άλλων φαρμάκων που θα χρησιμοποιήσουν τον ίδιο μηχανισμό.

Αν και οι περισσότεροι επιστήμονες αποδέχτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του φαρμάκου είναι περιορισμένα.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ότι η ρεμδεσιβίρη προσφέρει πραγματικά οφέλη, ωστόσο αυτά δεν είναι σημαντικά», είπε ο Stephen Evans, ένας στατιστικολόγος από το London School of Hygiene & Tropical Medicine.

«Τα δεδομένα αυτά είναι ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα καθώς σήμερα δεν υπάρχει άλλη θεραπεία για τον COVID-19. Δεν αποκλείεται η ρεμδεσιβίρη να εγκριθεί σύντομα ως φάρμακο για τον COVID-19», δήλωσε ο Babak Javid, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Tsinghua University School of Medicine στο Πεκίνο.

«Φαίνεται, ωστόσο, ότι η ρεμδεσιβίρη δεν είναι το φάρμακο που θα ανακόψει εντελώς την πορεία του ιού», πρόσθεσε.

Η ενδοφλέβια χορήγηση του αντιιικού εξετάστηκε και από άλλες ερευνητικές ομάδες τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένες από αυτές να καταλήγουν σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρθηκε προσφάτως στα αποτελέσματα μίας μικρότερης κλινικής δοκιμής από την Κίνα η οποία εξέτασε το ίδιο φάρμακο. Τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο The Lancet.

Στην έρευνα αυτή, η οποία εξέτασε 237 ασθενείς από το Wuhan, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ρεμδεσιβίρη δεν προσέφερε οφέλη σε σχέση με ένα placebo, εκτός από την ομάδα των ασθενών που είχαν διασωληνωθεί.

Ωστόσο, η έρευνα τερματίστηκε πρώιμα καθώς οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εξετάσουν τον αριθμό των εθελοντών που είχαν θέσει ως στόχο. Ως αποτέλεσμα αρκετοί ειδικοί απέρριψαν τα αποτελέσματα της έρευνας, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι πολύ μικρή για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Fauci, ο οποίος υποστήριξε ότι «η έρευνα ήταν ανεπαρκής».

Εκτός από τη ρεμδεσιβίρη, η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη εξετάζονται επίσης στην αντιμετώπιση του COVID-19, ωστόσο οι επιστήμονες περιμένουν τα αποτελέσματα μεγάλων ερευνών πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα για τα παραπάνω φάρμακα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα