Εμβόλιο Pfizer: Πιο Αποτελεσματικό Όταν η Δεύτερη Δόση Γίνεται Αργότερα Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η παράταση του διαστήματος ανάμεσα στις 2 πρώτες δόσεις των εμβολίων της COVID-19 μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αντισωμάτων μέχρι και 9 φορές σε σχέση με το σχήμα που χρησιμοποιείται σήμερα. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID).

Σήμερα είναι πλέον σαφές ότι προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση του ιού, αλλά και τους θανάτους που προκαλεί, θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού στα εμβόλια της COVID-19.

Θέλοντας να εξετάσουν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόκριση αντισωμάτων στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, επιστήμονες από το UK Health Security Agency εξέτασαν τα επίπεδα των αντισωμάτων σε δείγματα αίματος από περίπου 6.000 επαγγελματίες υγείας στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το διάστημα ανάμεσα στις 2 δόσεις του εμβολίου και το ιστορικό επιβεβαιωμένης διάγνωσης COVID-19. Σχεδόν όλοι (>99%) οι ασθενείς που δεν είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με τον ιό παρήγαγαν αντισώματα μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης, οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης είχαν σχεδόν 10πλάσια επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν ιστορικό COVID-19, ενώ μετά τη 2η δόση, τα επίπεδα ήταν σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με την ίδια ομάδα.

Όταν εστίασαν περισσότερο στο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις σε εθελοντές χωρίς ιστορικό COVID-19, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν 9 φορές υψηλότερα σε όσους έκαναν τη 2η δόση 10 εβδομάδες μετά την 1η συγκριτικά με αυτούς που έκαναν τη 2η δόση εντός 2-4 εβδομάδων. Μάλιστα, η διαφορά αυτή ήταν ακόμα μεγαλύτερη στα άτομα νεαρής ηλικίας.

Η διαφορά ανάμεσα στις 2 δόσεις δεν φάνηκε να επηρεάζει τα επίπεδα των αντισωμάτων στους εθελοντές με ιστορικό COVID-19. Ωστόσο, η παράταση του διαστήματος ανάμεσα στη λοίμωξη και την χορήγηση της 1ης δόσης συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Συγκεκριμένα, αυτοί που έκαναν την 1η δόση του εμβολίου 8 μήνες μετά τη διάγνωσή τους με τον ιό είχαν 7 φορές υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς που εμβολιάστηκαν 3 μήνες μετά τη λοίμωξη, γεγονός που δείχνει ότι ο ιδανικός χρόνος για τη χορήγηση της 1ης δόσης είναι οι 8 μήνες σε όσους νόσησαν από τον ιό.

Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε ότι ανεξαρτήτως του χρόνου από τη μόλυνση μέχρι τον εμβολιασμό, όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν ισχυρή απόκριση αντισωμάτων μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η παράταση του διαστήματος ανάμεσα στις 2 δόσεις του εμβολίου δημιουργεί καλύτερη απόκριση αντισωμάτων, ιδιαίτερα σε ασθενείς χωρίς ιστορικό COVID-19. Παρατηρήσαμε επίσης ότι στους ασθενείς με ιστορικό ο χρόνος που έχει περάσει από την έκθεση στον ιό μέχρι τον εμβολιασμό παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκριση αντισωμάτων. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα υψηλότερα επίπεδα των αντισωμάτων προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον ιό», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Kampus Production / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα