Επιπεφυκίτιδα: Ένα Σπάνιο Σύμπτωμα του COVID-19

Η οξεία επιπεφυκίτιδα αποτελεί το μοναδικό από τα συμπτώματα κορονοϊού σε ορισμένους ασθενείς, σύμφωνα με δεδομένα από την Ιταλία.

«Η επιπεφυκίτιδα δεν αποτελεί συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς που έχουν θετικές εξετάσεις για τον ιό, ωστόσο όταν εμφανίζεται, προηγείται συνήθως της εμφάνισης άλλων συμπτωμάτων, όπως ο πυρετός, το γενικό αίσθημα κακουχίας και ο βήχας», είπε ο Dr Edoardo Trovato Battagliola, οφθαλμίατρος στο Πανεπιστήμιο της Bologna και συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό IDCases.

«Η ιδιαιτερότητα των 5 ασθενών που εξετάστηκαν από την έρευνά μας ήταν ότι η επιπεφυκίτιδα παρέμεινε το μοναδικό σύμπτωμα και σημείο λοίμωξης σε όλη τη διάρκεια της νόσησης», είπε ο επιστήμονας.

Ο Dr Battagliola και ο Dr Sergio Zaccaria Scalinci, ο άλλος συγγραφέας της έρευνας, ανέφεραν τα περιστατικά 4 ανδρών και 1 γυναίκας μέσης ηλικίας με οξεία επιπεφυκίτιδα και συμπτώματα όπως υπεραιμία του επιπεφυκότα, επιφορά και φωτοφοβία, τα οποία παρέμειναν για αρκετές ημέρες χωρίς να δείχνουν σημεία υποχώρησης.

Οι γιατροί επιβεβαίωσαν τη διάγνωση της οξείας επιπεφυκίτιδας και συμβούλευσαν τους 5 ασθενείς να συνεχίσουν τη συμπτωματική θεραπεία με σταγόνες μοξιφλοξασίνης για 5 ακόμα ημέρες.

Καθώς οι ασθενείς επισκέφθηκαν το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV-2, οι γιατροί τούς ρώτησαν αν είχαν επισκεφθεί περιοχές με αρκετά κρούσματα. Όπως διαπίστωσαν, και οι 5 ασθενείς είχαν επισκεφθεί προσφάτως τη Λομβαρδία, ένα hotspot του COVID-19. Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε πυρετό, αναπνευστικά συμπτώματα ή άλλες εκδηλώσεις του COVID-19.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ασυμπτωματικοί, οι ασθενείς έκαναν εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 με λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος, οι οποίες ήταν θετικές και για τους 5.

Οι γιατροί είπαν στους ασθενείς να παραμείνουν στο σπίτι τους σε καραντίνα μέχρι την αποδρομή της λοίμωξης και παρακολούθησαν τηλεφωνικώς την πορεία τους. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης κανένας από τους ασθενείς δεν παρουσίασε πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό ή αίσθημα κακουχίας.

«Οι ασθενείς μας δεν παρουσίασαν άλλα συμπτώματα», είπε ο Dr Battagliola. «Οι ασθενείς που παρουσιάζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα είναι τυχεροί καθώς αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται φυσιολογικά στην παρουσία του ιού. Ωστόσο, το γεγονός ότι είναι ασυμπτωματικοί τους καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνους για την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, καθώς δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού».

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι, μέχρι να επιβεβαιωθεί η σύνδεση ανάμεσα στην επιπεφυκίτιδα και τον COVID-19, οι ασθενείς που παρουσιάζουν το σύμπτωμα αυτό δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις για τη νόσο.

Υποστήριξαν επίσης ότι οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να εξετάσουν περισσότερο τη σύνδεση ανάμεσα στην επιπεφυκίτιδα και τον COVID-19, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι γιατροί πρέπει να προστατεύουν τα μάτια τους κατά τις αλληλεπιδράσεις τους με ασθενείς που πάσχουν από COVID-19.

«Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε σε ποιο ποσοστό ασθενών η επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται ως το μοναδικό σύμπτωμα της λοίμωξης από SARS-CoV-2», είπε ο Dr Saeed Shoar, ένας επιστήμονας από το Scientific Writing Corporation στο Χιούστον, που δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα.

«Όπως έδειξε η παραπάνω έρευνα, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να εμφανιστεί αρκετές ημέρες πριν από τα υπόλοιπα συμπτώματα του COVID-19», κατέληξε ο Dr Shoar.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα